ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΑΑΝ - ΠΑΜΕ
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στη Λυρική Σκηνή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Δυναμικά απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανάμεσά τους και μιας κοπέλας με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε χτεσινή κινητοποίηση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πολιτισμό. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «Πολιτισμός για όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», εργαζόμενοι, καλλιτέχνες και άτομα με αναπηρίες βρέθηκαν έξω από το γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ζητώντας να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστική της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζει κατά γράμμα η διοίκηση της Λυρικής, ήταν η στάση του καλλιτεχνικού διευθυντή απέναντι στους διαδηλωτές, αρνούμενος αρχικά να τους δεχτεί στο γραφείο του, αλλά και στη συνέχεια να δεσμευτεί για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ακόμα και της εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι διαδηλωτές ανέδειξαν ότι η παράδοση της Λυρικής στο ίδρυμα «Σταύρου Νιάρχου», που δρομολογείται, είχε ως αποτέλεσμα και την απόλυση πάνω από 150 εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, πως ο Πολιτισμός, η Υγεία και η Πρόνοια πρέπει να είναι κοινωνικά αγαθά για όλο το λαό και όχι εμπορεύματα στα χέρια των καπιταλιστών.

Η ΣΕΑΑΝ μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο των καλλιτεχνών δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού για αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στα γραφεία της διοίκησης της Λυρικής Σκηνής (Πανεπιστημίου 39) και διεκδικούν:

  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις από τη Λυρική Σκηνή και της εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή.
  • Λυρική Σκηνή αποκλειστικά κρατική, να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το πέρασμά της στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Κυνισμού ...ντελίριο

Κι ενώ η επιχείρηση αποδεκατισμού των εργαζομένων συνεχίζεται, δείχνοντας μάλιστα κάποιες φορές το πιο αποτρόπαιο «πρόσωπό» της, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ Νίκος Μουρκογιάννης σε επιστολή του ευχαριστεί το προσωπικό του λυρικού θεάτρου «για τη μεγάλη επιτυχία που καταγράφηκε σε καλλιτεχνικό και οικονομικό επίπεδο». «Σας ευχαριστώ όλους για την ευτυχή έκβαση των προσπαθειών μας», σημειώνει ο μάνατζερ, που πρωτοστατεί στην εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών για τον εργασιακό και καλλιτεχνικό αποδεκατισμό του κρατικού θεάτρου. «Βαδίσαμε σε ανηφορικό και επίπονο δρόμο. Ομως τα αποτελέσματα μας φέρουν στο τέλος αυτής της διαδρομής επιτυχόντες, νικητές. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους καλούς συναδέλφους που, αν και ήξεραν ότι δε θα συνέχιζαν τη συνεργασία τους με την ΕΛΣ, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», αναφέρει με κυνισμό ο πρόεδρος της ΕΛΣ, του οποίου η θητεία έχει συνδεθεί με αθρόες απολύσεις, αυταρχισμό, κλείσιμο της δεύτερης σκηνής του θεάτρου κλπ. Μαζί με τις ευχαριστίες, προχωράει κανονικά το σχέδιο αποψίλωσης του συνόλου του προσωπικού της ΕΛΣ ενόψει του 2015 (Πάρκο Νιάρχου) ώστε να μην υπάρχουν πλέον μόνιμοι εργαζόμενοι.

«Ταξίδια» και συγκινήσεις

Μια μουσική παράσταση γεμάτη από υπέροχα τραγούδια, που συγκινεί, μαγεύει και «ταξιδεύει» μυαλό και καρδιά ξετυλίγουν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης, το Σάββατο (3/9, 9μμ), στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. Ο Θάνος Μικρούτσικος, με το πιάνο του και τους εκπληκτικούς αυτοσχεδιασμούς του, συνομιλεί με τον τρυφερό παραμυθά της ελληνικής μουσικής σκηνής, τον τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο, και τον έναν ακροβάτη μεταξύ της ροκ και της παράδοσης, επίσης τραγουδοποιό, Μίλτο Πασχαλίδη. Για το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί μουσικές και τραγούδια που η αγάπη του κόσμου έχει καταστήσει διαχρονικά, επιτυχίες του Χρήστου Θηβαίου, του Μίλτου Πασχαλίδη, αλλά και κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου που έχουν να ακουστούν καιρό, όπως και δουλειές άλλων συνθετών και τραγουδοποιών που οι τρεις καλλιτέχνες εκτιμούν ιδιαίτερα. Από την παράσταση δεν θα μπορούσαν να λείψουν αποσπάσματα από το «Σταυρό του Νότου», τη δουλειά του Θ. Μικρούτσικου πάνω στον Νίκο Καββαδία, αναπόσπαστο κομμάτι πλέον κάθε εμφάνισης του συνθέτη. Στην παράσταση συμβάλλουν καθοριστικά ο Θύμιος Παπαδόπουλος, που παίζει με εξαιρετική δεξιοτεχνία δεκάδες πνευστά, ο Θοδωρής Οικονόμου, ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες της νεότερης γενιάς, συνθέτης και ο ίδιος και η νέα τραγουδίστρια Αννα Λινάρδου, που με την ιδιαίτερη φωνή της αποδίδει με ευαισθησία αγαπημένα τραγούδια.

Μουσική στα βυζαντινά μνημεία

Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου, Θεσσαλονίκη
Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου, Θεσσαλονίκη
Με ελληνική μουσική, jazz και reggae θα πλημμυρίσουν (30/8 με 11/9) τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια το χτες να συναντήσει το σήμερα. Αρχαιολογικοί χώροι και βυζαντινά μνημεία ανοίγουν τις πύλες τους, στους μουσικούς και στο κοινό ενορχηστρώνοντας μοναδικές μελωδίες.

Στο αίθριο του ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου), χτες δόθηκε συναυλία με τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», με τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού. Στο πιάνο, ο Σάκης Κοντονικόλας.

Αύριο, ο Θωμάς Κοροβίνης ετοίμασε μια ανθολογία με παλαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο ελληνικό τραγούδι». Μαζί του Μαρία Φωτίου, Ανδρέας Καρακότας.

Τα «Χνάρια της Αναρχίας του Ερωτα» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί (7/9), στην πλατεία του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Ο Δημήτρης Νικολούδης θα παρουσιάσει συνθέσεις του Πάρι Παρασχόπουλου σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου, Σταύρου Ζαφειρίου με μαέστρο τον Ιωάννη Κουμαρτζή. Συμμετέχει το συγκρότημα Αperito.

Στις 9 Σεπτεμβρίου - τριήμερο μουσικό φεστιβάλ «Τοίχο- τοίχο» με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική στα Βυζαντινά Τείχη (Πλατεία Πολυδώρου) στην Ανω Πόλη. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στη τζαζ μουσική. Θα εμφανισθεί το Oleg Chaly Trio με specialguest τον Petar Momchev. Παίζουν οι μουσικοί: Petar Momchevtenor, sopranosax. Oleg Chaly πιάνο, Γιώργος Σμυρνής μπάσο και Νίκος Ψοφογιώργος τύμπανα. Τη σκυτάλη θα πάρει το συγκρότημα Spiritsalike, με τους Παναγιώτη Μανουηλίδη (κιθάρα) και Γιώργο Πέτκαρη (σαξόφωνο). Ενώ, στις 10/9 το φεστιβάλ συνεχίζει με rock και reggae. Την αρχή κάνει το συγκρότημα Mindthegap με τους Γιώργο Βλάχο (φωνή - κιθάρα), Δημήτρη Βλάχο (φωνή - μπάσο), Παναγιώτη Νοβάκη (τύμπανα). Αμέσως μετά, το συγκρότημα Round Lights, Nicolasbass, Nasosdrums, JohnDrillerguitars. Ακολουθεί, το μουσικό σχήμα Music Oxygen (Γιάννης Στόικος φωνή- πιάνο, Θεόφιλος Παυλίδης τύμπανα, Μακίτο μπάσο, John Χατζηδήμος κιθάρα, Βάκης κιθάρα, και Σταυρούλα Επιμενίδου φωνή). Η βραδιά θα κλείσει με το μουσικό σχήμα Bad Movies, με ήχους πανκ ροκ με country επιρροές.

Στις 11/9, η βραδιά είναι αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι. Η Μαρία Φωτίου και αμέσως μετά η Σοφία Εμφιετζή με τη συνοδεία του Παύλου Παφρανίδη (μπουζούκι). Μαζί τους ο Δημήτρης Τσιολχιάς (ακορντεόν), Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα). Η βραδιά συνεχίζεται με το συγκρότημα Τοίχο - τοίχο (Χρήστος Κανέλης μπουζούκι, Δημήτρης Μπαρτζώκας κιθάρα, Μίκης Παπακωσταντίνου μπουζούκι, Ντίνος Γιαννακάκης κοντραμπάσο). Ερμηνεύει η Dafni. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τους Αγγελοι του Τσιτσάνη (Λαμπρινή Γρηγοριάδου κιθάρα, Μαριάννα Βογιατζή μπαγλαμά και Βαγγελιώ Τσαουσίδου μπεντίρ).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται: έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, παράσταση θεάτρου σκιών, ενώ αγγειοπλάστες κατασκευάζουν ένα παραδοσιακό πιθάρι. Ακόμη στα βυζαντινά τείχη θα φιλοξενηθεί το ΚΕΘΕΑ με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δράσεις του. Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ