Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με φωτοτυπίες ξεκινά η σχολική χρονιά!

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών δε θα έχει βιβλία. Το υπουργείο προτρέπει μαθητές και εκπαιδευτικούς να τα βγάλουν πέρα με φωτοτυπίες, DVD και διαδίκτυο! Τη Δευτέρα στα σχολεία θα υπάρχει μόλις το 20% των τίτλων στο 60% των σχολείων βιβλίων, σύμφωνα με το Σύλλογο Προσωπικού του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων(ΟΕΔΒ), που έδωσε, χτες, συνέντευξη Τύπου. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το ποσοστό μπορεί να είναι και κάτω από 20%, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη. Οπως ειπώθηκε, προβλέπεται στα μέσα του Οκτώβρη να φτάσει στα σχολεία περίπου το 60% των βιβλίων και το Νοέμβρη η κατάσταση μπορεί ν' αρχίσει να ομαλοποιείται. Να σημειωθεί πως οι διανομές, μέχρι τώρα, έχουν γίνει από το απόθεμα.

Στα βιβλιοπωλεία τα σχολικά βιβλία πουλιούνται από από 1,5 ευρώ έως 9 ευρώ (ενώ το κόστος τους, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ, είναι μόλις 0,80 ευρώ) και σύμφωνα με την κυβέρνηση τα βιβλία αυτά έχουν ειδική ...σήμανση και δεν μπορούσαν να πάνε στα σχολεία. Η λύση που προτείνει το υπουργείο, μεταξύ άλλων, είναι ν' «ανάψουν» τα φωτοτυπικά για χιλιάδες και χιλιάδες φωτοτυπίες!

Στη συνέντευξη Τύπου σημειώθηκε πως θα μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32.000.000 αντίτυπα, ενώ οι ευθύνες για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία αποδόθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΕΔΒ καταργείται μέχρι το τέλος του χρόνου και το γεγονός αυτό, είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, οδήγησε στη συνταξιοδότηση το 60% των υπαλλήλων του, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες σε κρίσιμες οργανικές μονάδες του να υπηρετεί ένας εργαζόμενος!

Επιστροφές βιβλίων και ανακύκλωση προτείνει ο Δήμος της Αθήνας

Αν και όπως φαίνεται τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, η δημοτική αρχή Καμίνη (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) αποδεχόμενη την πολιτική κυβέρνησης και ευρωμονόδρομου επιχειρεί να το προσπεράσει με ...ανακύκλωση.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, Νέλλη Παπαχελά, παραδέχτηκε, μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», ότι η διανομή DVD και φωτοτυπιών «αποτελεί το λιγότερο ένα ημίμετρο και κυρίως τεράστια σπατάλη». Συνέχισε ότι ο Δήμος ζήτησε από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για να αντιμετωπιστεί η δαπάνη των φωτοτυπιών. «Το τελικό ποσό των λειτουργικών δαπανών που θα μας έρθουν, είναι μειωμένο κατά 500.000 ευρώ. Θα έχουν μεγάλη δυσκολία τα σχολεία...», συμπλήρωσε.

Αποδεχόμενοι βέβαια την πολιτική αυτή, τις περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, προσανατολίζονται σε άλλα ημίμετρα, όπως «ορθολογική χρήση στο μέτρο τού απολύτως αναγκαίου των φωτοτυπιών - δεν βγάζουμε αβέρτα τα βιβλία, δεν πετάμε όλο αυτό το χαρτί. Το κυριότερο, όταν με το καλό φτάσουν τα βιβλία στα σχολεία, να ζητηθεί από τους μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο τις φωτοτυπίες, όπως και ό,τι παλιό βιβλίο έχουν (...) Ο,τι είναι σε καλή κατάσταση, να δοθεί στα παιδιά των νέων τάξεων. Ο,τι δεν είναι σε καλή κατάσταση, με τη Διεύθυνση Καθαριότητας θα είμαστε σε συνεργασία, να τα πάρουμε για ανακύκλωση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ