Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Σκληρά μέτρα λιτότητας παντού

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Νέα, πιο δραστικά μέτρα λιτότητας σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρείται είναι από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση να έχει λιγότερες απώλειες το κεφάλαιο φορτώνοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που έχουν συμφωνήσει για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα, είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, που προωθούν την καρατόμηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και γενικότερων λαϊκών δικαιωμάτων. Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να φτάσει στη Λισαβόνα αντιπροσωπεία της τρόικας.

Η περίπτωση της Πορτογαλίας (όπως και της Ιρλανδίας), που εμφανίζεται από τους αστούς ως πιο πειθαρχημένη στα προγράμματα λιτότητας από την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι παντού το κεφάλαιο προχωράει τη στρατηγική του, ώστε να πετύχει να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για να ξεκινήσει από καλύτερους όρους ξανά την κερδοφορία του. Φυσικά οι αντιστάσεις σε κάθε χώρα παίζουν το ρόλο τους και βασικός παράγοντας είναι το ταξικό κίνημα, που μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει νέα αντιλαϊκά μέτρα και, βέβαια, να χαράξει άλλη στρατηγική, ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Μέτρα και στην Ιταλία

Ψήφο εμπιστοσύνης (με 316 ψήφους υπέρ και 302 κατά) έλαβε χτες από την ιταλική Βουλή η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των έκτακτων μέτρων λιτότητας ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα αυτά, υπεράσπισης της πλουτοκρατίας και νέου χτυπήματος του λαού, είχαν εγκριθεί την προηγούμενη βδομάδα και από τη Γερουσία. Αφορούν σε «πάγωμα» των μισθών, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, ριζική αλλαγή στη διοικητική διαίρεση της χώρας. Επιπλέον, αυξάνονται ο ΦΠΑ από το 20% στο 21%, και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα από το 2014 και όχι από το 2016, όπως προβλεπόταν, ενώ «για τα μάτια του κόσμου» θα υπάρξει μια έκτακτη εισφορά 3% για όσους διαθέτουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, που αφορούν μικρό αριθμό κεφαλαιοκρατών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που επισκέπτεται τη Ρώμη, επαίνεσε την ιταλική κυβέρνηση για τη δέσμη μέτρων λιτότητας.

Σχολεία σε... απόγνωση

Ενδεικτικά του κλίματος και της κατάστασης που υπάρχει στη χώρα είναι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους στη νέα σχολική χρονιά. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», στο Μαρτσιανίζε, κοντά στη Νάπολη, το σχολείο αναγκάστηκε να δανειστεί τους πάγκους της εκκλησίας προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιδιά μαθήματα, ενώ σε πολλές περιφέρειες της χώρας οι μαθητές προμηθεύονται από το σπίτι τους χαρτί υγείας. Στην πόλη Λατίνα λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν για κιμωλίες, χαρτική ύλη, ενώ σε πολλά άλλα σχολεία οι μαθητές στοιβάζονται στις τάξεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό στο Μπερταρέλι του Μιλάνου, όπου δημιουργήθηκε μια τάξη με 56 μαθητές!

  • Στη Μαδρίτη, χτες το βράδυ, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία (απολύσεις εκπαιδευτικών, αύξηση μαθητών ανά τάξη) από τις τοπικές κυβερνήσεις, κάτι που θα χειροτερέψει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Να σημειωθεί πως στην Ισπανία σχεδόν το 30% των μαθητών παρατάνε το σχολείο και η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει φτάσει στο 45%. Η χτεσινή διαδήλωση έρχεται λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών σε 400 σχολεία της Μαδρίτης στις 20 και 21 Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ