Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Για τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου

KΑΪΡΟ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Αργά χτες αναμενόταν στην τυνησιακή πρωτεύουσα ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του με επίσημο στόχο να εκφράσει «την υποστήριξη της Τουρκίας προς τις αραβικές χώρες που ανέτρεψαν προσφάτως καταπιεστικά καθεστώτα». Στόχος της περιοδείας, φυσικά, είναι να προωθήσει, περαιτέρω, την τουρκική εκδοχή του «ήπιου Ισλάμ» ως ιδανική εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης, να στηρίξει τις φίλα προσκείμενες πολιτικές δυνάμεις στις χώρες αυτές με ουσιαστική επιδίωξη να ενισχύσει τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Η ηγετική εμφάνιση Ερντογάν στην Αίγυπτο, όπου εμφανίστηκε πλήθος να πανηγυρίζει, δεν ενόχλησε, όπως φαίνεται, μόνο το Ισραήλ, αλλά και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην ίδια τη χώρα. Χτες, ο Ισάμ αλ Αριάν, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό «να μην επιδιώξει να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή». Αν και παραδέχτηκε ότι το κόμμα του Ερντογάν και η πολιτική που ασκεί εντός Τουρκίας αποτελεί, σε αρκετά σημεία, πρότυπο για αρκετά κόμματα στην περιοχή, τόνισε ότι «οι αραβικές χώρες δε χρειάζονται ούτε εξωτερικές παρεμβάσεις ούτε σχέδια».

Οι δηλώσεις του αλ Αριάν δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από την εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Οπως έγινε γνωστό, ο Ερντογάν εκτός από σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων με την Αίγυπτο, φέρεται να έθεσε τις βάσεις και για μια συμφωνία προμήθειας αιγυπτιακού φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ