ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Με διμηνίτες συμβασιούχους θέλει να καλύψει τα κενά

Απαράδεκτες οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Τεράστια ευθύνη των αιρετών που υλοποιούν την πολιτική της. Επιπτώσεις σε εργαζόμενους και παιδιά

Από παλιότερη κινητοποίηση ΠΑΜΕ - Ομοσπονδίας Γονέων - ΟΓΕ στο Δήμο Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση ΠΑΜΕ - Ομοσπονδίας Γονέων - ΟΓΕ στο Δήμο Αθήνας
Με συμβάσεις εργασίας δύο μηνών σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τα τεράστια κενά που δημιουργούνται εξαιτίας της πολιτικής των άγριων περικοπών και στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς της χώρας. Αντί να μονιμοποιήσει δίχως όρους και προϋποθέσεις όσους συμβασιούχους εργάζονται στους σταθμούς, παράλληλα να προβεί και σε άλλες αναγκαίες προσλήψεις και δημιουργία όλων των κατάλληλων υποδομών για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, προχωρά σε απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις. Κόλπα που στρέφονται τόσο ενάντια στα ίδια τα παιδιά, όσο και στο αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων για σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια ώρα και ακριβώς λόγω της απουσίας υποδομών χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σταθμών με ανοικτό το ενδεχόμενο ο αριθμός τους να αυξηθεί κι άλλο στη μέση της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο με επισήμανση «εξ. επείγον» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Δήμους όπου αναφέρει: Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων 2011 (σ.σ. και ενώ φτάνουμε φθινόπωρο) προώθησε στην αρμόδια υπουργική επιτροπή τα αιτήματα δήμων για την ικανοποίηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου (επ' ουδενί αορίστου χρόνου). Ομως μέχρι να να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και στη συνέχεια οι Δήμοι να προκηρύξουν τις θέσεις... «κρίνεται απαραίτητο προκειμένου από 1/9/11 να λειτουργήσουν οι Παιδικοί σταθμοί που έχουν στείλει αιτήματα για έγκριση, να κινήσουν τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες».

Κυβέρνηση και αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που υλοποιούν αυτή την πολιτική, με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις, με νέες στρατιές συμβασιούχων, με διμηνίτες ομήρους επιχειρούν να καλύψουν κενά με απρόβλεπτες συνέπειες και για τους εργαζόμενους και για τα ίδια τα βρέφη και τα νήπια. Αλλωστε μέχρι να προσαρμοστεί ο εργαζόμενος στο εργασιακό του περιβάλλον θα πρέπει να αποχωρήσει. Τα δε βρέφη και νήπια σε μια απόλυτα αντιπαιδαγωγική προσέγγισή τους, μόλις θα έχουν συνηθίσει κι αποδεχτεί την παιδαγωγό τους θα πρέπει να την αποχωριστούν για να υποδεχτούν - στην πραγματικότητα άγνωστο πότε - κάποιαν άλλη, με εξίσου επισφαλή σχέση εργασίας.


ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Χιλιάδες βρέφη και νήπια εκτός παιδικών σταθμών

Μόνο στο Δήμο Αθήνας μένουν εκτός 1.688 βρέφη και νήπια. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα, αφού, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν τα παιδιά τους να εξασφαλίσουν μία θέση, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα λειτουργούν 2.400 βρεφονηπιακοί δημοτικοί σταθμοί, που τυπικά ξεκινούν να λειτουργούν από την 1η Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι φέτος αυξήθηκαν κατά 40% οι αιτήσεις προς αυτούς από γονείς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών (κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως). Ωστόσο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Χιλιάδες παιδιά έχουν «απορριφθεί» για διάφορους λόγους, ενώ καθώς λήγουν μαζικά οι συμβάσεις εργαζομένων στους σταθμούς διαγράφεται ο κίνδυνος να μην εξυπηρετηθούν τελικά ακόμα και τα παιδιά που έγιναν δεκτά.

Ενδεικτική η περίπτωση του Δήμου Αθήνας. Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο κατατέθηκαν 6.807 αιτήσεις. Ωστόσο, οι θέσεις εκεί είναι μόλις 5.402. Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 25/7 αναφέρθηκε επισήμως ότι μένουν εκτός 1.668 παιδιά. Αλλα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι πετάχτηκαν εκτός 945 παιδιά, για τα οποία, αν και τηρούσαν τις προϋποθέσεις υποδοχής στους σταθμούς, δεν υπήρχαν θέσεις (για να χρυσώσουν το χάπι στους γονείς τα ενέταξαν στους «επιλαχόντες»). Ταυτόχρονα, κι άλλα 620 παιδιά απορρίφθηκαν, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (π.χ., για να υποβληθεί αίτηση πρέπει να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς, σχεδόν ανεφάρμοστο σε εποχές γενικευμένης ανεργίας, υποαπασχόλησης, αλλά και ανασφάλιστης - άρα αόρατης - εργασίας).

Ο πραγματικός αριθμός παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, εφόσον πολλοί γονείς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν μην τηρώντας τις τυπικές προϋποθέσεις, δεν καταθέτουν καν αίτηση. Αρα, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός ανέρχεται σε χιλιάδες.

Σημειωτέον, ακόμα, ότι επί δημαρχίας Κακλαμάνη ο δήμος έκλεισε οκτώ παιδικούς σταθμούς και επί δημαρχίας Καμίνη άλλους τέσσερις. Χρειάστηκε η αντίδραση φορέων, όπως ΠΑΜΕ, εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ΟΓΕ, Ομοσπονδία Γονέων, προκειμένου να μην κλείσουν κι άλλοι.

Στο μεταξύ, το Δεκέμβρη, λήγουν οι συμβάσεις 465 εργαζομένων στους σταθμούς του δήμου και αν δεν καλυφθούν οι θέσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν αρκετά τμήματα (συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων στο Βρεφοκομείο είναι περίπου 1.500 με αρκετούς από τους μόνιμους ή τους αορίστου χρόνου να βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης). Το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε αίτημα του δήμου να δοθούν τριετείς παρατάσεις γενικά σε συμβάσεις που λήγουν προκειμένου να λειτουργήσουν νευραλγικές υπηρεσίες όπως Καθαριότητα και Βρεφοκομείο. Η διοίκηση του δήμου ψάχνοντας μπαλώματα προσανατολίζεται στο κλείσιμο «μικρών» παιδικών σταθμών και συγκέντρωση των παιδιών σε μεγαλύτερους χώρους μήπως και αντεπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες με λιγότερο προσωπικό. Τυπικά έχει ζητήσει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 280 ατόμων (παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό) αορίστου χρόνου με άγνωστο αν οι προλήψεις αυτές εγκριθούν, και το επικρατέστερο να μην. Το Δεκέμβρη, οι 465 συμβασιούχοι έχουν δικαστήριο ζητώντας παραμονή στην εργασία τους. Αν απολυθούν, αν δεν καλυφθούν οι θέσεις και συνυπολογιζομένων των συνταξιοδοτήσεων, είναι ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν αρκετά τμήματα ακόμα και σταθμοί στα μέσα της σχολικής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται δυσοίωνες προβλέψεις ότι περισσότερα από 700 βρέφη και νήπια θα βρεθούν εκτός των σταθμών.

Προβλήματα παντού

Ανάλογη κατάσταση (λόγω έλλειψης προσωπικού ή πόρων, δυσκολίας των γονέων να πληρώσουν τα τροφεία) αντιμετωπίζουν κι άλλοι βρεφονηπιακοί σταθμοί άλλων δήμων της χώρας. Π.χ., κατά δημοσιεύματα: Στο Δήμο Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας ενδέχεται να μείνουν εκτός 250 παιδιά εάν δεν γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

Στο Χαλάνδρι, για τον ίδιο λόγο, δε θα φιλοξενηθούν 300 νήπια και βρέφη.

Στη Νέα Σμύρνη περισσότερα από 200 παιδιά δε θα τακτοποιηθούν.

Στο Μαρούσι δε θα λειτουργήσουν από την 1η Σεπτέμβρη δύο από τους δεκατέσσερις παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν 200 παιδιά λιγότερα.

Στο Βύρωνα 260 παιδάκια θα μείνουν εκτός, ενώ θα φιλοξενηθούν γύρω στα 530 νήπια.

Συνολικά, 1.293 αιτήσεις κατατέθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 940, αφήνοντας εκτός 353 παιδιά.

Στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης υπολογίζεται ότι 400-500 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς (κατατέθηκαν 2.000, θα ικανοποιηθούν περίπου 1.500).

Στο Δήμο Χανίων κατατέθηκαν 790 αιτήσεις και απορρίφτηκαν 140 λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ