Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής ΑΟΖ σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και το εύφλεκτο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Εβραϊκής Ομοσπονδίας Βορείου Αμερικής στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Εβραϊκής Ομοσπονδίας τέθηκαν επί τάπητος οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και οι κοινές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο Κύπρου - Ισραήλ.

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή και τις «κοινές αξίες»(!) που ενώνουν τις τρεις χώρες έσπευσε να χαιρετίσει ο Κ. Παπούλιας. «Η σημερινή σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Ισραήλ συντελείται στη βάση μιας εγκαρδιότητας, η οποία βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε και μια πιο συστηματική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής Διασποράς στη Βόρεια Αμερική, προς καλύτερη κατανόηση και αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οπως έγινε γνωστό χτες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ Μπ. Νετανιάχου, όπου και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές υπήρξε ευρύτατη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, Αμυνας Π. Μπεγλίτη, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα θέματα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς οι απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία αν προχωρήσει η τελευταία σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές απέκλειαν χτες το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει στη δημιουργία «θερμού επεισοδίου», ωστόσο συμφωνήθηκε η «στενή παρακολούθηση» των εξελίξεων. Πηγές του υπουργείου Αμυνας υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική κινητοποίηση από καμιά πλευρά».

Εξάλλου, την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα με τις γεωτρήσεις της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ