ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Οργάνωση και αντίσταση στα νέα χαράτσια

Με αμείωτη ένταση οι ταξικές δυνάμεις ξεδιπλώνουν πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς, στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, στις λαϊκές γειτονιές, προκειμένου να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ το Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, στο Σύνταγμα. Στόχος είναι το συλλαλητήριο να αποτελέσει σταθμό στην οργάνωση του κοινού αγώνα εργατών, αυτοαπασχολουμένων, ανέργων, γυναικών ενάντια στη νέα φοροληστεία για να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις στο πλαίσιο των καθημερινών εξορμήσεων και περιοδειών συζητούν πλατιά και διεξοδικά την αναγκαιότητα τώρα «με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων, των επιτροπών αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών επιτροπών στις συνοικίες να οργανωθεί μαζική αντίθεση και αντίσταση, με κάθε τρόπο, οργανωμένα, μαζικά με τα σωματεία μας να επιστρέψουμε μαζικά τα εντάλματα πληρωμής, απαιτώντας την κατάργησή τους. Να οργανωθεί η αλληλεγγύη στους ανέργους, στις οικογένειες, στους μικρομαγαζάτορες που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια και φόρους.

Η οργανωμένη αντίθεση και αντίσταση στα χαράτσια, στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία, είναι πράξη που σηματοδοτεί τη λαϊκή απόφαση: Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη και την κρίση της πλουτοκρατίας».

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που αποφάσισε προχτές το υπουργικό συμβούλιο θα ρίξει την εργατική λαϊκή οικογένεια στα Τάρταρα. Θα κατακρεουργήσει τα δικαιώματα και την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης. Απαιτείται άμεση λαϊκή απάντηση, οργάνωση της αντίστασης παντού, προετοιμασία νέας πανελλαδικής απεργίας.

Εξορμήσεις παντού

Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν και χτες πλήθος εξορμήσεων και συζητήσεων σε τόπους δουλειάς. Σήμερα, διοργανώνονται εξορμήσεις - συζητήσεις στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις: ICAP, KOSMOCAR και σε εταιρείες δημοσκοπήσεων. Στο χώρο του φαρμάκου στη ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΗ και σε φαρμακαποθήκες. Στον κλάδο του εμπορίου στα ΤΖΑΜΠΟ, στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Ελληνικού, στα ΜΑΧ Ηλιούπολης, στο ΑΤTICA και στη Νέα Σμύρνη στα καταστήματα: ZARA, HONDOS, MARKS & SPENCER, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΟΥΚΑΣ και ΚΑΡΦΟΥΡ.

Στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών περιοδείες - συζητήσεις σήμερα θα πραγματοποιηθούν στη ΝΕΣΤΛΕ, στη ΔΕΛΤΑ Ταύρου και Αγ. Στεφάνου, στη ΝΟΥΝΟΥ, στη ΒΙΚΗ και στον ΒΕΝΕΤΗ. Συνεχίζονται επίσης οι περιοδείες σε ξενοδοχεία, τράπεζες, σε εργοτάξια και οικοδομές της Αττικής. Σήμερα επίσης στις 6 μ.μ η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει πικετοφορία στο δημαρχείο της πόλης (πεζόδρομος).

Στα «γεμάτα» και στον Πειραιά

Με εντατικούς ρυθμούς οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά συνεχίζουν τις προσπάθειες για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, ενώ η ανταπόκριση των εργαζομένων απέναντι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, όπως όλα δείχνουν, είναι μεγάλη. Αυτό αποτυπώθηκε και στη χτεσινή σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, η οποία γέμισε ασφυκτικά από ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους όλων των ειδικοτήτων.

Τη σύσκεψη διοργάνωσαν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», οι ναυτεργατικές Ενώσεις Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Μίλησαν από την πλευρά της ΠΕΜΕΝ ο πρόεδρος και ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου και Θανάσης Ευαγγελάκης αντίστοιχα, οι πρόεδροι, της ΠΕΕΜΑΓΕΝ Γιώργος Αντωνόπουλος, του «ΣΤΕΦΕΣΝΩΝ» Θωμάς Παπάς, ενώ χαιρέτισαν ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος και ο Γιώργος Γκότσης, λιμενεργάτης από την Αυστραλία.

Εκτιμήθηκε ότι η μάχη που δίνεται για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου ταυτόχρονα δίνει ώθηση συνολικά στην υπόθεση της οργάνωσης δυνάμεων και ανάπτυξης αγώνων ενάντια και για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αποφάσισαν μέχρι το Σάββατο, αλλά και στη συνέχεια, με περιοδείες, εξορμήσεις, συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, να μη μείνει κουβέρτα, μηχανοστάσιο, στέκια ανέργων που να μην «εισβάλει» το αγωνιστικό μήνυμα των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κανένας αποχαρακτηρισμός στα ΒΑΕ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ζητώντας να ενταχθούν νέοι κλάδοι και ειδικότητες, 10 ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, πραγματοποίησαν χτες δυναμική και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Από νωρίς το απόγευμα οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο φάρμακο και στα καλλυντικά, στον επισιτισμό - τουρισμό, στα ξενοδοχεία, σε κλωστοϋφαντουργία - ιματισμό - δέρμα, στα εργοστάσια σαπουνοποιίας, στο μέταλλο, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο απαιτώντας: «Κάτω τα χέρια απ' τα Βαρέα».

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων σε επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία, αφού ειδικά αυτοί θίγονται περισσότερο, με τους σερβιτόρους, τους μαγείρους και τις καμαριέρες να πετιούνται εκτός ΒΑΕ. Με πανό από τα ξενοδοχεία ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ και ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ, καθώς και του ταξικού Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι έδωσαν μαζικό «παρών», μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους που επίσης χτυπιούνται.

Στην ελαιουργοσαπουνοποιία όλος ο κλάδος στην ουσία βγαίνει εκτός ΒΑΕ, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες, αφού όλη μέρα οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με χημικές ουσίες και άλλα επικίνδυνα σκευάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι εξαιρείται απ' τα ΒΑΕ, π.χ., ο ψήστης σαπουνιού, όπου τα καζάνια βράζουν στους 250 και 300 βαθμούς Κελσίου και αρκεί να πέσει μια σταγόνα στο δέρμα για να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα.

Αλλά και στο φάρμακο, εξαιρείται απ' τα ΒΑΕ, το σύνολο της παραγωγής, δηλαδή οι εργάτες που δουλεύουν στην φαρμακευτική σκόνη, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και στον κλάδο του δέρματος, εξαιρούνται απ' τα ΒΑΕ οι τσαγκάρηδες, δηλαδή, όσοι δουλεύουν καθημερινά με τις κόλλες και τις χημικές ουσίες τις οποίες αναπνέουν και έρχονται σε επαφή.

Αντίσταση με κάθε τρόπο και μέσο

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, τόνισε στους συγκεντρωμένους: «Αυτό που δήλωσε, είναι αυτό που έχει πει και τις προηγούμενες μέρες: Είναι πολιτική η απόφαση να καταργήσουν τα ΒΑΕ. Αυτό που λένε ότι μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού θα μείνει στα Βαρέα, είναι η απόφασή τους. Κατά συνέπεια τα όσα λένε περί επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι στη φαντασία τους. Είναι απαίτηση του κεφαλαίου να καταργηθούν τα ΒΑΕ. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα και εδώ: Αυτών είναι απόφασή τους να καταργήσουν τη λίστα των ΒΑΕ. Εμάς είναι απόφασή μας να μη δεχθούμε να μας στείλουν στον άλλο κόσμο. Είναι απόφασή μας με κάθε τρόπο και μέσο να αντιταχθούμε, να αντιπαλέψουμε, να βάλουμε φρένο, να αντισταθούμε σε αυτήν τη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους. Ο αγώνας μας θα έχει συνέχεια».

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων, των εργαζομένων και των μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα γίνουν στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Κατασκευών, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών -στριών, ΟΤΑ και Δημοσίου Τομέα, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Καλλιτεχών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών και η ΠΑΣΕΒΕ.
  • Ομόνοια: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Πειραιά, Κεντρικού, Δυτικού, Βορείου Τομέα, Θριασίου και Λαυρεωτικής.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και μαζικοί φορείς Νοτίου Τομέα.
  • Χαυτεία: Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και Εκπαιδευτικοί.
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Σωματεία Συνταξιούχων Αττικής.
Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη

6.30 μ.μ.: Θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.

8 μ.μ.: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας στην πλ. Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη

10.30 π.μ.: Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αίθουσα 6.

1 μ.μ.: Θα επισκεφτεί τις αποθήκες της επιχείρησης «Μασούτη» στη Θέρμη και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

2.30 μ.μ.: Θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων της «Φιλκεράμ» και θα μιλήσει στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Σε οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, τα αντιμονοπωλιακά κινήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των αγροτών, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των σπουδαστών και των γυναικών, καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» το δικηγορικό κόσμο, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στα συλλαλητήρια του Σαββάτου, στις 10 Σεπτέμβρη, που συνδιοργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ.

  • Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, το Σάββατο 10 του Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα και σε προσυγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στην πλ. Κάνιγγος, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ