ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγώνας για τη στέγαση των σπουδαστών

Κινητοποίηση του ΜΑΣ στην Καλαμάτα

Με κινητοποίηση στη διοίκηση της σπουδαστικής εστίας της Καλαμάτας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαίτησε χτες να μην πεταχτεί κανένας σπουδαστής έξω από την Εστία. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στην Καλαμάτα, με ανακοίνωση καταγγέλλουν «κλίμα τρομοκρατίας που μεθοδεύεται ειδικά το τελευταίο διάστημα στη Σπουδαστική Εστία Καλαμάτας είτε με απειλές, είτε με απαγορεύσεις της εισόδου σε τροφίμους της Εστίας ή απλούς σπουδαστές με σεκιουριτάδες που έχει προσλάβει η διεύθυνση».

Την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, οι δυνάμεις του ΜΑΣ στην Καλαμάτα είχαν πρωτοστατήσει, με το ΠΑΜΕ στο πλευρό τους, σε κινητοποιήσεις ώστε να μοιραστούν τα κλειδιά των δωματίων στους πρωτοετείς σπουδαστές που δικαιούνταν δωμάτιο, εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι της εγγύησης (90 ευρώ) και το νοίκι (45 ευρώ). Οπως καταγγέλλει το ΜΑΣ, σε σπουδαστές που αρνήθηκαν πέρσι να πληρώσουν, φέτος απαγορεύτηκε η είσοδος στην Εστία καθώς ενημερώθηκαν ότι δε δικαιούνται άμεσα στέγαση αλλά ανήκουν στους... «επιλαχόντες». Σύμφωνα με το ΜΑΣ, «στις 23 Αυγούστου σεκιουριτάδες δεν άφηναν σε σπουδαστές - τροφίμους της Εστίας να πάνε στα δωμάτια τους ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλα ανάλογα περιστατικά απαγορεύσεων και τρομοκρατίας σε βάρος τροφίμων της Εστίας. Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από την εστία σπουδαστές που έχουν φορολογική δήλωση 2.000 ευρώ και θεωρούνται "πλούσιοι"», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ. Σύμφωνα με τους σπουδαστές, στη διάρκεια της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας η διευθύντρια της Εστίας δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον κανονισμό.

«Εχουμε πείρα! Ολο το προηγούμενο διάστημα και στην Εστία δώσαμε μάχη μαζί με την επιτροπή αγώνα και το ΠΑΜΕ, οργανώσαμε την πάλη και καταφέραμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Τους προειδοποιούμε ότι κανένας σπουδαστής δε θα πεταχτεί από την Εστία, θα μας βρουν απέναντι τους!» δηλώνει το ΜΑΣ και καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους της Καλαμάτας, όλους τους γονείς, τους φοιτητές και τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σε επαγρύπνηση και κοινή συστράτευση ώστε: «Να μην πεταχτεί κανένα παιδί της εργατικής τάξης έξω από την Εστία. Να χτιστούν και άλλες Εστίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον αριθμό των σπουδαστών. Μέχρι τότε να προχωρήσουν σε επίταξη ξενοδοχείων της Καλαμάτας. Το παλιό Νοσοκομείο να γίνει Εστία τώρα! Μηνιάτικο επίδομα 600 ευρώ για σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επόμενο βήμα η παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα!

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε, χτες, πρωτοβουλία «για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος», δείχνοντας ότι επιδιώκει παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του

Πανηγυρική συνέντευξη Τύπου έδωσε, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για τη συναινετική ψήφιση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό και να διαμηνύσει πως οι αναδιαρθρώσεις θα εφαρμοστούν, με κάθε μέσο. «Οι νόμοι γίνονται σχετικά εύκολα, με την εξαίρεση των νόμων για τα πανεπιστήμια, που δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν», είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα και το στοίχημα είναι πάντοτε η εφαρμογή τους».

Η υπουργός, ανάμεσα στους ύμνους για τη συναίνεση και τις ευχαριστίες σε μια σειρά πρόσωπα, ανακοίνωσε και μια παρέμβαση της κυβέρνησης στα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος, κάνοντας λόγο για ανάληψη πρωτοβουλίας «αναδιοργάνωσης του φοιτητικού κινήματος»! Η Α. Διαμαντοπούλου αρνήθηκε ότι πρόκειται για παρέμβαση, αλλά, αμέσως μετά, εξήγησε πως κυβέρνηση και φοιτητικές νεολαίες θα κάνουν προτάσεις με στόχο: «Να ενσωματωθεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο με βάση το νόμο και με βάση τις δικές τους προτάσεις η καλύτερη οργάνωση του φοιτητικού χώρου, δηλαδή οι Σύλλογοι ανά τμήματα, ανά σχολές, ανά ιδρύματα, η δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, η λειτουργία της ΕΦΕΕ, το πού θα συμμετέχει η ΕΦΕΕ, αν πρέπει να είναι ο ρόλος της».

Νωρίτερα είχε υποστηρίξει: «Στο ερώτημα αν καταργούνται ή όχι οι παρατάξεις, θέλω να σας πω ότι οι παρατάξεις δεν είναι θέμα νόμου. Οι παρατάξεις είναι ελεύθερες συνενώσεις ατόμων, οι οποίες εκφράζουν πολιτικές ή άλλες απόψεις και μπορούν να λειτουργούν. Και οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να οργανώσουν με τον τρόπο που θέλουν όλες τους τις δραστηριότητες». Παρ' όλα αυτά, οι παρεμβάσεις που περιέγραψε αφορούν το σύνολο της οργάνωσης και της δομής του φοιτητικού κινήματος! Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει διά νόμου στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα φάνηκε εξάλλου από τον ίδιο το νόμο - πλαίσιο, όπου θεσπίστηκε ότι η ...συμβουλευτική εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου (Συμβούλιο Διοίκησης, Σύγκλητος κ.ά.) θα γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς παρατάξεις.

Η υπουργός υποστήριξε πως «ήταν μία "αναπηρία" του διαλόγου για τα ΑΕΙ, το γεγονός ότι δεν υπήρχε οργανωμένη έκφραση από τους φοιτητές», κάνοντας σαφές - και με αυτόν τον τρόπο - πως η κυβέρνηση θέλει μια ΕΦΕΕ συνομιλητή της, για τους «διαλόγους» της. Θέλει ένα φοιτητικό ...κίνημα υποταγμένο, που δε θα διεκδικεί και θα συναινεί.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα κρισιακά φαινόμενα και τον εκφυλισμό που υπάρχει στο φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτήν την αρνητική κατάσταση που υπάρχει σήμερα όμως, φέρνουν απόλυτη την ευθύνη οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και επιπλέον, το ξεπέρασμα των προβλημάτων του φοιτητικού κινήματος δεν είναι θέμα νόμου και κρατικής - κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά θέμα συσχετισμού δυνάμεων και προσανατολισμού του κινήματος.

Αμεση ενεργοποίηση της κατάργησης του ασύλου!

Σύμφωνα με όσα είπε, χτες, η υπουργός, ορισμένες διατάξεις του νόμου (κατάργηση ασύλου κ.ά.) θα αρχίσουν να ισχύουν μόλις δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ, ενώ μέσα στην επόμενη διετία στόχος είναι υπάρξει πλήρης εφαρμογή όλου του νόμου. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο θέμα του ασύλου (το οποίο το καταργεί ο νόμος) η υπουργός, σε ερώτηση για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις, απάντησε χαρακτηριστικά: «Οταν υπάρχουν γεγονότα μέσα σε πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ, που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, τότε η πανεπιστημιακή κοινότητα θα το αντιμετωπίσει με τους δικούς της κανόνες. Εχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τα πειθαρχικά της όπλα και βεβαίως η ίδια να θέσει όρους στα εσωτερικά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δημιουργούν πρόβλημα». Πρακτικά, βέβαια, ο νόμος δίνει «δικαίωμα» να καλείται η αστυνομία, για κάθε κινητοποίηση που θα χαρακτηρίζεται παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μετά το παζάρι της συναίνεσης με τη ΝΔ, το υπουργείο άλλαξε τη διάταξη για την εκλογή του πρύτανη η οποία θα έχει ως εξής: «Ο πρύτανης εκλέγεται απ' τους καθηγητές του ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία εκδίδεται απ' τον πρόεδρο του Συμβουλίου». Το Συμβούλιο, με απόφαση δύο τρίτων του συνόλου των μελών του, επιλέγει δύο ή τρεις υποψηφιότητες, απ' τις οποίες οι καθηγητές (όχι οι ελαστικά απασχολούμενοι) εκλέγουν τον πρύτανη. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ εξέφρασαν την «απόλυτη ικανοποίησή» τους «για την εκλογή του πρύτανη/ προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων». Αυτά, βέβαια, δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία και τη φιλοσοφία του νόμου. Σημειώνουμε, δε, πως στην εκλογή του πρύτανη δε θα υπάρχει καμία συμμετοχή φοιτητών, η εκπροσώπηση των οποίων θα είναι ...συμβουλευτική και θα γίνεται - όπως ήδη αναφέραμε, με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οργάνωση της πάλης, νέο συλλαλητήριο και κινητοποιήσεις

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ σε κινητοποιήσεις, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα

Νέο συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη, σε όλες τις πόλεις, καλεί, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. «Ολοι στον αγώνα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων και κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος.

Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Την Τετάρτη 24 Αυγούστου το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν τον κατάπτυστο νέο νόμο - έκτρωμα για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούν με τη στρατηγική που λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι χώρος για μπίζνες, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής συμφωνίας τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Με το νέο νόμο, δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία, ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η λαϊκή οικογένεια θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ανοίγουν το δρόμο για δίδακτρα, θα πληρώνουμε για συγγράμματα, παραδίδουν τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές σε ιδιώτες. Προχωράνε σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, τις δομές και τα συλλογικά του όργανα, στους φοιτητικούς συλλόγους. Γενικεύουν τη στρατιά των συμβασιούχων διδασκόντων.

Νέο κύμα αυταρχισμού και κρατικής καταστολής ετοιμάζουν για όποιον αντιστέκεται στη δράση των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και στη Βουλή έγιναν όλα αυτά τα εμετικά παζάρια μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. για την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Αυτά την ώρα που καταδικάζουν τις νέες γενιές εργαζομένων στην ανασφάλιστη εργασία, στη δουλειά με μισθούς πείνας, στην ανεργία, την εξαθλίωση.

Η κ. Διαμαντοπούλου να κρατήσει για τις συνεδριάσεις της λέσχης Bilderberg της οποίας είναι τρόφιμος, τους λεονταρισμούς, τους τσαμπουκάδες, τις απειλές και τις φοβέρες. Οι φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών δεν τρομοκρατούνται!

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε φοιτητή. ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ με το ΜΑΣ! Αυτός ο νόμος δεν διορθώνεται! Θα ανατραπεί, δεν θα εφαρμοστεί! Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργάνωσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μαζί με το ΠΑΜΕ στις 24 Αυγούστου, καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών σε άμεση οργάνωση της πάλης για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο φόρτωμα των επιπτώσεων της κρίσης στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Καλούμε σε:

  • Εδώ και τώρα συγκρότηση και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.
  • Εδώ και τώρα διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου.
  • Καταλήψεις διαρκείας σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων (πρυτανείες, γρ. διασύνδεσης, ειδ. λογαριασμούς, επιτροπές ερευνών)».
ΠΑΤΡΑ
Κινητοποίηση στην πρυτανεία

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Πάτρα έκαναν, χτες, κινητοποίηση στο Πρυτανικό Συμβούλιο του πανεπιστημίου, με αφορμή την ψήφιση του νόμου - πλαισίου. Οι φοιτητές έθεσαν το αίτημα να αναβληθεί η εξεταστική, για μια βδομάδα, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις για να συζητήσουν οι φοιτητές και να οργανώσουν την πάλη τους.

Ο πρύτανης, σύμφωνα με το ΜΑΣ, δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα όταν τεθεί στη Σύγκλητο, διότι υπάρχουν πρακτικά θέματα που θα πρέπει να λυθούν σχετικά με τη χρονική προθεσμία της εξεταστικής κι επειδή δε γίνεται να απειθαρχήσει στους ήδη υπάρχοντες νόμους, αν και σχολίασε το νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε ως αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό. Για μια σειρά λόγους υποστήριξε πως θα καταφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αναφέρθηκε, τέλος, στη διάλυση του φοιτητικού κινήματος και στην ευθύνη των παρατάξεων σε αυτό, προσθέτοντας ότι οι κλειστές σχολές δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα σε κανέναν.

Οι φοιτητές του ΜΑΣ δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και πως θα οργανώσουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας αυτή τη φορά στη Σύγκλητο του ιδρύματος.


37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Παρασκευή

-- Αταλάντη, κεντρική πλατεία, 8 μ.μ.

-- Πάτρα, Ζαρουχλέικα, στο αίθριο των Εργατικών Κατοικιών.

-- Νάουσα, στο κιόσκι στο δημοτικό πάρκο.

-- Καρδίτσα, Παυσίλυπο, 8.30 μ.μ. Ομιλητής Βασίλης Μεταξάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σάββατο 27 Αυγούστου

-- Κεφαλονιά, Νομαρχία Αργοστολίου, ομιλητής Γ. Χριστοδούλου, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Βέροια, πλατεία Αγ. Αναργύρων.

-- Ελεούσα Ιωαννίνων, νέα πλατεία, 9 μ.μ

-- Λευκάδα, πάρκο παραλίας, 9 μ.μ. Ομιλήτρια Ευτυχία Καραβασίλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Τετάρτη 31 Αυγούστου

-- Τρίκαλα, Αχίλλειο, 9 μ.μ. Ομιλητής Βασίλης Μεταξάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Γιαννιτσά, πλατεία ΕΠΟΝ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ ΑΕ
Αντιμέτωποι με κυβερνητικούς μηχανισμούς

Την επιστράτευση κυβερνητικών μηχανισμών ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ. Σύμφωνα με το σωματείο, τους δημοσιοποιήθηκε πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τους καταλογίζει ότι από μόνοι τους οι εργαζόμενοι επέλεξαν να φύγουν το 1998 από το Δημόσιο και να γίνει ο ΟΣΚ ΑΕ, και έτσι να γίνουν από δημόσιοι υπάλληλοι, αορίστου χρόνου. Μάλιστα στο πόρισμα κρίνεται ότι δεν έπρεπε να πληρώνονται με βάση συλλογική σύμβαση, αλλά με βάση το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι καλούνται σήμερα να επιστρέψουν αναδρομικά για μια δεκαετία.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ θυμίζουν ότι, όχι μόνο δεν συναίνεσαν, αλλά απάντησαν με απεργία διαρκείας στη μετατροπή του ΟΣΚ ΑΕ, ότι με υπουργικές αποφάσεις και υπογραφές των εκάστοτε διοικήσεων πληρώνονται με βάση ΣΣΕ, και στην πραγματικότητα και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ παίρνουν μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΚ καταγγέλλει ότι η δημοσιοποίηση του «κατά κυβερνητική παραγγελία» πορίσματος τώρα έρχεται σαν αντιπερισπασμός σε μία περίοδο αγώνων. «Στόχος των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και το συντονισμό μας με άλλα σωματεία, προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για καταργήσεις - συγχωνεύσεις σημαντικών κοινωφελών δημόσιων οργανισμών όπως ο ΟΣΚ, για άμεσες και έμμεσες απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και για την ισοπέδωση κάθε εργασιακού - μισθολογικού - ασφαλιστικού - δημοκρατικού μας δικαιώματος», αναφέρει.

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο απαιτεί να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους στον ΟΣΚ ΑΕ και ειδικότερα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι αποτελούν το 65% περίπου. Οπως σημειώνει, η συντριπτική τους πλειοψηφία κινδυνεύει με άμεση απόλυση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αφού λήγουν και τα προσωρινά δικαστικά μέτρα με τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται και ήδη 16 από τους περίπου 200 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου απολύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

ΠΑΜΕ
Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και όχι στα αρπαχτικά των μονοπωλίων

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου

Να οργανωθεί αγωνιστική δράση παντού ώστε να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, καλεί με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να θεωρήσουν τις αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία ανεξάρτητες από τη συνολική επίθεση που δέχεται ο λαός μας. Ο νέος νόμος - έκτρωμα στην Παιδεία συμπληρώνει τα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στους μισθούς και στις συντάξεις, στα νέα χαράτσια που βρίσκονται στο δρόμο.

Οταν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και το κεφάλαιο πανηγυρίζουν, ο λαός πρέπει να παίρνει τα μέτρα του, να οργανώνεται, να απαντά. Η πλήρης παράδοση των πανεπιστημίων στους επιχειρηματικούς ομίλους θωρακίζεται με την κατάργηση του ασύλου, με νέο κύμα αυταρχισμού και μέτρων κρατικής καταστολής, με στόχο τον περιορισμό κάθε φωνής που αντιστέκεται στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών.

Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί μαζική αγωνιστική δράση στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, παντού ώστε να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός νόμος για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, να μπλοκαριστεί κάθε επιχειρηματική κίνηση στις σχολές. Για να βρεθεί η Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και όχι στα αρπαχτικά των μονοπωλίων».

  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάσουν τον αντιλαϊκό νόμο και να βάλουν φραγμούς στην εφαρμογή του με τους αγώνες τους, απευθύνει το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου. Αναφερόμενο στο νόμο το ΔΣ του ΕΚ Αγρινίου επισημαίνει ότι επιχειρείται περιορισμός της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των σπουδαστών και εκπαιδευτικών με την κατάργηση του ασύλου και επιβάλλονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην εκπαίδευση και έρευνα, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη διαμόρφωση ανάλογης συνείδησης στους σπουδαστές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ