ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Την ετεροδικία υπερασπίζεται η Γερμανία στη Χάγη

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση της προσφυγής ενάντια στην Ιταλία, που δικαίωσε Ελληνες πολίτες

Φωτογραφία της εποχής, που δείχνει το Δίστομο να φλέγεται από τους Γερμανούς
Φωτογραφία της εποχής, που δείχνει το Δίστομο να φλέγεται από τους Γερμανούς
ΧΑΓΗ.--

Το ζήτημα των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής κατοχής είναι θέμα ετεροδικίας μεταξύ δύο κρατών και δε θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών, γιατί τότε θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» για όλους τους έως σήμερα πολέμους, ισχυρίστηκε χτες η νομική εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει εναντίον της Ιταλίας, για απόφαση ιταλικού δικαστηρίου, το οποίο δικαιώνει προσφυγή Ελλήνων πολιτών, που ζητούν αποζημιώσεις για τη σφαγή 218 Ελλήνων το 1944 στο Δίστομο.

Η γενική διευθύντρια νομικών υποθέσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σουσάνε Βάζουμ Ράινερ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι θα υπάρξουν διεθνώς «βαριές επιπτώσεις» εάν αρθεί η ασυλία που απολαμβάνει η Γερμανία ως κράτος από τις νομικές προσφυγές πολιτών για τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας. «Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο», κατέληξε η Βάζουμ Ράινερ.

Σήμερα αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του για την υπόθεση ο νομικός εκπρόσωπος της Ιταλίας και αύριο (Τετάρτη) ο νομικός εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, το οποίο, ύστερα από χρόνια παλινωδιών και υπεκφυγών, δήλωσε τελικά παράσταση στη συγκεκριμένη εκδίκαση της υπόθεσης.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα βγει το Νοέμβρη. Νωρίτερα χτες το πρωί, Γερμανοί νομικοί και Ελληνες θύματα και απόγονοι της θηριωδίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει τις αποζημιώσεις στα θύματα και στους συγγενείς τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κράχτης για ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου

«Δημόσιες» τράπεζες, ανταγωνιστικές στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης

Η «ανάταξη της χώρας» με καπιταλιστική εξουσία και η παραμονή στην Ευρωζώνη, είναι ο «εθνικός στόχος» που παρουσίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε, «επιλογή μας είναι, χωρίς αμφισημίες, η παραμονή στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς συσχετισμούς που επικρατούν σε αυτήν. Μέσα στην ΕΕ πρέπει να δώσουμε τη δύσκολη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, της επαναθεμελίωσης της οικονομίας και της δημιουργίας μιας Ελλάδας που θα βρίσκεται σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τις ισχυρές χώρες».

Σιγοντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα, χαρακτήρισε «καταστροφικούς τους πολιτικούς δισταγμούς για τη διασφάλιση των όρων εφαρμογής της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου». Ο ίδιος δήλωσε στήριξη στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου. Μίλησε για την ανάγκη «δίκαιης κατανομής των βαρών της κρίσης», καταλογίζοντας στο λαό ευθύνες για το ξέσπασμά της και ζητώντας να πληρώσει αυτός την κρίση του κεφαλαίου.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και υποστήριξε τη συγκρότηση «ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα», στην κατεύθυνση «ανταγωνιστικής πίεσης στις ιδιωτικές τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων και της ρευστότητας», καθώς και της «διοχέτευσης μέρους της αποταμίευσης στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων».

Τράπεζες, δηλαδή, κατ' ευφημισμόν «δημόσιες», που θα ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές, άρα θα λειτουργούν με τους ίδιους εργασιακούς και άλλους όρους, σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου, για την ανάπτυξη του οποίου κόπτεται ο Κουβέλης και το κόμμα του. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι «ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει ανάγκη συγχωνεύσεων ώστε να αποκτήσει το κρίσιμο μέγεθος που θα του επιτρέψει να διατηρήσει την παρουσία του».

Τέλος, ο Φ. Κουβέλης απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ύστερα από ανασχηματισμό και δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ στις βουλευτικές εκλογές θα κατέβει αυτόνομα.

Νέα δημοσκόπηση

Αύξηση των «κοινωνικών συγκρούσεων» προβλέπει το 88% των ερωτηθέντων στο βαρόμετρο της «Public Issue» για τον ΣΚΑΪ (μήνας Σεπτέμβρης), επιβεβαιώνοντας την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική. Επίσης, το 87% δηλώνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια και το 77% δυσαρεστημένο από τη ζωή του. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, το ΠΑΣΟΚ 28%, το ΚΚΕ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 8%, οι Οικολόγοι 4%, η Δημοκρατική Αριστερά 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%, ενώ 34,5% δηλώνει ότι θα απέχει. Το 42% εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει την επόμενη πενταετία, ενώ δε λείπει και ζύμωση των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, με το 20% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και το 18% μια οικουμενική κυβέρνηση. Ωστόσο, το 70% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση ΝΔ θα αντιμετώπιζαν καλύτερα τα προβλήματα της χώρας.

Καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία

Επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος στελέχους του ΣΥΝ, που τον οδήγησε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ. Οπως αναφέρουν, τα ΜΑΤ επιχείρησαν να καταστρέψουν την κάμερα και όσα είχε καταγράψει το θύμα. Επίσης, με ανακοίνωσή της η Νεολαία Συνασπισμού καταγγέλλει ότι την Κυριακή μέρος της αποστολής της Νεολαίας Συνασπισμού στη Θεσσαλονίκη «βρέθηκε για μια περίπου ώρα "όμηρος" των δυνάμεων της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που περίμενε το λεωφορείο για την αναχώρησή της». Καταγγέλλει ότι «χωρίς καμία αφορμή οι δυνάμεις καταστολής περικύκλωσαν τα 30 περίπου συγκεντρωμένα άτομα εμποδίζοντας την αναχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη».

«Μαύρο» στη μαυρίλα του ΛΑ.Ο.Σ.

«Το περίμενα αυτό, γιατί σε μία χώρα που επιμένει να κυβερνιέται με "πολιτική Σοβιέτ", τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν (...) ενώ συναναστρέφονται με τους νεοφιλελεύθερους των Βρυξελλών, επιμένουν να κυβερνιέται η χώρα "αλά Σοβιέτ", στη Σοβιετική Ενωση ήταν που έβαζαν φορολογίες συνεχώς στα ακίνητα, μέχρι τελικά που τους τα πήραν». Με τέτοια γλοιώδη κουτοπονηριά προσπάθησε χτες ο Γ. Καρατζαφέρης να αρθρώσει ένα σχόλιο για το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Πασχίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. να καταγραφεί σαν δύναμη που αντιπολιτεύεται δήθεν την κυβέρνηση, με την οποία συμπολιτεύεται επί της ουσίας, έχοντας συναινέσει στα βασικά σημεία της πολιτικής που αυτή εφαρμόζει.

Συγχρόνως, πασχίζει να σπιλώσει στις λαϊκές συνειδήσεις ένα σύστημα του οποίου η ανωτερότητα ακτινοβολεί ακόμα. Οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης απολάμβαναν Δουλειά, Στέγη, Υγεία, Παιδεία, όλα τα αγαθά που το επίπεδο της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορούσε να παρέχει. Ζούσαν απαλλαγμένοι απ' την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους, ο πλούτος της χώρας τους τους ανήκε και δεν τον λυμαίνονταν μια χούφτα κηφήνες. Ζούσαν εν ολίγοις, σε μια κοινωνία που απέχει απ' την ελληνική εν έτει 2011 όσο η μέρα απ' τη νύχτα. Οι κατακτήσεις τους φεγγοβολούσαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αποτελούν ακόμα και σήμερα φόβητρο για τους αστούς και τα παπαγαλάκια τους, τύπου ΛΑ.Ο.Σ., που με κάθε ευκαιρία ξερνούν αντικομμουνισμό για να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, να θαμπώσουν τη μόνη πραγματική διέξοδο για το λαό.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολιτική που τους παίρνει τα πάντα, για να δώσει τα πάντα στα μονοπώλια. Ο Καρατζαφέρης και ο ΛΑ.Ο.Σ. στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, έχοντας διακηρύξει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σε βάρος του λαού. Ο Καρατζαφέρης άλλωστε, διεκδικεί υπερηφάνως την πατρότητα μέτρων που πήρε το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας στην ίδια συνέντευξη: «Οσα πράγματα δικά μου εφάρμοσαν κάτι απέδωσαν, σας θυμίζω μερικά όπως τα αυθαίρετα, την παλιννόστηση των κεφαλαίων, τη νομιμοποίηση του "μαύρου χρήματος"». Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνει τα αφεντικά του: «Με τους εφοπλιστές θα συνεργαστώ. Δεν μπορώ να το επιβάλλω γιατί το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει μια ιδιαιτερότητα: "Εχει προπέλα και φεύγει"». Κόμμα της πλουτοκρατίας και των εφοπλιστών είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. και σαν τέτοιον πρέπει να τον «μαυρίσει» ο λαός.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ