ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής ΑΟΖ σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και το εύφλεκτο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Εβραϊκής Ομοσπονδίας Βορείου Αμερικής στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Εβραϊκής Ομοσπονδίας τέθηκαν επί τάπητος οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και οι κοινές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο Κύπρου - Ισραήλ.

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή και τις «κοινές αξίες»(!) που ενώνουν τις τρεις χώρες έσπευσε να χαιρετίσει ο Κ. Παπούλιας. «Η σημερινή σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Ισραήλ συντελείται στη βάση μιας εγκαρδιότητας, η οποία βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε και μια πιο συστηματική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής Διασποράς στη Βόρεια Αμερική, προς καλύτερη κατανόηση και αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οπως έγινε γνωστό χτες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ Μπ. Νετανιάχου, όπου και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές υπήρξε ευρύτατη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, Αμυνας Π. Μπεγλίτη, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα θέματα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς οι απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία αν προχωρήσει η τελευταία σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές απέκλειαν χτες το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει στη δημιουργία «θερμού επεισοδίου», ωστόσο συμφωνήθηκε η «στενή παρακολούθηση» των εξελίξεων. Πηγές του υπουργείου Αμυνας υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική κινητοποίηση από καμιά πλευρά».

Εξάλλου, την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα με τις γεωτρήσεις της Κύπρου.

ΚΥΠΡΟΣ - ΑΟΖ
Η Τουρκία κινδυνολογεί και για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκίνησε χτες το γεωτρύπανο της αμερικανικής «Noble Energy» με προορισμό το «οικόπεδο 12» της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αρχίσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) και τη δυνατότητα εκμετάλλευσής του, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, να αναφέρεται για ακόμα μία φορά σε «μονομερείς πρωτοβουλίες» της Λευκωσίας, που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέδεσε το ζήτημα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου άμεσα με το Κυπριακό, διαμηνύοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να απέχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη λύση και υποστήριξε ότι αυτή δεν μπορεί να υπάρξει όσο συνεχίζεται η «άδικη απομόνωση των Τουρκοκύπριων».

Ο Μπ. Αταλάι έθεσε για ακόμα μία φορά χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας πως αν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί ένα νέο εταιρικό κράτος, το οποίο θα αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εξέλιξη που «θα έδινε νέα ώθηση και στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θέλει τη λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011 και η διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων για τη λύση του θα έχει συμφωνηθεί τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, όσο συνεχίζεται η προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης και η παρεμβολή εμποδίων στην Κύπρο, αναφορικά με ενεργειακά θέματα. Ο Στ. Στεφάνου σημείωσε ότι το κεφάλαιο ενέργεια «έχει παγώσει λόγω των προκλήσεων στις οποίες η Τουρκία προβαίνει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

HΠΑ
Διευρύνεται η φτώχεια

Τα καραβάνια των φτωχών αυξάνονται
Τα καραβάνια των φτωχών αυξάνονται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κρίση συνεχώς βαθαίνει στις ΗΠΑ και μαζί της και η φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων. Η ετήσια έκθεση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ (Census Bureau) επιβεβαίωσε και επίσημα το γεγονός που είχε αναδειχθεί πρόσφατα από διάφορες οργανώσεις, ότι ένας στους έξι Αμερικανούς ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε σε 46,2 εκατ. το 2010, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε σε 15,1%, από 14,3% το 2009. Πρόκειται για αύξηση που καταγράφεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των Αμερικανών έχουν επιδεινωθεί. Πάνω από τους μισούς «φτωχούς» είναι Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι (27,4% και 26,6%). Τα μεγαλύτερα θύματα όμως της επιδημίας φτώχειας που πλήττει τις ΗΠΑ είναι τα παιδιά, με ένα στα πέντε να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Ενα, ακόμη, ρεκόρ καταγράφεται όσον αφορά στον αριθμό των Αμερικανών χωρίς ασφάλιση Υγείας, που επίσης, αυξήθηκε ελαφρά σε 49,9 εκατομμύρια.

Προφανώς, δεν αποτελεί λύση ούτε τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας φτώχειας το πρόγραμμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το οποίο έχει καταθέσει στο Κογκρέσο από τη Δευτέρα. Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» ήδη μαίνεται, ενώ ο Ομπάμα περιοδεύει στις ΗΠΑ, προωθώντας το σχέδιό του. Οι Ρεπουμπλικανοί το απέρριψαν αμέσως, ενώ προτάσσουν και τη νίκη του ρεπουμπλικάνου Μπομπ Τέρνερ - που κέρδισε την έδρα του πρώην βουλευτή Αντονι Γουέινερ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνη, μετά από «ροζ» σκάνδαλο, στην 9η εκλογική περιφέρεια στην πόλη της Νέας Υόρκης - ως ψήφο κατά της «ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα.

Και όλα αυτά για ένα νομοσχέδιο, προϋπολογισμού ύψους 447 δισ. δολαρίων, που υπόσχεται γενικά διάφορα - όπως δημόσια έργα, προσλήψεις δασκάλων και φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις, δηλαδή ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σε διαδηλώσεις έχουν καλέσει σήμερα το Ευρύ Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης - FARP (πρώην FNRP), συνδικάτα και φοιτητικοί σύλλογοι, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στις δολοφονίες, τις εξαφανίσεις και την πολιτική της καταστολής και αφανισμού του λαϊκού κινήματος, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία και κινητοποιήσεις στα τέλη του Σεπτέμβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πετρελαϊκή εταιρεία BP και πολλούς υπεργολάβους της, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες «Halliburton» και «Transocean», υποδεικνύει έκθεση των αμερικανικών αρχών ως υπεύθυνους για την έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου «Deepwater Horizon» που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκαεπτά νεκροί, εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί και δύο στρατιώτες, είναι ο απολογισμός τουλάχιστον δύο βομβιστικών επιθέσεων κατά δυνάμεων ασφαλείας στη Β. Βαγδάτη και ανατολικά της Χίλα.

ΣΥΡΙΑ
Ενταση των πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον «άμεσο τερματισμό του αιματοκυλίσματος και την απόσυρση του συριακού στρατού από τους δρόμους» ζήτησε από τη Δαμασκό μετά το πέρας της συνόδου του ο Αραβικός Σύνδεσμος, αργά το βράδυ της Τρίτης, επαναλαμβάνοντας ότι έχει, ήδη, συμφωνηθεί με τη συριακή ηγεσία ένα «σχέδιο αποκλιμάκωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την υλοποίηση των προαναφερόμενων». Φυσικά η προσπάθεια αποσταθεροποίησης που γίνεται από ένοπλες ομάδες δεν απασχολεί τον Αραβικό σύνδεσμο. Πάντως, ο διευθυντής του «τμήματος νέων απειλών» του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιλια Ρογκάτσεφ, προειδοποίησε ότι «αν πέσει το καθεστώς Ασαντ, ενυπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν στην εξουσία τρομοκρατικές οργανώσεις». Είναι φανερό ότι η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σε μια παράλληλη εξέλιξη η αμερικανική πρεσβεία έσπευσε να υιοθετήσει πληροφορίες που έδιναν αντικαθεστωτικοί ότι μια τελετή πένθους για έναν «ακτιβιστή» έγινε στόχος ενόπλων, που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρόσκεινται στο καθεστώς, λίγη ώρα μετά την αποχώρηση από το σημείο του Αμερικανού πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί για να δώσει τα συλληπητήριά του. Στην αμερικανική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Φορντ συνοδευόταν και από άλλους διπλωμάτες, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους. Την «απώλεια του συγκεκριμένου ακτιβιστή» καταδίκασε και η ΕΕ δημοσιοποιώντας και έναν κατάλογο με ονόματα αντικαθεστωτικών που έχουν συλληφθεί και των οποίων «την απελευθέρωση» ζήτησε.

Δεν υπήρχε, μέχρι χτες βράδυ, αντίδραση από τη Δαμασκό απέναντι σε αυτή την νέα άμεση ανάμειξη στα εσωτερικά τεκταινόμενα της χώρας από ΗΠΑ και ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ