ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες στο έδαφος των πρόσκαιρων συμβιβασμών

Στο επίκεντρο παραμένουν οι όροι επιμερισμού της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

«Φωτιά» παίρνουν τα κομπιουτεράκια των εκπροσώπων του κεφαλαίου, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσει ο καθένας για τα δικά του μονοπώλια τη μικρότερη ζημιά από την κρίση
«Φωτιά» παίρνουν τα κομπιουτεράκια των εκπροσώπων του κεφαλαίου, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσει ο καθένας για τα δικά του μονοπώλια τη μικρότερη ζημιά από την κρίση
Η διατήρηση των εύθραυστων συμβιβασμών μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας, όπως εκφράστηκε και μέσα από την απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιούλη, παραμένει το ζητούμενο των εκπροσώπων της ΕΕ, καθώς μαίνονται οι ανταγωνισμοί, με αιχμή την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα και την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιούλη για την Ελλάδα είναι «εν συντομία η ύψιστη προτεραιότητα», καταδεικνύοντας τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της κρίσης. Παράλληλα, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, επαναλαμβάνει ότι «η Γαλλία επιθυμεί η συμφωνία του Ιουλίου να υλοποιηθεί πλήρως» και ξεκαθαρίζει ότι «καμία διμερής συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συναίνεση και τη συμφωνία του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης».

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, απαντώντας στις συζητήσεις που συνεχίζονται γύρω από την έξοδο της Ελλάδας ή και άλλων κρατών από την ευρωζώνη, τονίζει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», καθώς «αν επιτρέψουμε να αποκοπεί κάποιο κράτος-μέλος, είναι σαν να τραβάμε τους πόντους από ένα πουλόβερ, σε λίγο θα έχει ξηλωθεί (...) Δεν μπορούμε να απαιτούμε από μια χώρα να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να κρατήσει πέντε ή και δέκα χρόνια».

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Ζίρκι Κατάινεν, επαναλαμβάνει ότι «η Φινλανδία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το στόχο της για εξασφάλιση εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας». Στο ίδιο κλίμα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, ζητάει ίση μεταχείριση με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων, εκτιμώντας ότι «η ευρωζώνη θα βρει τη λύση για τις εγγυήσεις».

Αντιθέσεις μεταξύ κρατών - μελών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, εκτιμά ότι «το λεγόμενο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι μια βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα αυτή. Δεν είναι εξοφλητέο (...) είναι ένα δώρο που δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αντίθετα θα την οδηγήσει στην απομάκρυνση από μια πραγματική λύση, που είναι τόσο αναγκαία». Ο ίδιος, μάλιστα, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην ένταξη της Τσεχίας στην ευρωζώνη και σημειώνει ότι η μείωση του αριθμού των κρατών της ευρωζώνης «δε θα είναι καταστροφή».

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι καταγράφεται αύξηση της συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου, Φρανκ Βογκλ, 40 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατέχουν συνολικά 70 δισ. ευρώ ή περίπου 50% των ελληνικών ομολόγων που είναι διαθέσιμα για ανταλλαγή, έχουν εκδηλώσει δημοσίως τη στήριξή τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Φ. Βογκλ, «πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δηλώσει μέσω των εθνικών τους αρχών ότι θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή, αλλά δεν έχουν εξουσιοδοτήσει το Ινστιτούτο να ανακοινώσει τα ονόματά τους». Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό συμμετοχής θα αυξηθεί τις ερχόμενες βδομάδες.

Ακόμα, στη ρότα της αντιπαράθεσης γύρω από το ευρωομόλογο και στο φόντο των ανταγωνισμών που απορρέουν από την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βελγίου, Ολιβιέ Σαστέλ, κατηγορεί τη Γερμανία για «έλλειμμα αλληλεγγύης» και ότι μαζί με τη Γαλλία έχουν φιλοδοξίες να κυβερνήσουν την Ευρώπη. «Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Γερμανία από την ενιαία αγορά θα πρέπει να αντισταθμισθούν από την αποδοχή εκ μέρους της των ευρωομολόγων», σημειώνει ο Ο. Σαστέλ.

Χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιούλη, ενώ η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτέμβρη και η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 29 του μήνα. Μία μέρα νωρίτερα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη συνταγματικότητα ή όχι του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και το ρόλο του γερμανικού κοινοβουλίου στο μηχανισμό στήριξης.

Ανησυχούν για τις τράπεζες

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», «η ανώτερη τραπεζική αρχή της Ευρώπης εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις της για τη στήριξη των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου που ακόμη αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (...) Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους τελευταίους τρεις μήνες δυσκολίες στην άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας, αυξάνοντας κατά συνέπεια την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ιταλικές τράπεζες, επί παραδείγματι, σχεδόν διπλασίασαν τη χρήση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κατά τον Ιούλιο στα 80 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley».

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», «το πλεονέκτημα μιας ελληνικής διάσωσης είναι ότι αφορά κυρίως σε υποσχέσεις και εγγυήσεις αντί για πραγματικά χρήματα των φορολογουμένων. Ομως, μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από την άλλη, ενδέχεται να φορτωθεί απευθείας στους εθνικούς ισολογισμούς».

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαμορφώνεται στα 46 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό τους, το άνοιγμα στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ανέρχεται στα 94 δισ. ευρώ, με τις γαλλικές τράπεζες να έχουν άνοιγμα 40 δισ. και τις γερμανικές 24 δισ. ευρώ, ενώ αυτά τα μεγέθη γίνονται ακόμη μεγαλύτερα αν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές. Μια ελληνική χρεοκοπία «θα τις καταστρέψει, πλήττοντας περαιτέρω τις ευρωπαϊκές τράπεζες», υποστηρίζει το δημοσίευμα.


Ολα τα σενάρια στο τραπέζι

Ολο και περισσότερο δυσκολεύονται οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας να διαχειριστούν την κρίση με τα παλιά εργαλεία, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούν την ελεγχόμενη - για το κεφάλαιο - ελληνική χρεοκοπία, αλλά προετοιμάζονται και για την περίπτωση της ανεξέλεγκτης - άναρχης χρεοκοπίας.

Για την υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη (δηλαδή της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας υπό την αιγίδα της ευρωζώνης) και συγκεκριμένα στο κομμάτι που αφορά τον μηχανισμό ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση έχει από τις 27 Ιούλη ανακοινώσει «τον ορισμό των BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συν-αναδόχων για την εφαρμογή του PSI (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους)», καθώς και «τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI».

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο («Ελευθεροτυπία»), η δικηγορική εταιρεία «Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton LLP», την οποία έχει ως νομική σύμβουλο η κυβέρνηση, έχει εδραιωθεί μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Ισλανδίας. Ο επικεφαλής της ομάδας που θα δουλέψει στην Ελλάδα, είναι ο Λι Μπουχάιτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής στις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους.

Μάλιστα, ο Λι Μπουχάιτ σε έκθεσή του (βλ. «Ρ», 27/4/2011, σ. 10) αναλύει επτά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, σε συνεννόηση με τους ιδιώτες πιστωτές χωρίς «κούρεμα», με εγγυήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, της πλήρους αναδιάρθρωσης πριν από το 2013, με «σημαντικό "κούρεμα" και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής» και της αναδιάρθρωσης των δανείων ΕΕ - ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα, ώστε «οι ζημιές που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστούν και έτσι οι επιπτώσεις στο σύστημα θα είναι μειωμένες». Παράλληλα, ο Λι Μπουχάιτ σε δηλώσεις του (βλ. ρεπορτάζ «Ρ», 14/4/2011, σ. 15), έχει επισημάνει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς την εθελοντική συγκατάθεση των πιστωτών θα προκαλέσει «σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με τη συνέχεια που δίνει το χθεσινό δημοσίευμα, η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία, σε «κλειστό» συνέδριο που οργάνωσε τον περασμένο Φλεβάρη στη Ρώμη, εξέτασε την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και αντικείμενο της έρευνας ήταν η ελληνική περίπτωση. Ανεξάρτητα από τους όρους «πρόσληψης» της δικηγορικής εταιρείας, ως νομικής συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης - που και αυτοί δεν έχουν αποσαφηνιστεί - τα διαπιστευτήρια της εν λόγω εταιρείας, η συμμετοχή της, δηλαδή, ως «σκληρού» διαπραγματευτή σε χρεοκοπίες κρατών, σκιαγραφούν και την ενδεχόμενη προετοιμασία της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της, να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια, στην προσπάθειά τους, με δεδομένη την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους εν μέσω βαθιάς κρίσης, σε βάρος του λαού, που χρεοκοπεί μαζικά και βίαια.


Ε.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ