Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι Κοσσοβάροι προκαλούν με ιμπεριαλιστικές πλάτες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ._ Βαραίνει το κλίμα έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα διοικητικά όρια με τη Σερβία όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 16ης του μήνα, οπότε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι έχει ανακοινώσει ότι θα επιχειρήσει την ανακατάληψη των τελωνειακών μεθοριακών φυλακίων (που στα τέλη Ιούλη είχαν προκαλέσει θερμά επεισόδια με ένα νεκρό) με πρόσχημα την εφαρμογή της έννομης τάξης.

Χτες, ο Θάτσι κατηγόρησε τη Σερβία ότι «επεξεργάζεται βίαια σχέδια» για να εμποδίσει την ανακατάληψη των επίμαχων μεθοριακών φυλακίων του Γιάρινιε και Μπρίνιακ από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς που αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με τις ιμπεριαλιστικές αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στο προτεκτοράτο. «Είναι εντελώς ανεύθυνο να προετοιμάζει η Σερβία τις παράνομες και εγκληματικές (σ.σ. παράλληλες διοικητικές) δομές ώστε να εμποδίσουν την ανάληψη μεθοριακών και τελωνειακών καθηκόντων από τις νόμιμες αρχές» δήλωσε ο Θάτσι διαβεβαιώνοντας ότι παρά τις αντιδράσεις της Σερβίας θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση «με την τεχνική επίβλεψη της EULEX» (της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ) από τις 16 του μήνα.

Ωστόσο, ο υφυπουργός του σερβικού υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο Ολιβερ Ιβάνοβιτς προειδοποίησε την Πρίστινα να μην πραγματοποιήσει τις απειλές της αποκαλώντας το παραπάνω σχέδιο «μη ρεαλιστικό» και επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους που επιφυλάσσει για την περιοχή ένας νέος κύκλος έντασης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου θα εμποδίσουν αυτά τα σχέδια «με αποφασιστικότητα, αν και τα οδοφράγματα και οι εντάσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Οντως, από αργά προχτές βράδυ οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου έστησαν ή ενίσχυσαν παλιότερα μπλόκα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο Ζβέτσαν και στο Λεπόσαβιτς εμποδίζοντας την διέλευση Γερμανών στρατιωτών της ΝΑΤΟικής ΚFOR. Η κατάσταση στα οδοφράγματα χαρακτηρίζεται ήρεμη, αλλά τεταμένη καθώς έχει διακοπεί η συγκοινωνία μεταξύ Ζβέτσαν και Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ενόψει και των σχεδίων ανακατάληψης των επίμαχων μεθοριακών τελωνείων...

Στο ζήτημα του νέου κύκλου διένεξης Βελιγραδίου-Πρίστινας ενέμπλεξε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και την Ελλάδα, καθώς απαντώντας σε Ερώτηση για την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην περιοχή, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Αθήνα έχει μία πολύ σημαντική θέση και μπορεί να βοηθήσει στη διεξαγωγή του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ