Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Μεσοπρόθεσμο» σκληρής λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ακόμη πιο άγριο «μαχαίρι» σε κρατικές δαπάνες, μισθούς, καταιγίδα απολύσεων στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων θα ζήσουν σε λίγους μήνες (και δη από την Πρωτοχρονιά του 2012) και οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα μέτρα ενός «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος, που θα καλύπτει την περίοδο 2012-2015, με υποτιθέμενο στόχο τη «δραστική μείωση» του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Το πακέτο των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων - τα τελικά θα διαμορφωθούν πλήρως μέσα στον Οκτώβρη - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 7% ως το 2015, πάγωμα μισθών ως το 2014, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων 2% κάθε χρόνο ως το 2014, πώληση ή συγχώνευση του 20% των κρατικών επιχειρήσεων, έκτακτη φορολόγηση «υψηλών» εισοδημάτων...

Η καταστροφική αυτή συνταγή λιτότητας για τον εργαζόμενο λαό υποτίθεται (σύμφωνα με την κυβέρνηση Κοέλιο) πως «θα τονώσει» την οικονομία, η οποία τάχα «θα αρχίσει να αναπτύσσεται το 2013 χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, της αποκατάστασης της μακροοικονομικής σταθερότητας και της αύξησης των εξαγωγών». Το «ωραιότερο»; Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα εφαρμόσει όλα αυτά - και άλλα... - τα αντιλαϊκά μέτρα αδυσώπητης λιτότητας μετά από ...«ευρεία κοινωνική διαβούλευση».

Χτες το πρωί πάντως ο Πορτογάλος πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου προφανώς πήρε τις «ευλογίες» της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ για το μπαράζ φοροεισπρακτικών μέτρων που ετοιμάζεται να επιβάλει στο λαό του. Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τις εταιρείες με μεγαλύτερα κέρδη και τους μισθωτούς με μεγαλύτερα εισοδήματα «να κάνουν μία παραπάνω θυσία» ...«γιατί τα μέτρα θα είναι προσωρινά».

Ο Κοέλιο ξεκίνησε προχτές μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία. Την Τετάρτη βρέθηκε στη Μαδρίτη, όπου προσκάλεσε ισπανικές εταιρείες να συμμετάσχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα του, χτες συναντήθηκε με την Μέρκελ στο Βερολίνο και αργότερα μετέβη στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη για τη «Νέα» Λιβύη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ