ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Μεσοπρόθεσμο» σκληρής λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ακόμη πιο άγριο «μαχαίρι» σε κρατικές δαπάνες, μισθούς, καταιγίδα απολύσεων στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων θα ζήσουν σε λίγους μήνες (και δη από την Πρωτοχρονιά του 2012) και οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα μέτρα ενός «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος, που θα καλύπτει την περίοδο 2012-2015, με υποτιθέμενο στόχο τη «δραστική μείωση» του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Το πακέτο των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων - τα τελικά θα διαμορφωθούν πλήρως μέσα στον Οκτώβρη - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 7% ως το 2015, πάγωμα μισθών ως το 2014, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων 2% κάθε χρόνο ως το 2014, πώληση ή συγχώνευση του 20% των κρατικών επιχειρήσεων, έκτακτη φορολόγηση «υψηλών» εισοδημάτων...

Η καταστροφική αυτή συνταγή λιτότητας για τον εργαζόμενο λαό υποτίθεται (σύμφωνα με την κυβέρνηση Κοέλιο) πως «θα τονώσει» την οικονομία, η οποία τάχα «θα αρχίσει να αναπτύσσεται το 2013 χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, της αποκατάστασης της μακροοικονομικής σταθερότητας και της αύξησης των εξαγωγών». Το «ωραιότερο»; Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα εφαρμόσει όλα αυτά - και άλλα... - τα αντιλαϊκά μέτρα αδυσώπητης λιτότητας μετά από ...«ευρεία κοινωνική διαβούλευση».

Χτες το πρωί πάντως ο Πορτογάλος πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου προφανώς πήρε τις «ευλογίες» της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ για το μπαράζ φοροεισπρακτικών μέτρων που ετοιμάζεται να επιβάλει στο λαό του. Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τις εταιρείες με μεγαλύτερα κέρδη και τους μισθωτούς με μεγαλύτερα εισοδήματα «να κάνουν μία παραπάνω θυσία» ...«γιατί τα μέτρα θα είναι προσωρινά».

Ο Κοέλιο ξεκίνησε προχτές μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία. Την Τετάρτη βρέθηκε στη Μαδρίτη, όπου προσκάλεσε ισπανικές εταιρείες να συμμετάσχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα του, χτες συναντήθηκε με την Μέρκελ στο Βερολίνο και αργότερα μετέβη στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη για τη «Νέα» Λιβύη...

ΗΠΑ
Νέες αποκαλύψεις για τις μυστικές πτήσεις CIA

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διά της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω μίας δικαστικής διένεξης, ήρθαν στο φως νέες αποκαλύψεις όσον αφορά το διαβόητο πρόγραμμα των «μυστικών πτήσεων» της CIA, πρόγραμμα που ουδείς ξέρει εάν έχει σταματήσει ποτέ. Μάλλον συνεχίζεται απρόσκοπτα, ίσως και επεκτείνεται όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του ερευνητή δημοσιογράφου Τζέρεμι Σκάχιλ για το περιοδικό «The Nation», για το σύστημα των μυστικών φυλακών που ξαναστήνει(;) και επεκτείνει η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ειδικά στην Αφρική.

Οσον αφορά τις νέες αποκαλύψεις, προκύπτουν από τη δικαστική διένεξη μεταξύ των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», και αναφέρονται σε δεκάδες πτήσεις, με προορισμούς - μεταξύ άλλων - το Βουκουρέστι (Ρουμανία), το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), το Κάιρο (Αίγυπτος), το Τζιμπουτί, το Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) και ακόμα και την Τρίπολη (Λιβύη), που έγιναν από μια ατομική επιχείρηση, την «Sportsflight», με έδρα το Λονγκ Αϊλαντ (στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης), η οποία υπενοικίαζε ένα αεροσκάφος της «Richmor Aviation» και η οποία μήνυσε τελικώς την «Sportflight» για παραβίαση συμβολαίου.

Η «Richmor» χρέωνε τη χρήση ενός αεροσκάφους που ήταν διαθέσιμο μέσα σε 12 ώρες, 4.900 δολάρια την ώρα, αποκομίζοντας κέρδη τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τρία χρόνια βάσει του συμβολαίου της με τη «Sportsflight», σύμφωνα με έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στη δίκη.

Οι λεπτομέρειες αυτές συνθέτουν ένα μόνο απειροελάχιστο ποσοστό του μυστικού προγράμματος, που κόστισε στους Αμερικανούς φορολογούμενους δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί μόνο ένα θραύσμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους μετά τις επιθέσεις της 11/9, όπου στο πλαίσιο αυτό η CIA προέβη σε συλλήψεις, απαγωγές και μυστικές μεταγωγές υπόπτων ως «τρομοκρατών» σε χώρες όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν ευρύτατη χρήση βασανιστηρίων.

Η συνέργεια των ευρωπαϊκών και άλλων κυβερνήσεων, όπως της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι που για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων έχει πλέον αναχθεί σε «νούμερο 1 εχθρό», ήταν κρίσιμη για την «επιτυχία» του προγράμματος και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Απόφαση για δημοσιοποίηση του πορίσματος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, που είχε αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν συμφωνίας του γενικού εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη.

MOΣΧΑ.-- Τοξικό σύννεφο κάλυψε χτες τμήματα της ρωσικής πόλης Τσέλιαμπισκ, στην περιοχή των Ουραλίων, αναγκάζοντας τις αρχές να αναβάλουν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων και ταλαιπωρώντας πολλές χιλιάδες Ρώσους, εκατοντάδες εκ των οποίων αναγκάστηκαν να ζητήσουν πρώτες βοήθειες στα επείγοντα τοπικών νοσοκομείων υποφέροντας από πονοκεφάλους, δύσπνοια και ερεθισμούς του αμφιβληστροειδούς. Οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν ως αιτία του τοξικού νέφους τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της περιοχής καθώς νωρίτερα ποσότητα βρομίνης σε υγρή μορφή, που ήταν αποθηκευμένη σε γυάλινα δοχεία μέσα σε βαγόνια, διέρρευσε και κατέληξε σε κατοικημένες περιοχές.

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η συνέχιση καλών σερβο-κροατικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, δήλωσε χτες στο Βελιγράδι ο Κροάτης Πρόεδρος, Ιβο Γιοσίποβιτς, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ αξιωματούχων αμφοτέρων των χωρών είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν μπορούν να αλλάξουν τη θετική τάση.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Εξαρση σαρκοβόρων βακτηριδίων που είχαν κάνει την εμφάνισή τους αρχικά στην περιοχή της Βικτόρια Μπερνσντέιλ της Αυστραλίας παρατηρείται πλέον σε όλο το μήκος της ακτής από το ανατολικό Τζίπσλαντ μέχρι το Φράνκστον, καθώς επίσης και στη Μπελαρίν Πενίνσουλα. Πρόκειται για βακτηρίδια τα οποία «τρώνε» τη σάρκα και που, αν η ασθένεια δεν εντοπιστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει και σε ακρωτηριασμό των ασθενών...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Απόφαση που επιτρέπει την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς καταδίκη πήρε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα προκειμένου να παρατείνει την κράτησή τους, δεδομένου ότι με τη λήξη του πολέμου και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα ήταν δυνατό να απελευθερωθούν.

ΣΥΡΙΑ
Εξετάζονται επιπλέον κυρώσεις από ΕΕ και ΟΗΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Συρία από την ΕΕ, αλλά και από τον ΟΗΕ συζητήθηκε, χτες, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη. Η πληροφορία διέρρευσε από αμερικανικές και βρετανικές πηγές, που συμπλήρωναν ότι η συζήτηση ήταν δική τους πρωτοβουλία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι Βρυξέλλες, σήμερα πιθανότατα, θα αποφασίσουν κυρώσεις σε βάρος Σύρων επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν την ηγεσία Ασαντ, ενώ ως θέμα ημερών παρουσιάζεται η προοπτική επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές στην Ευρώπη συριακού πετρελαίου. Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ακολουθώντας τα χνάρια του Γάλλου Προέδρου, που δήλωσε ευθαρσώς ότι θα «προσπαθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο για την ανατροπή του Ασαντ που έχει πλήρως χάσει τη νομιμότητά του», υποστήριζε ότι θα εξεταστούν σκληρότερα μέτρα σε βάρος της Δαμασκού και ότι είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει κάνει ακόμη τίποτε σημαντικό».

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, συγκεχυμένο παραμένει το τι ακριβώς συμβαίνει με τον Γενικό Εισαγγελέα της πόλης Χάμα, όπου και χτες ο συριακός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις, πραγματοποιώντας ελέγχους από πόρτα σε πόρτα. Ο Αντνάν αλ Μπακούρ εμφανίστηκε σε βίντεο των αντικαθεστωτικών με το οποίο ανακοίνωνε την παραίτησή του από τη θέση του, διαμαρτυρόμενος, όπως είπε, για «τις βάρβαρες πρακτικές των κυβερνητικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών συνεργατών τους». Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έσπευσε να χαρακτηρίσει «φτιαχτό» το βίντεο και είπε ότι ο αλ Μπακούρ έχει απαχθεί «από τις ένοπλες συμμορίες που προκαλούν τις ταραχές» και κατηγορώντας τα διεθνή δίκτυα ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Ακολούθησε νέο βίντεο του Γενικού Εισαγγελέα της Χάμα, ο οποίος διέψευδε ότι έχει απαχθεί. Το SANA επανήλθε ισχυριζόμενο ότι ο αλ Μπακούρ υποχρεώθηκε να πει όλα αυτά τα «ψεύδη με το πιστόλι στον κρόταφο».

WIKILEAKS
Μαζική διαρροή εγγράφων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μαζική διαρροή χιλιάδων απόρρητων τηλεγραφημάτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, διέρρευσαν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο από το σχετικό φάκελο της ιστοσελίδας του Wikileaks χωρίς να αφαιρεθούν ονόματα και ευαίσθητες πληροφορίες και ονόματα αξιωματούχων, όπως συνήθιζε να κάνει η ιστοσελίδα, προκειμένου να προστατεύσει τις πηγές της. Η διαρροή έγινε, όταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Guardian» Ουίλιαμ Λέι δημοσίευσε στο βιβλίο του τον κωδικό για την πρόσβαση στα αρχεία, τον οποίο είχε πάρει από τον ιδρυτή της ιστοσελίδας Γουίλιαμ Ασάνζ. Η ιστοσελίδα του Wikileaks κατηγορεί τον «Guardian» για τη διαρροή, ενώ η εφημερίδα απαντά λέγοντας ότι ο κωδικός έπρεπε να έχει απενεργοποιηθεί και επίσης η ιστοσελίδα να έχει προβλέψει ο φάκελος με τα πλήρη αρχεία να μην είναι ούτως ή άλλως προσβάσιμος στο κοινό. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Wikileaks για απειλή της δημόσιας ασφάλειας και της ασφάλειας εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για φιάσκο...

Παρκόμετρα ... για ιερόδουλες

Τελικά ο καπιταλισμός εφευρίσκει συνεχώς τρόπους για να βγάλει χρήματα. Οι τοπικές αρχές της Βόννης στη Γερμανία πρωτοστατούν στη θέσπιση ενός ειδικού φόρου σε γυναίκες που εκδίδονται στο δρόμο, αφού οι ιερόδουλες θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν 6 ευρώ τη νύχτα σε ειδικούς μετρητές που θυμίζουν παρκόμετρα...

Τις αρχές βέβαια δεν ενδιαφέρει, το γιατί οι γυναίκες καταλήγουν να «πουλιούνται» στο δρόμο - αυτό άλλωστε στο σάπιο σύστημά τους είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό - αλλά το πώς θα βγάλουν κέρδος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Ισαμπέλε Κλοτζ, εκπροσώπου του δήμου: «Οι γυναίκες που εργάζονται σε οίκους ανοχής επίσης πληρώνουν φόρο όμως, μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο για τις γυναίκες που βγαίνουν στο δρόμο. Χάρη στο νέο μέτρο θα είμαστε σε θέση να τις φορολογήσουμε». Και ναι μεν τα πρώτα έσοδα για το Δήμο της Βόννης, ήταν 264 ευρώ, εντούτοις οι αρχές ευελπιστούν ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 200.000 ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο μέσα σε ένα χρόνο.

Οσο για τα μηχανάκια της όλης «μπίζνας» το έργο ανέλαβε η γνωστή και μη εξαιρετέα «Ζήμενς» που τα εγκαθιστά στη βιομηχανική ζώνη κοντά στο κέντρο της πόλης όπου συχνάζουν ιερόδουλες και οι πελάτες τους. Οσες δε συμμορφωθούν και εντοπιστούν, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ή ακόμη και απαγόρευση ...άσκησης του επαγγέλματός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ