ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σταθμός στη δράση της Οργάνωσης το Φεστιβάλ
  • Στην Πάτρα θα μιλήσει στις 10 Σεπτέμβρη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
  • Από αύριο το φεστιβάλ στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις περσινές εκδηλώσεις στην Πάτρα
Από τις περσινές εκδηλώσεις στην Πάτρα
Συνέχεια της δράσης των νέων κομμουνιστών στην Πελοπόννησο και κάλεσμα στη νεολαία να βαδίσει μαζί τους στο δρόμο της ανατροπής, αποτελεί η πλούσια δραστηριότητα του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις.

Στην Πάτρα το διήμερο φεστιβάλ θα γίνει 9-10 Σεπτέμβρη στο Κάστρο και τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Την πρώτη μέρα θα γίνει συζήτηση για την ιστορία του ΚΚΕ με τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή, ξεκινά το διήμερο φεστιβάλ στην Καλαμάτα, στο πάρκο ΟΣΕ. Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεατρικό ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Τάκη Σταθέα. Στις 3 Σεπτέμβρη θα γίνουν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, συναυλία από τα «Υπόγεια Ρεύματα».

«Αυτό το διάστημα, το σύνολο της Οργάνωσης δουλεύει για την επιτυχία των μεγάλων εκδηλώσεων στις πόλεις της Πελοποννήσου και στη Ζάκυνθο», σημειώνει στο «Ρ» ο Γ. Τάτσης, Γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. «Το "στοίχημά" μας είναι να απευθυνθούμε σε όλα αυτά τα παιδιά που βρεθήκαμε μαζί τους στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα αλλά και τα παιδιά που βιώνουν τη δύσκολη σημερινή κατάσταση και ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάρουν μέρος στην οργανωμένη πάλη. Ειδικό κάλεσμα απευθύνουμε στους νέους εργαζόμενους, στα νέα ζευγάρια, στα παιδιά της κατάρτισης, να πάρουν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις. Επίσης, στους φοιτητές και σπουδαστές. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι σχολές δίνουν τη μάχη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο.

Στόχος για την Οργάνωση της Πελοποννήσου είναι οι κεντρικές ομιλίες στα φεστιβάλ των πόλεων να αποτελέσουν γενικό κομματικό προσκλητήριο», σημειώνει ο Γ. Τάτσης.

Αναφερόμενος στη δράση των οργανώσεων της ΚΝΕ στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, σημειώνει ότι «οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είχαν ιδιαίτερη ανταπόκριση σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικά τα μαθητικά φεστιβάλ που έγιναν σε όλους του νομούς με θέμα το ρόλο του σχολείου. Ολη αυτή η δουλειά ενισχύθηκε από το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει δεκάδες συσκέψεις με αφορμή την καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά αλλά και το γεγονός ότι οι ΟΒ συνεδρίασαν και κουβέντιασαν αναλυτικά για το περιεχόμενο των μαθητικών φεστιβάλ. Αποκτήσαμε επαφή με δεκάδες μαθητικά συγκροτήματα σε όλη την Πελοπόννησο και στην Πάτρα έγινε και σύσκεψη νέων δημιουργών όπου ανοίξαμε τη συζήτηση για το ρόλο του καλλιτέχνη. Η ΚΝΕ θέλει συνολική συμπόρευση με αυτά τα παιδιά και όχι μόνο για τώρα, για το φεστιβάλ», όπως σημειώνει. Θετική ήταν η πείρα και από τις εκδηλώσεις που έγιναν σε εργατογειτονιές σε Πάτρα και Καλαμάτα. «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αποκτήσαμε επαφή με νέα ζευγάρια, άνεργους, ενώ η ανταπόκριση από τον κόσμο στις εκδηλώσεις ήταν μεγάλη», σημειώνει.

Το επόμενο διάστημα στην Πελοπόννησο εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης σε:

Αύριο Παρασκευή

-- Τρίπολη, στην πλατεία Πέτρινου, ομιλητής Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Σπάρτη, στο πάρκο Ευαγγελίστριας, ομιλητής Γ. Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη

-- Κόρινθος, στην πλατεία Ηλιοπούλου, ομιλητής Γ. Τεφάνης, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Αργος, στην πλατεία Αγ. Πέτρου, ομιλητής Γ. Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ζάκυνθος, στην πλαζ ΕΟΤ, ομιλήτρια Μ. Λαβράνου, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Αίγιο, στα Ψηλά Αλώνια, ομιλήτρια Τ. Μπάτσικα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Σεπτέμβρη

-- Πάτρα, θερινό σινεμά από την ΤΟ Μαθητών Πάτρας, στο θεατράκι της οδού Γερμανού και Γ. Ράμμου. Θα προβληθούν οι ταινίες «Τα χρόνια της θύελλας» του Ν. Τζίμα και το «bloody sunday» του Paul Greengrass.

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας

Κορυφώνονται τις επόμενες δύο εβδομάδες οι εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα: «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό». Στην Αθήνα, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο «πάρκο Τρίτση» στις 15-16-17 Σεπτέμβρη και στη Θεσσαλονίκη στο «στρατόπεδο Μελά» μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 8-9-10 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις. Αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί:

Σήμερα Πέμπτη

--Σκόπελος, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Καφενείο στην παραλία, ομιλητής Κ. Βλαχούτσος, γραμματέας του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης, ομιλητής Θ. Ιγνατιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Ξάνθη, στην κεντρική πλατεία, ομιλητής Κ. Βογιατζής, γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

-- Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία, ομιλητής Ν. Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Αλμυρός, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλητής Κ. Βλαχούτσος, γραμματέας του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

-- Θήβα, στην κεντρική πλατεία, ομιλητής Αντ. Τουλουμάκος, γραμματέας της ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ.

-- Ελασσόνα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία, με θέμα «Εκεί που το σκοτάδι το έσβησε το φως» (Αφιέρωμα στη δράση των κομμουνιστών στους τόπους εξορίας). Ομιλητής Δ. Αβρανάς, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Παρασκευή και Σάββατο, 2-3 Σεπτέμβρη

-- Αρτα, στην πλατεία Σκουφά. Ομιλητής (Σάββατο) Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρώτη μέρα συναυλία των Α. Τσίτσικα και Β. Κορακάκη και τη δεύτερη μέρα του Β. Λέκκα.

-- Σάμος, στο Καρλόβασι.

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη

-- Σέρρες, στο πάρκο (θεατράκι), ομιλήτρια Σ. Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Αλεξανδρούπολη, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης.

-- Γρεβενά, στην κεντρική πλατεία, ομιλητής Μιχ. Καταμπαζιάς, μέλος του Γρ. Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης του «Μανιφέστου»

Συνεχίζεται με εκδηλώσεις σε γειτονιές η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού η ΚΝΕ για την πλατιά διακίνηση στη νεολαία του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μια προσπάθεια που κορυφώνεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

«Το μικρό αυτό βιβλιαράκι αξίζει ολόκληρους τόμους», έγραφε ο Λένιν, «με το πνεύμα του ζει και κινείται ως τα σήμερα όλο το οργανωμένο προλεταριάτο του πολιτισμένου κόσμου». Με τα απλά του λόγια, με το φλογερό του πνεύμα, περιγράφει μέσα στις σελίδες του τους νόμους εξέλιξης της κοινωνίας, την ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και της τάξης που θα γίνει ο νεκροθάφτης του, της εργατικής τάξης. Μιλάει για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο.

Το έργο αυτό των Μαρξ - Ενγκελς είναι απόλυτα επίκαιρο, καθώς η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης φανερώνει ακόμα περισσότερο τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και βάζει ακόμα πιο επιτακτικά το καθήκον στην εργατική τάξη να παλέψει για την κατάκτηση της εξουσίας, με την καθοδήγηση του Κόμματός της του ΚΚΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ παίρνει πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» για την προβολή και διάδοσή του.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στους εξής χώρους:

Σήμερα Πέμπτη: Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλιούπολης στις 8 μ.μ.

Αύριο Παρασκευή: Στέκι Κολωνού στις 7 μ.μ.

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη: Ν. Ιωνία στο Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης στις 6 μ.μ. Στα γραφεία της ΚΟ Βύρωνα στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Μπραχαμίου στις 7 μ.μ. και στη Ν. Σμύρνη στις 7 μ.μ.

Κυριακή 4 Σεπτέμβρη: Στέκι Νεολαίας και Εργαζόμενων στα Πατήσια στις 7 μ.μ. Στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά στις 12 το μεσημέρι. Στα γραφεία της ΚΟ Καλλιθέας στις 7 μ.μ.

Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη: Αιγάλεω.

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη: Μαρούσι.

Κυριακή 11 Σεπτέμβρη: Ιλιον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ