Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Πιέσεις προς τους Παλαιστίνιους

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων έχουν επιδοθεί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιδιώκοντας οι πρώτοι να αποτρέψουν την κατάθεση παλαιστινιακού αιτήματος για μονομερή αναγνώριση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την επόμενη βδομάδα, και οι δεύτεροι την κατάληξη μιας «κοινά αποδεκτής στους κόλπους της Ενωσης» μεσοβέζικης θέσης, που θα ικανοποιεί τους πάντες, και κυρίως τα συμφέροντα της ΕΕ. Οι Ντέιβιντ Χέιλ και Ντένις Ρος, οι δύο απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον, είχαν χτες σειρά επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, από τις οποίες δε γνωστοποιήθηκε τίποτε. Σύμφωνα με προηγούμενες διαρροές, η Ουάσιγκτον σπεύδει να καταθέσει για άλλη μια φορά «ορισμένες νέες προτάσεις», ενώ φέρεται να πιέζει την ισραηλινή ηγεσία «να κάνει λίγο πίσω» για τα μάτια του κόσμου, έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος.

Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Ε. Μπαράκ, είχε χτες και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον. Ούτε από αυτές τις συναντήσεις δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα. Είναι, όμως, γνωστό ότι η ΕΕ αναζητά κοινή θέση καθώς Γερμανία και Ιταλία έχουν εμφανιστεί απρόθυμες να στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα ενώ πιο θερμές εμφανίζονται άλλες χώρες, όπως οι Γαλλία και Ισπανία. Χτες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Φρατίνι, τάχθηκε υπέρ της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας εκτιμώντας, όμως, ως «λάθος» την κατάθεση, στην παρούσα φάση, αιτήματος, «γιατί θα δημιουργήσει διχασμό».

Σήμερα, η Κ. Αστον θα δει, πιθανότατα, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, στο Αμμάν, όπου ο δεύτερος θα μεταβεί για να συνομιλήσει με τον Ιορδανό μονάρχη, που στηρίζει μεν την παλαιστινιακή καμπάνια αλλά θεωρεί «καλύτερη λύση τις διαπραγματεύσεις», μια θέση που αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να προέκυψε μετά και από υπόγειες πιέσεις και απειλές από το Ισραήλ με το οποίο έχει ειρηνευτική συμφωνία. Ο Μ. Αμπάς αναμένεται, με ομιλία του στη Ραμάλα αύριο, Παρασκευή, να ξεκαθαρίσει με ποια τακτική θα μεταβεί στη Γενική Συνέλευση και αν τελικά θα θέσει το αίτημα και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας εκτός από τη Γενική Συνέλευση.

Από την άλλη, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, προειδοποίησε, για άλλη μια φορά, ότι «αν γίνει δεκτό το παλαιστινιακό αίτημα υπό οποιαδήποτε μορφή οι συνέπειες θα είναι σκληρότατες και πολύ σοβαρές», αρνούμενος να εξηγήσει περισσότερα. Είναι γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει ειδικά μέτρα και έχουν εκπαιδεύσει και τους εποίκους για να «αμυνθούν» απέναντι σε Παλαιστινίους διαδηλωτές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ