ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Ο ΟΑΣΕ συμβουλεύει τους απεργούς να μείνουν μακριά από τους κομμουνιστές!

Ο δύσκολος αγώνας των εργαζομένων του δυτικού Καζαχστάν ήδη συνεχίζεται για πολλούς μήνες. Οι απεργίες στο Καζαχστάν ξεκίνησαν το Μάη και σ' αυτές πήραν μέρος έως και 18 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου. Από την αρχή οι απεργίες των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου τράβηξαν την προσοχή ευρέως φάσματος πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις που προσπαθούν να βοηθήσουν τους εργάτες του Καζαχστάν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους απεργούς εργαζόμενους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ομως υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υποτάξουν τον εργατικό αγώνα και να τον απομακρύνουν από τα θεμελιώδη συμφέροντα των εργαζομένων.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μνημείο αντικομμουνισμού αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) είναι η αντίδραση που προκλήθηκε σε κύκλους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ - μηχανισμού ουσιαστικά του ΝΑΤΟ) από την έκφραση αλληλεγγύης προς τους απεργούς που εκδήλωσαν κομμουνιστικά κόμματα από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων και του ΚΚ Πολωνίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα. Η ενέργεια αυτή του ΚΚ της Πολωνίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της νομικού από την Πολωνία, Μπάλι Μάζιτς, η οποία είναι επικεφαλής μιας ΜΚΟ, που υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ δραστηριοποιείται στο Καζαχστάν. Σε επιστολή της η Μάζιτς σημειώνει πως στη χώρα της «με βάση το Σύνταγμα είναι απαγορευμένα τα κόμματα που στα προγράμματά τους αναφέρονται στις πρακτικές και στις μεθόδους του φασισμού και του κομμουνισμού» και υποστηρίζει πως η εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς από ένα ΚΚ «δεν προσθέτει κύρος, αλλά εμποδίζει την οργάνωση της εργασίας υποστήριξης προς τους απεργούς».

Το γράμμα, που έστειλε η συγκεκριμένη νομικός του ΟΑΣΕ προς τους απεργούς εργάτες, αποτελεί πράγματι μνημείο αντικομμουνισμού, αφού είναι διαποτισμένο από την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, που προωθεί η ΕΕ, και επιπλέον επιδιώκει να εκβιάσει τους απεργούς εργάτες, αν αυτοί δε μείνουν μακριά από τους κομμουνιστές!

Στο μεταξύ 30 κοινωνικές οργανώσεις του Καζαχστάν απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της χώρας, Ν. Ναζαρμπάεφ, με το αίτημα να αφεθεί ελεύθερη η Νατάλια Σοκολόβα, νομική σύμβουλος του συνδικάτου των απεργών, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 χρόνων και βρίσκεται στις φυλακές. Την ίδια ώρα μια ακόμη δικαστική απόφαση εξέδωσε δικαστήριο της πόλης Ακτάου σε βάρος των 28 απεργών που απολύθηκαν στο λοκ-άουτ της επιχείρησης, θεωρώντας την απεργία «παράνομη». Στην ίδια πόλη (Ακτάου), καθώς και στην πόλη Ζαναόζεν την 1η Σεπτέμβρη, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους στο Καζαχστάν, εκατοντάδες παιδιά δεν πήγαν στο σχολείο, αλλά συμμετείχαν σε μαζικές κινητοποιήσεις των απεργών γονιών τους.


Ι.Π.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οχι στον αντικομμουνισμό στη Σλοβακία

Την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας στη Σλοβακία όπως και τη «Διακήρυξη της Βαρσοβίας» που υιοθέτησαν οι εκπρόσωποι των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει στην ερώτησή του τα ακόλουθα:

«Στη Σλοβακία, από την 1η Σεπτέμβρη, τίθενται σε ισχύ οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες "όποιος αρνείται, στηρίζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία" θα διώκεται με ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως και τρία χρόνια. Η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα αντικομμουνιστικά μέτρα που λαμβάνονται σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, καθώς και στις προσπάθειες της ΕΕ να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως ημέρα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, παραχαράσσοντας προκλητικά την ιστορική αλήθεια και αποκρύπτοντας το στρατηγικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης και τα εκατομμύρια των κομμουνιστών που έπεσαν στις μάχες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τη συντριβή του ναζιστικού - φασιστικού άξονα.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή απέναντι στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών; Είναι στις προθέσεις της Επιτροπής να προχωρήσει σε ανάλογη ποινικοποίηση των ιδεών και της ελευθερίας του λόγου και στη νομοθεσία της ΕΕ, όπως αναφέρεται στο κείμενο της αντικομμουνιστικής "Διακήρυξης της Βαρσοβίας" της 23/08/2011;».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ενας νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, σκοτώθηκε και δύο άμαχοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που συνόδευσε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Παλαιστινίους μαχητές και Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή Κχαν Γιούνις, στην νότια Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριξαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν λίγα μέτρα

ΝΤΑΚΑ.-- Επίσημη επίσκεψη στο Μπαγκλαντές με στόχο συμφωνίες που αφορούν την ασφάλεια και το εμπόριο πραγματοποιεί από χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει σειρά συμφωνιών. Η επίσκεψη είναι η πρώτη σε διάστημα 12 ετών και χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, για την τρίτη διακυβερνητική σύνοδο των δύο χωρών, που πραγματοποιείται στην Αγκυρα. Θέμα της Συνόδου είναι οι πολιτικές και εμπορικές διαστάσεις των σχέσεων των δύο χωρών, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το Κυπριακό, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις.

NAΪΡΟΜΠΙ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες Κενυάτες εκπαιδευτικοί απήργησαν χτες διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των κονδυλίων που προορίζονταν για την εκπαίδευση και την κακή δυσαναλογία δασκάλου - μαθητών (σε 50 ή και σε 100 μαθητές αναλογεί ένας δάσκαλος). Οπως κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί, τα κομμένα κονδύλια για την εκπαίδευση πήγαν στο υπουργείο Αμυνας.

ΧΑΓΗ.-- Το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» του ΟΗΕ (παραμάγαζο του ΝΑΤΟ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε χτες σε 27ετή ποινή κάθειρξης τον 67χρονο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας Μομτσίλο Πέρισιτς, για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Βοσνία και στην Κροατία. Ο Πέρισιτς είναι ο τρίτος κατά σειρά πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας που καταδικάζεται.

Στην Αθήνα εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

«Η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στα ιρανικά και στα ελληνικά ΜΜΕ» διά μέσου και της αξιοποίησης της «δημόσιας διπλωματίας» έτσι ώστε η ενημέρωση να μην εξαρτάται μόνο από «τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ που διαθέτουν επιρροή και προσπαθούν να παρουσιάσουν εξελίξεις με βάση τα δικά τους συμφέροντα» είναι ο πρώτος στόχος της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, κατά τα λεγόμενα του ίδιου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, που συνοδεύεται από διευθυντές και στελέχη ιρανικών ΜΜΕ, στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, κατηγόρησε, κυρίως, τις ΗΠΑ (χωρίς αναφορά και στην ΕΕ) ότι έχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο τι βαφτίζουν τρομοκρατία και στο τι ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία είναι, για την Τεχεράνη, καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται. Εκτίμησε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, οι επεμβάσεις τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, εντείνουν την έλλειψη ασφάλειας και την αποσταθεροποίηση. Υπεραμύνθηκε του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι είναι «αμιγώς ειρηνικό», και εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν σχετίζονται με τους ανταγωνισμούς μεγάλων δυνάμεων που γνωρίζουν ότι, σε λίγα χρόνια, τελειώνουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων και επιζητούν νέες πηγές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες τόνισε ότι επρόκειτο για «καθεστώτα που ήταν εξαρτημένα από τις ΗΠΑ και ξένες δυνάμεις» και υποστήριξε ότι «οι διεκδικήσεις των λαών, ιδιαίτερα όταν είναι ειρηνικές, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν». Για τη Συρία, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει την δράση ενόπλων συμμοριών και είπε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός «των ειρηνικών λαϊκών διεκδικήσεων».

Τέλος, για την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία, αφού επανέλαβε ότι οι χώρες της περιοχής μπορούν μόνες τους να εγγυηθούν την ασφάλειά τους, υποστήριξε ότι «η ιρανική απειλή είναι το πρόσχημα γιατί στόχος είναι μια άλλη χώρα!» Οσο για την τρέχουσα τουρκο-ισραηλινή ένταση δήλωσε λακωνικά ότι το Ιράν θεωρεί, ότι «όποιος συσφίγγει τις σχέσεις του με το σιωνιστικό κράτος, χάνει».

ΗΠΑ
Πύρινη κόλαση στο Τέξας

ΟΥΑΣΙΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η πολιτεία τους Τέξας, καθώς δεκάδες εστίες φωτιάς, μήκους πολλών χιλιομέτρων, έχουν κοστίσει τη ζωή σε 2 ανθρώπους, έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 1.000 σπίτια και πάνω από 3,5 εκατομμύρια στρέμματα γης. Οι πυρκαγιές, που ενισχύθηκαν λόγω της μεγάλης ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων που έφερε η τροπική καταιγίδα «Λι», μαίνονται ανεξέλεγκτες καθώς η Δασική Υπηρεσία του Τέξας είχε να αντιμετωπίσει την Κυριακή 63 νέες πυρκαγιές σε περισσότερα από 130 χιλιάδες στρέμματα, μεταξύ των οποίων 22 πυρκαγιές με μεγάλα μέτωπα.

Εκκληση στους πολίτες απηύθυνε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρικ Πέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS καλώντας τους να απομακρυνθούν με κάθε δυνατό τρόπο από τις οικίες τους εφόσον κινδυνεύουν προσθέτοντας ότι η κατάσταση «εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και ρευστή» και ότι οι επόμενες 48 με 72 ώρες είναι πολύ κρίσιμες για την περιοχή.

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές από το Νοέμβρη του 2010 στο Τέξας, τις οποίες βοηθάει η συνεχιζόμενη ξηρασία, η χειρότερη από τη δεκαετία του 1950, που έχει προκαλέσει ζημιές άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγροτική βιομηχανία της Πολιτείας και δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, στη νότια Καλιφόρνια μαίνονται τουλάχιστον τρεις πυρκαγιές, η μία εκ των οποίων προκλήθηκε από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους. Τουλάχιστον 650 σπίτια έχουν εκκενωθεί στην κομητεία Κερν, καθώς η φωτιά έχει ήδη επεκταθεί σε μια περιοχή 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ