ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Κατατέθηκε το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Σοβαρούς περιορισμούς στην παρέμβαση των κομμάτων βάζουν οι διατάξεις σχετικά με τη «δημόσια προβολή»

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει προαποφασισμένες αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα και να ενσωματώσει την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική.

Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο τύπους δημοψηφίσματος. Ο πρώτος αφορά διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για «κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας», αλλά και κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Για τη διεξαγωγή του, απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Ο δεύτερος τύπος αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα», με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.

Το αποτέλεσμα και των δύο τύπων δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, εφόσον η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνάει ένα ποσοστό. Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό με συμμετοχή του 40% του εκλογικού σώματος.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε ακόμα η αντιδραστική πρόβλεψη να συγκροτούνται δύο Επιτροπές προεκλογικού αγώνα. Στη μία Επιτροπή θα συμμετέχουν όσοι τοποθετούνται θετικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, δηλαδή ψηφίζουν «ΝΑΙ», και στην άλλη θα συμμετέχουν όσοι τοποθετούνται αρνητικά, δηλαδή ψηφίζουν «ΟΧΙ». Σε καθεμιά από τις Επιτροπές θα διατίθεται δωρεάν ο ίδιος χρόνος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να προβάλλουν τα μηνύματα και τις θέσεις τους. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται μεταξύ των μελών κάθε Επιτροπής, με απόφασή τους, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή των θέσεων από κόμματα που δε θέλουν να συμμετέχουν σε μια από τις δύο επιτροπές.

Επιπλέον, περιορισμούς στην παρέμβαση των κομμάτων, ακόμα και στον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, βάζει η πρόβλεψη ότι «κάθε επιτροπή υποστήριξης έχει δικαίωμα να ορίζει έναν εκπρόσωπό της και τον αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό σώμα», το οποίο σημαίνει ότι ένα κόμμα θα εκπροσωπείται σε ελάχιστα ή σε κανένα εκλογικό τμήμα!

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δε θα διατίθεται κρατική χρηματοδότηση στους φορείς που θα συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακόμη, θεσπίζεται όριο τόσο για τις δαπάνες τους όσο και για τη χρηματοδότησή τους από φυσικά πρόσωπα, ενώ απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή που είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών. Για τα κόμματα, προβλέπεται ότι οι εκλογικές δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% της κρατικής χρηματοδότησης που διατέθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η οικονομική τους διαχείριση υπόκειται σε κανόνες δημοσιότητας και ελέγχεται από την ομώνυμη Επιτροπή της Βουλής. Τέλος, στο δημοψήφισμα ισχύουν οι απαγορεύσεις στη δημόσια προβολή μηνυμάτων που προβλέπονται στην εκλογική νομοθεσία, όπως η ανάρτηση πανό, η αφισοκόλληση σε μη καθορισμένους χώρους κ.α.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ
Με αγώνες ανατρέπουμε τα χειρότερα που έρχονται

Στις κατασκηνώσεις που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, έκανε περιοδεία ο Νίκος Σοφιανός
Στις κατασκηνώσεις που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, έκανε περιοδεία ο Νίκος Σοφιανός
Τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας στον Αγ. Ανδρέα Ανατ. Αττικής επισκέφτηκε το Σάββατο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Οι δημοτικές κατασκηνώσεις μετά τα παιδιά που φιλοξένησαν το καλοκαίρι, τώρα και μέχρι το τέλος του μήνα φιλοξενούν ανθρώπους της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Εργάζονται εκεί περίπου 50 αποσπασμένοι μόνιμοι, συν 175 συμβασιούχοι τετραμηνίτες (έχουν δουλειά μέχρι περίπου μέσα Οκτώβρη). Παρέμεναν απλήρωτοι τα δεδουλευμένα του Αυγούστου, όπως και όλες τις υπερωρίες και αργίες από Ιούνη έως Αύγουστο. Απλήρωτοι ήταν και οι κοινοτάρχες και ομαδάρχες που επέβλεπαν το προηγούμενο διάστημα τα φιλοξενούμενα παιδιά. Λαμβάνουν γλίσχρα 152 ως 170 ευρώ το δεκαπενθήμερο.

Μιλώντας στους εργαζόμενους και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους συνταξιούχους στο εστιατόριο της κατασκήνωσης, όπου συγκεντρώθηκαν εκεί την ώρα του μεσημεριανού, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Ο θεσμός των κατασκηνώσεων του Δήμου της Αθήνας είναι μια σημαντική κατάκτηση για το λαό. Στηρίζεται στη δουλειά των εργαζομένων που όμως στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι, στερούνται του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ταυτόχρονα, δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που το λαϊκό εισόδημα χάνει καθημερινά την αξία του, που νέα χαράτσια, ανεργία και απολύσεις έρχονται να επιβαρύνουν παραπέρα τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, σε αυτούς τους καιρούς πρέπει να εμποδίσουμε την προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του λαού μας, ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, ότι οι κοινωνικοί αγώνες για όλα όσα δικαιούνται η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι, είναι ο μόνος δρόμος. Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Η πολιτική της κυβέρνησης φέρνει κάθε χρόνο και χειρότερα. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνουν σκληροί αγώνες γιατί έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα και μπορούμε πραγματικά να τα ανατρέψουμε, μπορούμε να βάλουμε αυτούς που ευθύνονται για την κρίση να πληρώσουν».

  • Την Κυριακή το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ Στέλιο Λάμπρου, είχε συνάντηση με το προεδρείο του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών Αθήνας - Πειραιά «Ο Ερμής». Ακολούθως περιόδευσε στο παζάρι στο πάρκο της λεγόμενης κορεάτικης αγοράς (Ερμού και Πειραιώς). Στις συζητήσεις που είχε αναδείχτηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα του παζαριού αυτού, ο ρακοσυλλεκτικός χαρακτήρας που έχει η εν λόγω αγορά και που πρέπει να διατηρηθεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ θα φέρουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα τη σημερινή κατάσταση στο παζάρι, προβάλλοντας τα αιτήματα του Σωματείου.
ΧΙΟΣ
Η κινητοποίηση για το νερό έφερε αποτέλεσμα

Mε επιτυχία στέφτηκε η κινητοποίηση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπρος στη Δημαρχία Χίου ενάντια στα νέα χαράτσια στο νερό σε περιοχές του νησιού. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για οργανωμένη μαζική ανυπακοή και άρνηση πληρωμής, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο και στο δήμαρχο. Απαίτησαν να μην πληρωθούν τα χαράτσια των λογαριασμών του νερού και να διαλυθεί η ΔΕΥΑΧ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Χίου) με παράλληλο πέρασμα των εργαζομένων της στο δήμο με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Πιεσμένος από την όλη κατάσταση ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να πάρει πίσω όλους τους λογαριασμούς, εκδίδοντας νέους χωρίς πάγιο και με χαμηλότερες τιμές, το ειδικό τέλος να μειωθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τη διάλυση της ΔΕΥΑΧ.

Θυμίζουμε ότι (όπως είχε καταγγείλει με παλαιότερη ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση») η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) αύξησε τα χαράτσια νερού και αποχέτευσης, ιδιαίτερα για τους Δήμους Ομηρούπολης και Αγίου Μηνά. Κατάργησε τη μειωμένη τιμολογιακή πολιτική για ΑμΕΑ, φτωχές οικογένειες. Προχώρησε σε χρέωση νερού και αποχέτευσης ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνοντας παραπέρα το τιμολόγιο.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας

Πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, οι πυροσβέστες στις 10.30 το πρωί. Την ίδια ώρα, παραμένουν απλήρωτα το δασικό επίδομα και τα οδοιπορικά έξοδα, οι εργαζόμενοι της Πυροσβεστικής δουλεύουν χωρίς εξασφαλισμένο σταθερό ωράριο εργασίας και με εκατομμύρια ώρες απλήρωτης, παράνομης και εξαντλητικής υπερεργασίας, ενώ σε κάθε τους βήμα είναι αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό, υποδομές, οργάνωση και εκπαίδευση. Επιπλέον, εργάζονται σε συνθήκες παντελούς έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας και με έναν απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ