ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εβδομήντα χρόνια «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν»

«Η μέθοδος Γκρόνχολμ»
«Η μέθοδος Γκρόνχολμ»
Συμπληρώνοντας 70 χρόνια λειτουργίας το 2012, το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» επιλέγει για τη σεζόν 2011 - 2012 να κινηθεί στον άξονα των μεγάλων σταθμών της ιστορίας και της παράδοσής του. Από την αρχή της λειτουργίας του, την άνοιξη του 1942, στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο Κάρολος Κουν έθεσε τις αρχές για τον προσανατολισμό και τις θέσεις του θεάτρου του: Το θέατρο ως κοινωνική θέση, την έρευνα στους κλασικούς συγγραφείς, την προβολή του ελληνικού έργου και την παρουσίαση πρωτοποριακών συγγραφέων.

Ετσι, στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που ζούμε επιμένουν σε ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει: Δύο ελληνικά έργα, ένα από τα σημαντικότερα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο δρόμος περνάει από μέσα» και ένα σπάνια παιζόμενο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου (από τους αγαπημένους συγγραφείς του Κουν), «Χαίρε Νύμφη», που ανεβαίνει με μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά, ένα κλασικό πια έργο του Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό» (πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1968), με μία νέα ερμηνευτική εκδοχή αφού τους ανδρικούς ρόλους θα ενσαρκώσουν τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες ηθοποιοί, δύο διασκευές για το θέατρο μυθιστορημάτων - ενός κλασικού και ενός σύγχρονου, ένα έργο του πάντα μοντέρνου Τόμας Μπέρνχαρντ και ένα σύγχρονο, βαθιά πολιτικό κείμενο της νομπελίστα Ελφρίντε Γιέλινεκ. Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης συνεχίζει με μια καινούρια παραγωγή, τον «Πινόκιο».

Αναλυτικά οι παραστάσεις: Στο Υπόγειο: Παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή: «Ο δρόμος περνά από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη (Νοέμβρης). «Το Μετάξι» του Αλεσάντρο Μπαρίκο. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Καλογήρου (Φλεβάρης 2012). «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά. Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Απρίλης 2012).

Παραστάσεις Δευτέρα - Τρίτη: «Απλά περίπλοκα» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σκηνοθετεί και παίζει ο Γιώργος Κιμούλης (Οκτώβρης). «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» του Τζόρντι Γκαλθεράν. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου (Γενάρης 2012). «Περί Ζώων» της Ελφρίντε Γιέλινεκ. Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλάτσης. Παίζει η Βίκυ Βολιώτη (Απρίλης 2012).

Στην οδό Φρυνίχου: Παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή: «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ. Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα (Νοέμβρης). «Χαίρε Νύμφη» του Γρηγoρίου Ξενόπουλου. Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας (Φλεβάρης 2012).

Παραστάσεις Δευτέρα - Τρίτη: «Η κυρία Κούλα» του Ακη Δήμου. Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Γιώργος Φριντζήλας, Ειρήνη Ιγγλέση (Οκτώβρης). «Πινόκιο». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης. Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Ανδρη Θεοδότου, Σαμψών Φύτρος (Οκτώβρης).

Συμπαραγωγές (Φρυνίχου 14 Πλάκα). «Πόλη - κράτος» από το Θίασο Κανιγκούντα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης. Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιώργος Φριντζήλας. Οκτώβρης (από Τετάρτη έως Κυριακή). «O γνωστός μας άγνωστος κος Γκάτσος». Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου.

Εντατικές δοκιμές

Αντώνης Αντωνίου
Αντώνης Αντωνίου
Η «Θεατρική Σκηνή» θα παρουσιάσει τη σεζόν 2011-12 τον Αντώνη Αντωνίου στο μονόλογο «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού. Το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη από το χωριό Δάρα Μαντινείας και μας μιλάει για τις περιπέτειες που πέρασε όταν το 1903 αποφάσισε να φύγει μετανάστης για την Αμερική, ακολουθώντας τους χιλιάδες μετανάστες από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο. Σε μια ταραγμένη Ελλάδα -πόλεμος του 1897- στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο ξενιτεμός στη «γη της επαγγελίας» ήταν ένα όνειρο που κυνηγούσαν όλοι με κάθε θυσία. Ετσι ο Κορδοπάτης βγήκε παράνομα στην Αμερική και έζησε κυνηγημένος λαθρομετανάστης σε πολλές πολιτείες. Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου. Σκηνικά κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν αρχές Οκτώβρη.

«Η γυναίκα που κάθεται», του Δημήτρη Καραντζά, θα παρουσιαστεί για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο «Αρτι» (Ηπείρου 41, 210.88.34.002), από τις 24 Οκτώβρη, με τους Αννα Μακράκη και Θύμιο Κούκιο. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς - σε συνεργασία με τη Σταυρούλα Σιάμου. Σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Ηχοι: Ανρί Κεργκομάρ. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Υπό την επίβλεψη ενός άγρυπνου φωτός και κάτω από τη συνεχή παρουσία ενός αδιευκρίνιστου ήχου, δύο πρόσωπα, σε έναν άγνωστό τους χώρο, αναγκάζονται να εκτελέσουν συγκεκριμένες δράσεις σε απόλυτη σιωπή, να επινοήσουν μεταξύ τους σχέσεις και με οποιονδήποτε τρόπο να συνθέσουν μια φαινομενικά ήρεμη και καθόλα βιώσιμη καθημερινότητα. Η επανάληψη των δράσεων και η εξάντληση των μοτίβων, τους οδηγεί σταδιακά να αντιδράσουν βίαια στη συνθήκη. Παραστάσεις: Δευτέρα - Τρίτη στις 21.15.

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα συνεχιστεί και φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Βικτώρια» η παράσταση «Fucking Games» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού. Το έργο, που απέφερε στον συγγραφέα του «Grae Cleugh» το βραβείο «Laurence Olivier» (Λόρενς Ολιβιέ) το 2003 ,θα σηκώσει αυλαία στις 6 Οκτώβρη και θα παρουσιαστεί για 25 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Παίζουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Μάνος Καναβός, Χάρης Μπόσινας και Μαρίνος Παναγιωτάκης.

Παράλληλα στο Φουαγιέ θα παρουσιαστεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη το πρώτο έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Σταυρούλας Ζάμπρα, με τον τίτλο «...με τη Βούλα». Πρόκειται για ένα γλυκόπικρο μονόλογο μιας νέας γυναίκας από την επαρχία που αναζητά την προσωπική και επαγγελματική της ταυτότητα, καθώς προσπαθεί να επιβιώσει, άφραγκη, στη Μνημονιακή Αθήνα. Ο μονόλογος που θα ερμηνεύσει η Χαρά Τσιώλη θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Οκτώβρη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Τα βραβεία της 68ης «Μόστρα»

Στην ταινία «Φάουστ» του Ρώσου σκηνοθέτη, Αλεξάντρ Σοκούροφ, απονεμήθηκε το «Χρυσό Λιοντάρι» του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Το «Αργυρό Λιοντάρι», καλύτερης σκηνοθεσίας, απονεμήθηκε στον Κινέζο Σανγκτζούν Κάι για την ταινία του «People Mountain, People Sea», ενώ το Ειδικό Βραβείο της δόθηκε στον Ιταλό Εμανουέλε Κριαλέζε για την ταινία «Terraferma».

Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στην ελληνική ταινία «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου.

Τα άλλα βραβεία: Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Μάικλ Φασμπέντερ («Shame» του Στιβ Μακ Κουίν). Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Ντιάνι Γιπ («Μια απλή ζωή»).

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (για καλύτερο/η ηθοποιό): στους Σόντα Σομεντάνι και Φούμι Νικαΐντο, για την ταινία «Himizu» του Σιόν Σόνο. Καλύτερης φωτογραφίας: Ρόμπι Ράιαν («Ανεμοδαρμένα ύψη» της Αντρέα Αρνολντ). «Λιοντάρι του Μέλλοντος»: «La-bas» του Γκουίντο Λομπάρντι (Ιταλία). Καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες»: «Kotoko» του Σίνια Τσουκαμότο (Ιαπωνία). Βραβείο στο τμήμα Controcampo Italiana: «Schiatta!» του Φραντσέσκο Μπρούνι.

Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI): «Shame» του Στιβ Μακ Κουίν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ