Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα

Η Ρωσία απαιτεί από τις ΗΠΑ εγγυήσεις ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, δεν θα στρέφεται εναντίον της. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρουμανία για την ανάπτυξη ως το 2015 στο ρουμανικό έδαφος στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με βαλλιστικούς πυραύλους «SM-3» στην αεροπορική βάση Ντεβεσέλου στα ανατολικά της χώρας και παρουσία 200 Αμερικανών στρατιωτών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και για την ελάχιστη πρόοδο στο διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, μια σειρά ντόπιοι εμπειρογνώμονες εισηγούνται στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας την άμεση ανάπτυξη των διαστημικών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και τον εξοπλισμό τους με νέους βαλλιστικούς πυραύλους, που θα είναι σε θέση να παρακάμψουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Τα ραντάρ στην Τουρκία

Επίσης χτες ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτζούκ Ουνάλ η οριστικοποίηση του νομικού πλαισίου και των διευθετήσεων, που απαιτούνται για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία. Το σύστημα θα λειτουργήσει πριν το 2012 και θα είναι συνδεδεμένο με εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκονται σε πλοία της «Συμμαχίας» στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι παράλληλα με το σύστημα ραντάρ στην Τουρκία θα αναπτυχθούν και πύραυλοι τύπου «Πάτριοτ».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ