ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα για την Παιδεία
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 11 π.μ., από φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς
  • Συγκέντρωση φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώνονται στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Χημείου

Σε μέρα αγωνιστικής δράσης για την Παιδεία εξελίσσεται η σημερινή με κινητοποιήσεις από διάφορους φορείς και συσπειρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά, Αττικής, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνεχίζουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και σήμερα διοργανώνονται διαδηλώσεις, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια (καλούν και οι Σύλλογοι Νοσηλευτικής, Γεωλογικού και Νηπιαγωγών, ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας) και στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Χημείου. Το ΜΑΣ καλεί σε συγκεντρώσεις επίσης: Στην Πάτρα, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου, στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, στις 7 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες, στην Αλεξανδρούπολη στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο, κ.α.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους σε Ειδικούς Λογαριασμούς, Γραφεία Διασύνδεσης, Πρυτανείες και διοικητικές υπηρεσίες. Σήμερα απεργεί ο Σύλλογος ΕΤΕΠ του ΕΜΠ και καλεί στη συγκέντρωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε πως το ΜΑΣ καλεί το Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, στο πλάι των εργατών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στα μεγάλα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα (11 π.μ., Σύνταγμα) και Θεσσαλονίκη (7.30 μ.μ., πλ. Αριστοτέλους).

  • Η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) οργανώνει πλατιά σύσκεψη, την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Γ. Σουρή 2) με θέμα: «Συζήτηση για το "νέο σχολείο" και οργάνωση του αγώνα μας από την πρώτη κιόλας μέρα!».
Με φωτοτυπίες ξεκινά η σχολική χρονιά!

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών δε θα έχει βιβλία. Το υπουργείο προτρέπει μαθητές και εκπαιδευτικούς να τα βγάλουν πέρα με φωτοτυπίες, DVD και διαδίκτυο! Τη Δευτέρα στα σχολεία θα υπάρχει μόλις το 20% των τίτλων στο 60% των σχολείων βιβλίων, σύμφωνα με το Σύλλογο Προσωπικού του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων(ΟΕΔΒ), που έδωσε, χτες, συνέντευξη Τύπου. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το ποσοστό μπορεί να είναι και κάτω από 20%, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη. Οπως ειπώθηκε, προβλέπεται στα μέσα του Οκτώβρη να φτάσει στα σχολεία περίπου το 60% των βιβλίων και το Νοέμβρη η κατάσταση μπορεί ν' αρχίσει να ομαλοποιείται. Να σημειωθεί πως οι διανομές, μέχρι τώρα, έχουν γίνει από το απόθεμα.

Στα βιβλιοπωλεία τα σχολικά βιβλία πουλιούνται από από 1,5 ευρώ έως 9 ευρώ (ενώ το κόστος τους, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ, είναι μόλις 0,80 ευρώ) και σύμφωνα με την κυβέρνηση τα βιβλία αυτά έχουν ειδική ...σήμανση και δεν μπορούσαν να πάνε στα σχολεία. Η λύση που προτείνει το υπουργείο, μεταξύ άλλων, είναι ν' «ανάψουν» τα φωτοτυπικά για χιλιάδες και χιλιάδες φωτοτυπίες!

Στη συνέντευξη Τύπου σημειώθηκε πως θα μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32.000.000 αντίτυπα, ενώ οι ευθύνες για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία αποδόθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΕΔΒ καταργείται μέχρι το τέλος του χρόνου και το γεγονός αυτό, είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, οδήγησε στη συνταξιοδότηση το 60% των υπαλλήλων του, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες σε κρίσιμες οργανικές μονάδες του να υπηρετεί ένας εργαζόμενος!

Επιστροφές βιβλίων και ανακύκλωση προτείνει ο Δήμος της Αθήνας

Αν και όπως φαίνεται τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, η δημοτική αρχή Καμίνη (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) αποδεχόμενη την πολιτική κυβέρνησης και ευρωμονόδρομου επιχειρεί να το προσπεράσει με ...ανακύκλωση.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, Νέλλη Παπαχελά, παραδέχτηκε, μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», ότι η διανομή DVD και φωτοτυπιών «αποτελεί το λιγότερο ένα ημίμετρο και κυρίως τεράστια σπατάλη». Συνέχισε ότι ο Δήμος ζήτησε από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για να αντιμετωπιστεί η δαπάνη των φωτοτυπιών. «Το τελικό ποσό των λειτουργικών δαπανών που θα μας έρθουν, είναι μειωμένο κατά 500.000 ευρώ. Θα έχουν μεγάλη δυσκολία τα σχολεία...», συμπλήρωσε.

Αποδεχόμενοι βέβαια την πολιτική αυτή, τις περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, προσανατολίζονται σε άλλα ημίμετρα, όπως «ορθολογική χρήση στο μέτρο τού απολύτως αναγκαίου των φωτοτυπιών - δεν βγάζουμε αβέρτα τα βιβλία, δεν πετάμε όλο αυτό το χαρτί. Το κυριότερο, όταν με το καλό φτάσουν τα βιβλία στα σχολεία, να ζητηθεί από τους μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο τις φωτοτυπίες, όπως και ό,τι παλιό βιβλίο έχουν (...) Ο,τι είναι σε καλή κατάσταση, να δοθεί στα παιδιά των νέων τάξεων. Ο,τι δεν είναι σε καλή κατάσταση, με τη Διεύθυνση Καθαριότητας θα είμαστε σε συνεργασία, να τα πάρουμε για ανακύκλωση»...

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

*** Απεργία την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ, σε προχτεσινή συνεδρίασή του. Το ΠΑΜΕ πρότεινε 48ωρη απεργία θεωρώντας ότι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται κλιμάκωση της πάλης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά η ηγεσία της ΔΟΕ δε δέχτηκε την πρόταση.

*** Αυτή την περίοδο συνεδριάζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για να αποφασίσουν ποιον ή ποιους θα προτείνουν στα ΠΥΣΠΕ - ΠΥΣΔΕ για υποδιευθυντές των σχολείων. Υπενθυμίζουμε πως το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με ανακοίνωση του για το ρόλο των διευθυντών, οι οποίοι στο σχολείο της «αγοράς» μετατρέπονται σε μάνατζερ και αξιολογητές, και θα έχουν βασικό ρόλο στην προώθηση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο ρόλος των υποδιευθυντών. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, στην ανακοίνωση του σημείωνε: «Δε συμμετέχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης και σε καμιά περίπτωση», αλλά «παραβρισκόμαστε στη διαδικασία από τη σκοπιά της καλύτερης αποκάλυψης - ελέγχου - καταγγελίας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Μας γυρνούν 200 χρόνια πίσω»

Σχόλιο για τις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου

Την αντίδραση της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας προκάλεσε δήλωση της υφυπουργού Παιδείας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για τις ελλείψεις σε σχολικά βιβλία.

Το ΣΑΣΑ σημειώνει: «Η οικονομική κρίση βαθαίνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. παίρνουν συνεχώς βάρβαρα μέτρα ενάντια στις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας. Οι ελλείψεις, τα κενά στα σχολεία θα είναι πρωτοφανή. Βάλθηκαν να μας γυρίσουν 200 χρόνια πίσω και το δηλώνουν ανοιχτά. Η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου στη ΝΕΤ βρήκε ως δικαιολογία για το ότι δε θα πάρουμε βιβλία μέχρι το Νοέμβρη ότι "και στα κρυφά σχολεία δεν υπήρχαν βιβλία".

Την ενημερώνουμε ότι ανοίγοντας τα σχολεία δεν θα συναντήσει "προσκυνημένους". Μας εμπνέουν περισσότερο οι στίχοι του Ρήγα Βελεστινλή: "Πως οι προπάτορές μας, ορμούσαν σα θεριά, για την ελευθερία, πηδούσαν στη φωτιά". Θα συναντήσουν το ορμητικό ποτάμι του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Απαιτούμε: Βιβλία - καθηγητές - σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», σημειώνει η Γραμματεία του ΣΑΣΑ, καλώντας σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). «Οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω. Εχουμε δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!», τονίζουν οι μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ