ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΜΑΜΟΥΘ
Επιταχύνουν την παράδοση των ΕΛΠΕ

Νέες συμφύσεις κράτους και μονοπωλίων

MotionTeam

Νέες συμφύσεις ανάμεσα στο κράτος και την κυβέρνηση με τα μονοπώλια και τις μερίδες της πλουτοκρατίας δρομολογούνται και μέσα από την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να μαζέψουν μέχρι το 2015.

Η επιχείρηση εκχώρησης συγκεντρωμένων και νευραλγικών κλάδων της παραγωγής και της οικονομίας συνεχίστηκε με την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου ιδιωτικοποίησης στα ΕΛΠΕ, όπου το πάνω χέρι έχει ο σημερινός μεγαλομέτοχος, το μονοπώλιο του Λάτση, ιδιοκτήτης και της Eurobank που έχει περάσει σε διαδικασία συγχώνευσης με την Alpha Bank. To εν λόγω μονοπώλιο μαζί με μια δράκα από άλλους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, μεγάλα δικηγορικά γραφεία κ.ά. παίζει και το ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης και σε μια σειρά από άλλες υποθέσεις ιδιωτικοποίησης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα του 35,5% των μετοχών, το σύνολο του κρατικού πακέτου που έχουν απομείνει στα ΕΛΠΕ, έναντι ποσοστού 41% που κατέχει σήμερα ο όμιλος του Λάτση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμματίζεται για το 2012, αλλά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδέχεται να γίνει και φέτος προκειμένου να πιάσουν τον αντιλαϊκό στόχο για τα 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011. Στις βλέψεις του ομίλου Λάτση φαίνεται να είναι και η παραπέρα απόσπαση ζωτικού χώρου στον κλάδο της Ενέργειας, με τη διάθεση από την κυβέρνηση ποσοστού 30% και στη ΔΕΠΑ, όπου τα ΕΛΠΕ ήδη έχουν βάλει στο χέρι το 35%.

Το υπουργείο των Οικονομικών προχώρησε και στην πρόσκληση διαγωνισμού πρόσληψης νομικού συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού (Ελληνικό ΑΕ), για το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, φέρονταν ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Κατάρ. Ο νομικός σύμβουλος δίπλα στα άλλα μονοπώλια που ήδη έχουν προσλάβει θα γνωμοδοτήσει για τις εκτάσεις που θα «εισφερθούν», καθώς και «τυχόν γειτνιαζόντων γηπέδων και εγκαταστάσεων σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό, θεσμικό, περιβαλλοντικό και ρυθμιστικό πλαίσιο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αφεση αμαρτιών σε φοροαποφυγή - φοροκλοπή

Αφεση αμαρτιών δίνει η κυβέρνηση σε δεκάδες περιπτώσεις φοροαποφυγής και φοροκλοπής για μία χρονική περίοδο που φτάνει ως και τη δεκαετία του 1980 ...προκειμένου να βάλει στα ταμεία του κράτους οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από τις περιπτώσεις αυτές.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, απαλλάσσονται από την επιβολή πρόσθετου φόρου, προσαύξησης, προστίμου ή οποιασδήποτε κύρωσης, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, για τα εισοδήματα που έπρεπε να έχουν δηλωθεί μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 (όσα αποκτήθηκαν ως το 2009), υπό την προϋπόθεση ότι έως 30 Σεπτέμβρη 2011 θα υποβάλουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αρχική ή συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Στην ίδια περίπτωση εντάσσεται και η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς, από την πλευρά των κληρονόμων για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε ο εκλιπών μέχρι τη χρονολογία του θανάτου.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης με ευνοϊκές προϋποθέσεις μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2011 σε δεκάδες περιπτώσεις φορολογιών, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση μέχρι τις 14/7/2011.

Οι περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης καλύπτουν:

  • Τόκους από καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό όπως και ομολογιακά δάνεια και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
  • Κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης ή εταιρικών μεριδίων σε κοινωνία αστικού δικαίου που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα.
  • Κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από την εκχώρηση ή μεταβίβαση δικαιώματος το οποίο είναι συναφές με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Το ποσό που καταβάλλεται, πέρα από τα μισθώματα, από το μισθωτή προς τον εκμισθωτή.
  • Την πραγματική αξία πώλησης μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.
  • Τις αποζημιώσεις ή δικαιώματα ή αμοιβές που καταβάλλονται σε ξένες επιχειρήσεις που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Φόρο υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.
  • Φόρο κύκλου εργασιών, το φόρο ασφαλίστρων, τα τέλη συνδρομητών κινητής - καρτοκινητής τηλεφωνίας.
  • Τα τέλη χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.
  • Τους φόρους που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές ή αποζημιώσεις, όπως φόρος εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος εισοδήματος κινητών αξιών κλπ.
  • Το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.
  • Το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, αυτόματου υπερτιμήματος, τέλος συναλλαγής ακινήτων, φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ενιαίο τέλος ακινήτων νομικών προσώπων, όσον αφορά αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.
  • Σε δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10%, αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31 Δεκέμβρη 2009 και 3%, αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1η Γενάρη 2010 και εφόσον η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έληξε μέχρι 14/7/2011. Αν το οφειλόμενο ποσό εξοφληθεί εφάπαξ, δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος.
  • Σε δηλώσεις Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) 2009 δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 1.500 ευρώ.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Σε ιδιώτες η έρευνα

Η Κοινοπραξία «ΙΤΑ ΑΕ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», αναδείχτηκε πλειοδότης των δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), τα σχετικά αποτελέσματα επικυρώθηκαν με απόφαση του υφυπουργού Γ. Μανιάτη. Οι τέσσερις περιοχές για τις οποίες εκχωρούνται τα δικαιώματα έρευνας είναι το Δέλτα του ποταμού Νέστου, το Δέλτα του Εβρου, η Σαμοθράκη και η νότια Χίος. Το συνολικό ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών στους χώρους που μισθώνονται είναι 189,64 εκατ. ευρώ. Το δικαίωμα έρευνας εκμισθώνεται για πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μοιράζει χωράφια... «εξοντώνει» αγρότες

Να εμφανίσει φιλοαγροτικό προσωπείο επιχειρεί η κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι διανέμεται δημόσια γεωργική γη έναντι συμβολικού ενοικίου και ότι τις επόμενες βδομάδες αρχίζει και η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Εξαιτίας της πολιτικής ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνησης, η αγροτιά στενάζει και πετιέται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Εκτός των άλλων θα οδηγήσει σε περιορισμό της ζήτησης σε αγροτικά προϊόντα και σε περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι εμπορομεσάζοντες θα βρούνε κι άλλη αφορμή να συμπιέσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Η πολιτική διανομής δημόσιας αγροτικής γης δε σημαίνει ότι εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στους ακτήμονες και στους ανέργους. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων στόχο έχει να φτιαχτούν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν γη και επιδοτήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο για να αποχαρακτηριστεί μαζικά η γη υψηλής παραγωγικότητας προκειμένου να στηθούν ακόμα περισσότερα φωτοβολταϊκά και όχι μόνο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σύσκεψη χτες στην Αθήνα ζήτησε από τους περιφερειάρχες την αγαστή συνεργασία τους στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και ανέφερε επίσης πως θα καταρτιστεί σχετικά και νομοσχέδιο για την πολιτική γης. Πρόσθεσε ακόμα πως θα αξιοποιηθούν ακίνητα και κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο, δηλαδή θα ξεκινήσει το ξεπούλημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ