Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική στα βυζαντινά μνημεία

Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου, Θεσσαλονίκη
Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου, Θεσσαλονίκη
Με ελληνική μουσική, jazz και reggae θα πλημμυρίσουν (30/8 με 11/9) τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια το χτες να συναντήσει το σήμερα. Αρχαιολογικοί χώροι και βυζαντινά μνημεία ανοίγουν τις πύλες τους, στους μουσικούς και στο κοινό ενορχηστρώνοντας μοναδικές μελωδίες.

Στο αίθριο του ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου), χτες δόθηκε συναυλία με τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», με τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού. Στο πιάνο, ο Σάκης Κοντονικόλας.

Αύριο, ο Θωμάς Κοροβίνης ετοίμασε μια ανθολογία με παλαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο ελληνικό τραγούδι». Μαζί του Μαρία Φωτίου, Ανδρέας Καρακότας.

Τα «Χνάρια της Αναρχίας του Ερωτα» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί (7/9), στην πλατεία του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Ο Δημήτρης Νικολούδης θα παρουσιάσει συνθέσεις του Πάρι Παρασχόπουλου σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου, Σταύρου Ζαφειρίου με μαέστρο τον Ιωάννη Κουμαρτζή. Συμμετέχει το συγκρότημα Αperito.

Στις 9 Σεπτεμβρίου - τριήμερο μουσικό φεστιβάλ «Τοίχο- τοίχο» με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική στα Βυζαντινά Τείχη (Πλατεία Πολυδώρου) στην Ανω Πόλη. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στη τζαζ μουσική. Θα εμφανισθεί το Oleg Chaly Trio με specialguest τον Petar Momchev. Παίζουν οι μουσικοί: Petar Momchevtenor, sopranosax. Oleg Chaly πιάνο, Γιώργος Σμυρνής μπάσο και Νίκος Ψοφογιώργος τύμπανα. Τη σκυτάλη θα πάρει το συγκρότημα Spiritsalike, με τους Παναγιώτη Μανουηλίδη (κιθάρα) και Γιώργο Πέτκαρη (σαξόφωνο). Ενώ, στις 10/9 το φεστιβάλ συνεχίζει με rock και reggae. Την αρχή κάνει το συγκρότημα Mindthegap με τους Γιώργο Βλάχο (φωνή - κιθάρα), Δημήτρη Βλάχο (φωνή - μπάσο), Παναγιώτη Νοβάκη (τύμπανα). Αμέσως μετά, το συγκρότημα Round Lights, Nicolasbass, Nasosdrums, JohnDrillerguitars. Ακολουθεί, το μουσικό σχήμα Music Oxygen (Γιάννης Στόικος φωνή- πιάνο, Θεόφιλος Παυλίδης τύμπανα, Μακίτο μπάσο, John Χατζηδήμος κιθάρα, Βάκης κιθάρα, και Σταυρούλα Επιμενίδου φωνή). Η βραδιά θα κλείσει με το μουσικό σχήμα Bad Movies, με ήχους πανκ ροκ με country επιρροές.

Στις 11/9, η βραδιά είναι αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι. Η Μαρία Φωτίου και αμέσως μετά η Σοφία Εμφιετζή με τη συνοδεία του Παύλου Παφρανίδη (μπουζούκι). Μαζί τους ο Δημήτρης Τσιολχιάς (ακορντεόν), Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα). Η βραδιά συνεχίζεται με το συγκρότημα Τοίχο - τοίχο (Χρήστος Κανέλης μπουζούκι, Δημήτρης Μπαρτζώκας κιθάρα, Μίκης Παπακωσταντίνου μπουζούκι, Ντίνος Γιαννακάκης κοντραμπάσο). Ερμηνεύει η Dafni. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τους Αγγελοι του Τσιτσάνη (Λαμπρινή Γρηγοριάδου κιθάρα, Μαριάννα Βογιατζή μπαγλαμά και Βαγγελιώ Τσαουσίδου μπεντίρ).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται: έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, παράσταση θεάτρου σκιών, ενώ αγγειοπλάστες κατασκευάζουν ένα παραδοσιακό πιθάρι. Ακόμη στα βυζαντινά τείχη θα φιλοξενηθεί το ΚΕΘΕΑ με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δράσεις του. Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ