ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε δυναμική συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Ομοσπονδιών και Σωματείων Κοινωφελών Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΙΝ, ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ), αντιδρώντας στην άμεση κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση των φορέων που οδηγεί εργαζόμενους στην εργασιακή εφεδρεία και στις απολύσεις.

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Οργανισμού, ενώ στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Εκεί, βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε την ανάγκη να ανατραπεί άμεσα αυτή η πολιτική για να σωθούν οι λαϊκές οικογένειες.

Μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό κατά των καταργήσεων των οργανισμών και της εργασιακής εφεδρείας.

Στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους «να κατέβουν στους δρόμους και να βάλουν εμπόδια, ώστε να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης».

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία διατάζει σε πρώτη φάση να οριστεί γρήγορα ποιο προσωπικό θεωρείται πλεονάζον και το οποίο πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων των φορέων. Σε δεύτερη φάση αν οι εργαζόμενοι που παραμείνουν στο φορέα ξεπερνάνε τους 100 θα περάσουν από «αξιολόγηση» για να εκτιμηθεί πόσοι ακόμα θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες.

Σημειώνεται ότι όσοι εκτιμηθεί ότι «περισσεύουν» θα ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, που οδηγεί στην απόλυσή τους. Μάλιστα, τόνισε, πως δε θα γίνει πιστευτή έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού που θα αναφέρει πως δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Σε μια αποθέωση του κυβερνητικού κυνισμού ανέφερε πως τους κάνει και χάρη γιατί διεύρυνε τους οργανισμούς και τους φορείς που θα περιληφθούν σε αυτό το καθεστώς σε 151 από 11, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν λιγότεροι εργαζόμενοι στην εργασιακή εφεδρεία στους 11 αυτούς οργανισμούς από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί...

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό, η αντιπροσωπεία κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτής της απόφασης.

Σήμερα, Πέμπτη, το Συντονιστικό θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στα γραφεία του ΟΣΚ (Φαβιέρου 30) στη 1 μ.μ., για τον προγραμματισμό της παραπέρα δράσης.

Κατάληψη και στον ΟΣΕ

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε χτες και στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία. Ωστόσο, η συνδικαλιστική πλειοψηφία αποφάσισε να σταματήσει την κατάληψη, απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η κατάληψη, να γίνουν καταλήψεις και σε άλλα σιδηροδρομικά κέντρα και ταυτόχρονα, να αναπτυχθούν και άλλες μορφές δράσης. Ακόμα αποφάσισε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΣΕ και στο αρμόδιο υπουργείο για να μην εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία και να γίνουν προσπάθειες συντονισμού με τις άλλες ΔΕΚΟ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απειλούνται οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα

Επίκαιρη Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Την ανησυχία για τις μαζικές περικοπές των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων προς τα ΑμεΑ με πρόσχημα τους «αναπήρους μαϊμού» εκφράζει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και χρόνια μία σειρά διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί - ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ - για το προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, έχουν βάλει στο στόχαστρο το θεσμό των αναπηρικών συντάξεων, προωθούν μαζικές περικοπές επιδομάτων και άλλων παροχών προς τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες. Εχουν διαμορφώσει και ένα εργαλείο, τον "Κώδικα εκτίμησης της αναπηρίας" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έχει μετατραπεί στις μέρες μας σε οργανισμό προώθησης των σχεδίων του ιμπεριαλισμού, των πολυεθνικών στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση κινείται χρόνια τώρα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το έργο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κάρτα αναπηρίας που είχε υιοθετήσει και τότε το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί στο έργο της σηκώνει κουρνιαχτό περί των "αναπήρων μαϊμού" επιβοηθούμενη από τα ΜΜΕ του κεφαλαίου. Φαινόμενο "των αναπήρων μαϊμού" που έχει αναπαραχθεί στους κήπους των ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και που είχε σαν στόχο τη χειραγώγηση των περιθωριοποιημένων ομάδων για τις εκλογικές τους ανάγκες.

Αφού για χρόνια είχαμε τις μαζικές επανεξετάσεις, το διασυρμό και την ταλαιπωρία των πραγματικά αναπήρων, τις τεράστιες καθυστερήσεις στις διάφορες επιτροπές, τις μαζικές ενστάσεις ιδιαίτερα από τους διευθυντές του ΙΚΑ ενάντια σε αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών που απένειμαν αναπηρική σύνταξη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο τέλος του μήνα θα μπει σε εφαρμογή ο νέος "κανονισμός εκτίμησης και διαβάθμισης της αναπηρίας", που θα στηρίζεται στον κώδικα του ΠΟΥ προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα!

Ετσι για να ολοκληρωθεί το έγκλημα απέναντι στους εργαζόμενους που σακατεύτηκαν στους τόπους δουλειάς, απέναντι στους ανάπηρους που στις περισσότερες των περιπτώσεων πληρώνουν και με την ίδια την αρτιμέλειά τους τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

  • Σε ποιες πρωτογενείς επιστημονικές έρευνες στηρίχτηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή και με ποιον τρόπο δούλεψε για να φέρει το νέο κανονισμό εκτίμησης διαβάθμισης της αναπηρίας, αν είναι αληθές ότι για να πάρει κάποιος αναπηρική σύνταξη που έχει μένει ανάπηρος θα εξαρτάται από το εισόδημα της οικογένειάς του.
  • Τι μέτρα θα πάρετε άμεσα, ώστε να σταματήσει το αίσχος να κόβονται συντάξεις και επιδόματα από αποδεδειγμένα ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και στην απόγνωση αυτούς και τις οικογένειές τους. Να απαλλαχτούν όλα τα ΑμεΑ και οι χρόνιοι πάσχοντες από τα χαράτσια (έκτακτος φόρος, έκτακτος φόρος ακίνητης περιουσίας κλπ).
Σήμερα η διαμαρτυρία των κωφών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ώρα 9 πμ, διοργανώνει σήμερα η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (ΟΜΚΕ) για τις περικοπές του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά 55% των αρχικώς προϋπολογισθέντων κονδυλίων για το 2011 και κατά 60% σε σχέση με τα περσινά κονδύλια.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ανάληψη από μέρους φορέων ρόλου υλοποίησης προγραμμάτων που θα έπρεπε να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του κράτους, οδηγεί τελικά στη χωρίς περιστροφές κατάργηση δικαιωμάτων και στον αποκλεισμό από τον κοινωνικό περίγυρο, καθώς δεν θα μπορούν ούτε να συνεννοηθούν, κοινωνικών ομάδων όπως οι κωφοί.

ΠΕΜΕΝ
Γενική συνέλευση στις 21 Σεπτέμβρη

Αγωνιστικό κάλεσμα στους μηχανικούς απευθύνει η ΠΕΜΕΝ, να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση της ναυτεργατικής Ενωσης, που θα γίνει στις 21 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στα γραφεία της. Θέμα της Γενικής Συνέλευσης είναι η εκλογή εφορευτικής επιτροπής με την οποία κηρύσσεται η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Μηχανικών.

Συγκέντρωση εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έγινε χτες το πρωί έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο, που καταδικάζει στη φτώχεια τους υγειονομικούς και καυτηρίασε την άρνηση της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τα νοσοκομεία χώρους ανθυγιεινής εργασίας και να εντάξει τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ιδιαίτερα απασχολεί τους εργαζόμενους η έναρξη χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών και από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μάλιστα, όπως είπε ο Ηλ. Σιώρας, προχτές ζήτησε τη γνώμη του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου, ο οποίος σχεδόν σύσσωμος εξέφρασε την αντίθεσή του και την ανησυχία του ότι θα θέσει σε κίνδυνο τους τοξικοεξαρτημένους. Υπογραμμίστηκε πως χρειάζεται να δοθεί βάρος στην πρόληψη, στα στεγνά προγράμματα και στην κοινωνική επανένταξη. Αύριο, Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη του ψυχιατρικού τομέα με αυτό το θέμα στο μικρό αμφιθέατρο αιμοληψιών του νοσοκομείου.

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου κάλεσε τους εργαζόμενους να μη ζητούν από τους ανασφάλιστους και τους ανέργους, που επισκέπτονται το νοσοκομείο και δεν έχουν να πληρώσουν, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα πληρώσουν κάποια στιγμή. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις πάνε στις εφορίες και στη συνέχεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή η προτροπή του προέδρου επιδοκιμάστηκε από τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ