Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευλογούν και πάλι το ... ΕΣΠΑ

Με κορώνες του τύπου «βάζουμε το ΕΣΠΑ μπροστά» για την... επανεκκίνηση της οικονομίας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και με μια σειρά από αποφάσεις διαδικαστικού τύπου με στόχο να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στη διάρκεια της οποίας ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δύο χρόνια πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ, έκανε λόγο για «αλλαγές - τομές», για «επανάκτηση του αναπτυξιακού ρόλου του ΕΣΠΑ ως ατμομηχανής της εθνικής προσπάθειας για να επανέλθει η οικονομία ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και άλλα εύηχα που στις μέρες μας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αλλωστε, τα ίδια τα στοιχεία που παρέθεσε ως «πρώτα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού που εφαρμόζεται από τον Ιούνη» μαρτυρούν ότι τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ και σε καιρό κρίσης που οι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις, η απορρόφησή του παραμένει σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης.

Βέβαια, κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο για τους εργαζόμενους, είτε υψηλή είτε χαμηλή είναι η περιβόητη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αυτά προορίζονται για μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι πράγματι κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες με τις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα δεν αλλάζουν στο παραμικρό για τα λαϊκά στρώματα, αφού όπως η πείρα δείχνει και από το πρόσφατο παρελθόν, όταν η απορροφητικότητα κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, τα χρηματοδοτούμενα έργα αξιοποιήθηκαν από τους επιχειρηματίες για να διευρύνουν τα επίπεδα της μαύρης εργασίας, για να πιεστούν οι εργασιακές σχέσεις, για να επιβληθούν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νεκρές εντάξεις μειώθηκαν κατά 38% και ανέρχονται στα 3,4 από 5,5 δισ. ευρώ το Μάιο, στοιχείο ενδεικτικό μεταξύ άλλων του ότι επιχειρηματίες που πριν την κρίση εκδήλωσαν ενδιαφέρον και εγκρίθηκαν κονδύλια δεν προχώρησαν τα εγκεκριμένα σχέδια. Ακόμη, οι νέες εντάξεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5% (1,13 δισ. ευρώ) και κατά 12,2% στο πρώτο εξάμηνο (12,2 δισ. ευρώ). Οι νέες συμβάσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5% (523 εκατ. ευρώ) και κατά 11,8% (1,28 δισ. ευρώ) στο εξάμηνο. Ο ετήσιος στόχος κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ που απορρέει από το μνημόνιο για το 2011 το πρώτο τρίμηνο καλύφτηκε κατά 4,3% και στο δεύτερο έφτασε στο 19,5%.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε στη διάρκεια της συνέντευξης ένα πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι επιμέρους δράσεις του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, που θα προέλθει από πόρους που θα εξοικονομηθούν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεταποιητικές και ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ