ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδήλωσαν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Διαδηλώσεις φοιτητών - σπουδαστών έγιναν χτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη
Διαδηλώσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έγιναν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, στην Ομόνοια, έγινε η συγκέντρωση που είχε καλέσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έκαναν δυναμική πορεία στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα: «Εργάτη, κάνε, υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου», «Ανάγκη του λαού η δωρεάν Παιδεία, έξω απ' τις σχολές μας κάθε εταιρεία».

Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια μίλησαν εκπρόσωποι των φοιτητών, των σπουδαστών και των μαθητών. Η Εμμανουέλα Σοφίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατάληψη η πλειοψηφία των σχολών σε όλη την Ελλάδα. Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι υπηρεσίες έρευνας και διοίκησης των περισσοτέρων ιδρυμάτων. Είναι ώρα ευθύνης συνάδελφοι. Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετέχουν στις διαδικασίες, να μπουν στον αγώνα, να οργανωθούν ενάντια στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις και τα κόμματα του, να συμμετάσχουν στη διαπάλη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων».

Η Γεωργία Σιμοπούλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου της ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά περιέγραψε, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στο ίδρυμα, που δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, υπάρχουν λίστες αναμονής στα εργαστήρια, στα αμφιθέατρα στριμώχνονται σαν σαρδέλες, την ίδια στιγμή που χτίστηκε ολόκληρο συνεδριακό κέντρο... Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Νοσηλευτικής Εύα Παγούνη σημείωσε: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι σ' αυτό το νόμο - έκτρωμα που θέλει τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις». Ο Νίκος Γκότσης εκ μέρους Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά αναφέρθηκε στο σχολείο της «αγοράς», που φέτος ξεκινά αντί για βιβλία με... φωτοτυπίες και DVD, και τόνισε: «Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία, δεν αφήνουμε ούτε στιγμή να πάει χαμένη, οργανώνουμε την πάλη μας». Στην Αθήνα έγινε κι άλλη πορεία, ενάντια στο νόμο πλαίσιο, που ξεκίνησε απ' τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή.

Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και σπουδαστών συνεχίζονται και στη Θεσσαλονίκη, με πολλαπλασιασμό των καταλήψεων και διαδηλώσεις. Χτες το ΜΑΣ πραγματοποίησε μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε από την Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και μέσω των οδών Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αριστοτέλους και Εγνατία, επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολη, στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών όπου πραγματοποιεί κατάληψη από την Τετάρτη. Επίσης, έγιναν συγκεντρώσεις του ΜΑΣ στην Πάτρα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη.

Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα συνδικαλιστικής έκφρασης των σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
  • Ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την απαράδεκτη απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας σχετικά με την ίδρυση συλλόγου σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο βουλευτής εξηγεί ότι: «Με τη με αριθμό 424/2011 πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας και δικαστή την πρωτοδίκη Σεμέλη Ορφανίδου, απορρίφθηκε η αίτηση ίδρυσης του συλλόγου σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας.

Η δικαιολογία της απόρριψης είναι πως οι σκοποί του σωματείου έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια τάξη της χώρας, επειδή σε αυτούς περιλαμβάνεται - μεταξύ άλλων - η "απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ" και πως επιπλέον υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιήσει το σωματείο παράνομα ή βίαια μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών του. Η συγκεκριμένη απόφαση, μάλιστα, συνδέει ευθέως κάθε κινητοποίηση ενάντια στις ενέργειες των οργανισμών αυτών, στην Ελλάδα και διεθνώς, με "περιστατικά βίας κατά πολιτών, με τραγικά κάποιες φορές αποτελέσματα, καθώς και καταστροφής τόσο δημόσιας όσο και ιδιωτικής περιουσίας".

Επομένως, σύμφωνα με την απόφαση, είναι παράνομη κάθε διαμαρτυρία κατά των πολέμων, των επεμβάσεων και των γενικότερων αντιλαϊκών σχεδιασμών αυτών των οργανισμών, όπως, για παράδειγμα, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, όπου εκατομμύρια ανθρώπων διαδήλωσαν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μιαν απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες απόφαση, που προσβάλλει βάναυσα και συκοφαντεί τη φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα πλήττει το συνταγματικά προβλεπόμενο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό:

  • Πώς τοποθετείται απέναντι στην απαγόρευση και συκοφάντηση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δραστηριότητας που επιχειρείται με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης των σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας και γενικότερα;
Να δυναμώσουν η επαγρύπνηση και οι αντιστάσεις του λαού

«Προκλητική και άκρως επικίνδυνη για το λαό» χαρακτηρίζουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας Τάσος Χρονάς, Γιώργος Γκικόπουλος και Σοφία Ντούρου. Σε σχετική ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, τονίζουν:

«Κατά την άποψή μας αυτή η δικαστική απόφαση εκφράζει τη θέληση της εξουσίας που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας, να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και κάθε προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτού του είδους τις αποφάσεις. Δεν πρέπει να υποτιμήσει τους διάφορους τρομοκρατικούς - κατασταλτικούς νόμους, όπως και τις αντικομμουνιστικές διακηρύξεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολα αυτά, βήμα το βήμα, διαμορφώνουν ένα σιδερένιο πλέγμα απαγορεύσεων, καταστολής, τρομοκράτησης των λαών. Στοχεύουν στον περιορισμό και στην κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, να τσακίσουν κάθε αντίδραση στη βάρβαρη πολιτική τους και να θωρακίσουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Στερεάς Ελλάδας καλεί το λαό της περιοχής να κατανοήσει τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η δικαστική απόφαση για το λαϊκό κίνημα και την προοπτική του.

Καλεί το λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την κατηγορηματική του αντίθεση. Να δυναμώσει την επαγρύπνηση και τις αντιστάσεις του ενάντια στη φασιστικοποίηση της κοινωνικοπολιτικής μας ζωής.

Απευθυνόμενοι στον περιφερειάρχη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τους καλούμε να αποδοκιμάσουν τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, που οδηγεί τη σκέψη μας πολλές δεκαετίες πριν. Τους καλούμε να τοποθετηθούν ανοιχτά και συγκεκριμένα, άμεσα, γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα που συνέβη στο χώρο ευθύνης τους».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Νουθεσίες» στο πνεύμα του νόμου - πλαισίου...

...από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Να «νουθετήσει» ως προς τις μορφές πάλης τους, τους φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) επιχείρησε χτες το πρωί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι φοιτητές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Ειδικού Λογαριασμού του ιδρύματος, της κατεξοχήν δομής δηλαδή που συνδέει τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις, και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το νέο νόμο - πλαίσιο και το σύνολο των μέτρων που τσακίζουν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Ο πρύτανης του ιδρύματος ανέλαβε προσωπικά να απευθυνθεί στους φοιτητές, αναφέροντας ότι το ΜΑΣ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταλαμβάνει χώρους του Πανεπιστημίου, αφού δεν αποτελεί «θεσμικό» όργανο των φοιτητών και τους ρώτησε αν γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους, «ενημερώνοντάς τους» ότι οποιοσδήποτε μπορεί να τους μηνύσει προκαλώντας την παρέμβαση της αστυνομίας, γεγονός που όπως ισχυρίστηκε μπορεί να έχει αποτέλεσμα τη φυλάκισή τους ως και έξι μήνες!.. Δηλαδή, έσπευσε να ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του νέου νόμου - πλαισίου!

Οι φοιτητές διαμήνυσαν ότι η κυβερνητική πολιτική και όποιοι με κάθε τρόπο την υπηρετούν θα τους βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους και συνεχίζουν δυναμικά σήμερα με συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ