ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ «ΑΛΦΑ» - «ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Με «προξενιό» την καπιταλιστική κρίση

Ανακοινώθηκαν οι όροι της επιχειρηματικής κολεγιάς. Κεφάλαια από το Κατάρ παίρνουν το πάνω χέρι στο υπό διαμόρφωση μονοπώλιο. «Κλειδί» η κεφαλαιακή θωράκιση με 3,9 δισ. ευρώ και οι κοινές μπίζνες στην ευρύτερη ζωτική περιοχή

ICON

Σε κλίμα αδυσώπητων ανταγωνισμών ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, με φόντο και τους εντεινόμενους κλυδωνισμούς που φέρνει η οξυμένη καπιταλιστική κρίση, οι μεγαλομέτοχοι και οι διοικήσεις των τραπεζών «Alphabank» (Κωστόπουλος) και «Eurobank» (όμιλος Λάτση) με την αποφασιστική στήριξη κεφαλαίων από το εμιράτο του Κατάρ κατέληξαν και επίσημα χτες σε συμφωνία για τη μεταξύ τους συγχώνευση.

«Κλειδί» της επιχειρηματικής κολεγιάς είναι η παραπέρα κεφαλαιακή «θωράκιση» της νέας τράπεζας με ποσά ύψους 3,9 δισ. ευρώ, η απόσπαση πλεονεκτικής θέσης μέσα στη χώρα, αλλά κυρίως στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα ανέβουν μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Με τη συγχώνευση αποφεύγουν το ενδεχόμενο προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ, σύμφωνα με τις διοικήσεις τους, το νέο επιχειρηματικό σχήμα διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επάνοδό τους στις χρηματαγορές.

Το πάνω χέρι, τον πρώτο λόγο στο νέο σχήμα, παίρνουν τα κεφάλαια από το Κατάρ, διεργασία που αποδείχνει και το πόσο κίβδηλη είναι η προπαγάνδα κυβέρνησης και πλουτοκρατίας για τον κίνδυνο «αφελληνισμού» του τραπεζικού συστήματος. Οι μερίδες των τραπεζών, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, μπροστά στη σχεδιαζόμενη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων με το κούρεμα κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και για παραπέρα συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, σε μια διεργασία που μόνο τα χειρότερα εγκυμονεί για τα υπερδανεισμένα από τις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες. Τα ακόμη χειρότερα προετοιμάζουν και για τους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις τους, ένα μεγάλο κομμάτι από τις «εξοικονομήσεις» και τις κάθε είδους «συνέργειες» αφορά στο λεγόμενο μισθολογικό κόστος, τόσο συνολικά από τις μαζικές απολύσεις, όσο και ατομικά για τον καθένα εργαζόμενο.

ICON

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών:

  • Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
  • Θα έχει σημαντική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη με συνολικό δίκτυο από τουλάχιστον 1.300 καταστήματα σε 8 χώρες και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών Ομίλων στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Σερβία.
  • Θα περιλαμβάνεται στους 25 ισχυρότερους στην ευρωζώνη με συνολικό ενεργητικό (στοιχεία α' εξαμήνου 2011) ύψους 146 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, οι συνολικές χορηγήσεις (δάνεια) ξεπερνούν τα 98 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 78 δισ. ευρώ.
  • Οι εκτιμώμενες «συνέργειες» υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο και θα πραγματοποιηθούν πλήρως μέσα στην επόμενη τριετία, που σε σημερινές τιμές (παρούσα αξία) υπολογίζονται σε 3,4 δισ. ευρώ. Το ποσό επιμερίζεται σε 270 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη «συνένωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» και σε 80 εκατ. ευρώ από τη ΝΑ Ευρώπη.
  • Για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπονται 3,9 δισ. ευρώ και θα κλιμακωθεί σε ορίζοντα τριετίας. Από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προβλέπουν 1,25 δισ. ευρώ, από την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ και από άλλες «οργανικές πρωτοβουλίες» για την ενίσχυση του σκληρού πυρήνα των κεφαλαίων τους 2,1 δισ. ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα καλυφθεί εξολοκλήρου με κεφάλαια από το Κατάρ, την εταιρία «Paramount», που σήμερα κατέχει περίπου το 4% της «Alpha Bank».
  • Η εκτιμώμενη επιβάρυνση του νέου σχήματος από το «κούρεμα» και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους φτάνει σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ
  • H σχέση ανταλλαγής μετοχών ορίστηκε σε 5 νέες κοινές μετοχές της «Alpha Bank» για κάθε 7 μετοχές της Eurobank
  • Μεγαλομέτοχοι στο υπό διαμόρφωση σχήμα θα είναι οι «οικογένειες» του Κατάρ, του Λάτση και του Κωστόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, για πρώτο μέτοχο προορίζουν την «Paramount» (Κατάρ). Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν στη τραπεζική πιάτσα, το ποσοστό του Κατάρ θα κυμανθεί στο 20%, και με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής από τους Λάτσηδες και τους Κωστόπουλους, ανάλογα και με τις εξελίξεις στην τραπεζική πιάτσα και τις αγορές.
  • Τα μονοπώλια του τραπεζικού κλάδου «Citi», «JP Morgan» (για λογαριασμό της «Αlpha») και «Barclays», «Goldman Sachs» (για λογαριασμό της «Eurobank») αναλαμβάνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (1,25 δισ. ευρώ) όταν οι συνθήκες στην αγορά τούς το επιτρέψουν.
  • H σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου προγραμματίζεται για το α' εξάμηνο του 2012.
  • Επικεφαλής του νέου σχήματος με την επωνυμία «Αlpha - Eurobank» αναλαμβάνει ο Γ. Κωστόπουλος
Ζητωκραυγάζουν κυβέρνηση - κεφαλαιοκράτες

Την επιχειρηματική κολεγιά έσπευσε να χαιρετίσει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ιδιαίτερα για το «σημαντικό γεγονός» της συμμετοχής του Κατάρ, που σύμφωνα με τον ίδιο «στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Δίνοντας το πράσινο φως για παραπέρα συγχωνεύσεις, ταυτόχρονα τσουβαλιάζοντας τους θύτες με τα θύματα δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πρώτο βήμα - σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», εμφανίστηκε αισιόδοξος από την εξέλιξη, συγκεκριμένα για την «ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας τράπεζας, τη φιλική προσυνεννόηση και τη συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή».

Ο επικεφαλής της «Alpha Bank» και του νέου σχήματος Γ. Κωστόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «αναμένονται» τα... πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, εκτίμηση που τη στηρίζει στην «εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων τους. Η διοίκηση της «Eurobank» έδωσε έμφαση στο «κεντρικό ρόλο» που θα παίξει το νέο σχήμα, στη «ευρύτερη περιφέρεια», δηλαδή στο ζωτικό χώρο της ΝΑ Ευρώπης.

Θετικοί στην εξέλιξη εμφανίζονται και οι άλλες μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύθηκε σε ποσοστό 14,5%. Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους παρέμειναν αμετάβλητες με τις διαφορές επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα να φτάνουν στις 16 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από τους γερμανικούς κρατικούς τίτλους.

Ξεκίνησαν το κούρεμα

Τον ισολογισμό για το α' εξάμηνο του 2011 ανακοίνωσε χτες η «Alpha Bank», όπου αναγράφουν λογιστική πρόβλεψη για κούρεμα των κρατικών ομολόγων σε ποσοστό 21%. Το σχετικό κονδύλι «ζημίες απομείωσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου» εμφανίζεται στα 538,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα για το α' εξάμηνο να εμφανίζουν ζημιά ύψους 524,8 εκατ. ευρώ. Η «Γιούρομπανκ» υπολογίζει το κούρεμα των ομολόγων του χαρτοφυλακίου της στο 16,7% εμφανίζοντας για το α' εξάμηνο ζημιές ύψους 588 εκατ. ευρώ. Η συνολική εμφανιζόμενη ζημιά (α' εξάμηνο) φτάνει σε 1,1 δισ. ευρώ.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
Το κέρδος έρχεται με φθηνούς εργάτες

Στις αιτίες και τους στόχους της συγχώνευσης των δύο τραπεζών και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους αναφέρεται η ανακοίνωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της ΕΣΑΚ, στην «Αλφα». Με την ίδια ανακοίνωση καλούν σε δημιουργία κοινών επιτροπών εργαζομένων των δύο τραπεζών και σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η συγχώνευση, τονίζεται στην ανακοίνωση, πρώτ' απ' όλα εξυπηρετεί την ανάγκη του τραπεζικού κεφαλαίου να περιορίσει τις συνέπειες από την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Επιπλέον, «η δημιουργία ομίλων με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια τούς δίνει τη δυνατότητα να δανείζονται φθηνά από τις αγορές κεφαλαίου και να δανείζουν φθηνά τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους».

Αναφορικά με την προέλευση των κεφαλαίων, επισημαίνεται ότι από όπου και αν προέρχονται επενδύονται «αποκλειστικά για το κέρδος», όχι για να βελτιωθούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα ή οι οι εργασιακές συνθήκες. Αντιθέτως, «το κέρδος για τους μετόχους έρχεται με φθηνούς εργαζόμενους».

Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι ένας ισχυρός όμιλος δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα με τα πανηγύρια για τη συγχώνευση «μιλάνε για υπεράριθμο προσωπικό, επικαλύψεις καταστημάτων, επίτευξη οικονομιών κλίμακος, εξορθολογισμό των δαπανών». Ολα αυτά σημαίνουν μείωση προσωπικού και απολύσεις.

Για τη στάση των σωματείων και της ΟΤΟΕ, η ΕΣΑΚ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν στήριξη από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι τραπεζίτες, σημειώνει, παίρνουν μια σειρά σκληρά αντεργατικά μέτρα «και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ζητά να μάθει τους όρους της συγχώνευσης για να βγάλει συμπέρασμα!».

Καταλήγοντας, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίστασή τους, σε δημιουργία κοινών επιτροπών αγώνα. Να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ, να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανείς, να μη δεχθούν καμία μείωση μισθού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευλογούν και πάλι το ... ΕΣΠΑ

Με κορώνες του τύπου «βάζουμε το ΕΣΠΑ μπροστά» για την... επανεκκίνηση της οικονομίας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και με μια σειρά από αποφάσεις διαδικαστικού τύπου με στόχο να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στη διάρκεια της οποίας ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δύο χρόνια πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ, έκανε λόγο για «αλλαγές - τομές», για «επανάκτηση του αναπτυξιακού ρόλου του ΕΣΠΑ ως ατμομηχανής της εθνικής προσπάθειας για να επανέλθει η οικονομία ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και άλλα εύηχα που στις μέρες μας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αλλωστε, τα ίδια τα στοιχεία που παρέθεσε ως «πρώτα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού που εφαρμόζεται από τον Ιούνη» μαρτυρούν ότι τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ και σε καιρό κρίσης που οι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις, η απορρόφησή του παραμένει σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης.

Βέβαια, κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο για τους εργαζόμενους, είτε υψηλή είτε χαμηλή είναι η περιβόητη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αυτά προορίζονται για μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι πράγματι κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες με τις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα δεν αλλάζουν στο παραμικρό για τα λαϊκά στρώματα, αφού όπως η πείρα δείχνει και από το πρόσφατο παρελθόν, όταν η απορροφητικότητα κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, τα χρηματοδοτούμενα έργα αξιοποιήθηκαν από τους επιχειρηματίες για να διευρύνουν τα επίπεδα της μαύρης εργασίας, για να πιεστούν οι εργασιακές σχέσεις, για να επιβληθούν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νεκρές εντάξεις μειώθηκαν κατά 38% και ανέρχονται στα 3,4 από 5,5 δισ. ευρώ το Μάιο, στοιχείο ενδεικτικό μεταξύ άλλων του ότι επιχειρηματίες που πριν την κρίση εκδήλωσαν ενδιαφέρον και εγκρίθηκαν κονδύλια δεν προχώρησαν τα εγκεκριμένα σχέδια. Ακόμη, οι νέες εντάξεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5% (1,13 δισ. ευρώ) και κατά 12,2% στο πρώτο εξάμηνο (12,2 δισ. ευρώ). Οι νέες συμβάσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5% (523 εκατ. ευρώ) και κατά 11,8% (1,28 δισ. ευρώ) στο εξάμηνο. Ο ετήσιος στόχος κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ που απορρέει από το μνημόνιο για το 2011 το πρώτο τρίμηνο καλύφτηκε κατά 4,3% και στο δεύτερο έφτασε στο 19,5%.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε στη διάρκεια της συνέντευξης ένα πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι επιμέρους δράσεις του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, που θα προέλθει από πόρους που θα εξοικονομηθούν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεταποιητικές και ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
«Οχι» στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Τις συνέπειες από την πολιτική αυτή παράδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα μονοπώλια, καλώντας σε συνέχιση και κλιμάκωση του αντιμονοπωλιακού αγώνα, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Μπλόκο στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου (ανεμογεννητριών) στο όρος Παντοκράτορα της Κέρκυρας αποφάσισε κατά πλειοψηφία (18 κατά, 13 υπέρ) σε συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που από την πρώτη στιγμή συμπαρατάχθηκε με τους αγώνες των κατοίκων στην παρακείμενη περιοχή αναδεικνύοντας τις αρνητικές για το λαό συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και την παράδοσή της στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Την διάσταση αυτή, που αποτελεί και την ουσία στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς αποτελεί για τους μονοπωλιακούς ομίλους μια νέα πηγή κερδοφορίας και επένδυσης συσσωρευμένων κεφαλαίων, ανέδειξε στην παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Υπογραμμίστηκαν οι συνέπειες στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον από την πολιτική αυτής της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» στην Κέρκυρα όπως εκτόπιση προϋπαρχουσών οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, αλιεία, τουρισμός ), καταστροφή χλωρίδας και πανίδας, αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος από ελαιώνες και δασικές εκτάσεις κ.ά.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θόδωρος Γουλής, αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκάλυψης των συνεπειών της πολιτικής αυτής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Σημείωσε ότι η απόφαση αυτή που πάρθηκε κάτω από την λαϊκή πίεση και κινητοποίηση βάζει εμπόδια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας, συνέχισης του αγώνα αφού την αρμοδιότητα χορήγησης άδειας την έχει η κυβέρνηση, με τους διάφορους μηχανισμούς της (ΡΑΕ-ΓΓ Επικεντρωμένης Διοίκησης).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωριμο και επιτακτικό να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συγχώνευση των τραπεζών ALPHA - EUROBANK το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών δε θα προκύψει κανένα όφελος για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επιχειρηματίες, που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο.

Δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις τράπεζες, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προμηνύει και άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα. Γι' αυτό χρειάζεται κοινό μέτωπο των εργαζομένων απέναντι στις τράπεζες και στις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Με όποιο τρόπο και διαδικασία και αν γίνει η συγχώνευση - ισχυροποίηση των μονοπωλίων στον τραπεζικό τομέα, με τη συμμετοχή του κράτους, ελληνικού ή ξένου κεφαλαίου, το αποτέλεσμα για το λαό δεν αλλάζει. Η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και την απατηλή προπαγάνδα που προβάλλει τις συγχωνεύσεις σαν ασπίδα αποτροπής του "αφελληνισμού" του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η ισχυροποίηση των μονοπωλίων δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, οξύνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου, τις αντιφάσεις του συστήματος και προετοιμάζει νέα πιο βαθιά κρίση.

Αυτή η αντικειμενική διαδικασία καταδεικνύει πόσο ώριμη και επιτακτική ανάγκη είναι να αλλάξουν ιδιοκτήτη όλα τα μονοπώλια, να περάσουν από τα χέρια της πλουτοκρατίας στα χέρια του λαού και της κοινωνίας, να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας προς όφελος του λαού. Να υπάρξει μόνο μια κεντρική τράπεζα και ορισμένοι εξειδικευμένοι κρατικοί πιστωτικοί οργανισμοί.

Η πάλη της λαϊκής οικογένειας να γλιτώσει από το βραχνά των χρεών, των εργαζομένων στις τράπεζες να υπερασπιστούν τα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματά τους, ταυτίζεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και πρέπει να συναντηθεί σε λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να μην πληρώνει άλλο ο λαός την κρίση, το χρέος, συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ