ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στους δρόμους σήμερα οι μαθητές

Μέρα κινητοποιήσεων με αποφάσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων. Συγκέντρωση γονιών στον Πειραιά. Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών την Πέμπτη

Icon

Με σύνθημα «Θέλουμε βιβλία - καθηγητές - σχολεία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!» πραγματοποιούνται σήμερα μαθητικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τους μαθητές στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Αντίστοιχα: Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λάρισα στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Βόλο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στα Γιάννενα στις 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο. Στις 12.30 το μεσημέρι σε πλατείες της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Σιάτιστας και της Φλώρινας.

Τις καταλήψεις και τις άλλες πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ), που συνεδρίασε χτες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα. Στη Λάρισα, από χτες προχώρησαν σε καταλήψεις οι μαθητές στα Ενιαία Λύκεια 4ο, 8ο, 10ο, 12ο και Φαλάνης, όπως και στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου. Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό αναφέρεται στις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών από μερίδα διευθυντών και καθηγητών και τονίζει ιδιαίτερα: «Κάθε φορά που κινητοποιούμαστε "ψάχνουν" τους υποκινητές! Υποκινητές είναι τα μέτρα που μας έχουν αφήσει χωρίς βιβλίο, έχουν αφήσει τα σπίτια μας με ανέργους και τους γονείς μας με μισούς μισθούς»!

Σε καταλήψεις προχώρησαν από χτες και οι μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων 1ου, 2ου και 4ου Γυμνασίου - Λυκείου στην Αρτα.

Την περασμένη Κυριακή, επίσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με τη συμμετοχή μαθητών από δεκάδες σχολεία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς. Μεταφέρθηκε εμπειρία από σχολεία όπου οι μαθητές κάνουν γενικές συνελεύσεις, συζητούν για τις εκλογές μαθητικών συμβουλίων και για άλλες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τονίστηκε η ανάγκη να απαντήσουν οι μαθητές στην κατάσταση που διαμορφώνεται, με πρώτο σταθμό τις σημερινές κινητοποιήσεις.

Στους δρόμους εκπαιδευτικοί και γονείς

Συλλαλητήριο διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Πειραιά. Τα αιτήματα των γονιών συμπυκνώνονται στο κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης: «Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία».

Σε μαζική συμμετοχή και οργάνωση της απεργίας, συμπόρευση με το ΠΑΜΕ και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Συντριβανίου. Την ίδια μέρα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι καθηγητές πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας.

Θετική εξέλιξη στη μεταφορά μαθητών

Την εξασφάλιση κονδυλίων για τη μεταφορά των μαθητών που φοιτούν σε ό,τι έχει απομείνει από τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) πέτυχαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που ζήτησαν άμεση τροποποίηση των συμβάσεων μεταφορών ώστε να καλυφθούν πάραυτα όλα τα αθλητικά σχολεία της Περιφέρειας. Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει ότι ακόμα και στις συγκεκριμένες συνθήκες, υπάρχουν περιθώρια ικανοποίησης πραγματικών αναγκών και δίνει ανάσα στους μαθητές των συγκεκριμένων τμημάτων.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» τη στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που, όπως επισημαίνει, είχε φροντίσει προηγουμένως να παρθεί απόφαση από το ΠΥΣΔΕ να μην τοποθετηθούν οι απαραίτητοι γυμναστές στο ΤΑΔ Αργοστολίου, με το «επιχείρημα» ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία ήρθε αργότερα, φέρει προ των ευθυνών τους και τους αρμόδιους της Εκπαίδευσης καθώς πλέον δεν υφίσταται ζήτημα μεταφοράς. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι σήμερα κιόλας πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΠΥΣΔΕ για τους γυμναστές. Αμεσα να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό, δύο άτομα ανά άθλημα για τη λειτουργία του ΤΑΔ και καλεί γονείς - μαθητές - εκπαιδευτικούς - εργαζόμενους να επαγρυπνούν, έτοιμοι να παρέμβουν άμεσα για να επιβάλουν θετικές εξελίξεις.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μαγειρέματα στις πλάτες του λαού

Με αφορμή τις καταγγελίες για μαγειρέματα στο έλλειμμα του 2009, που προκύπτουν τις τελευταίες μέρες από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ που αποπέμφθηκαν, ο «Ρ» αναδημοσιεύει αποσπάσματα από άρθρο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» το Φλεβάρη του 2010, όταν ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η δημόσια συζήτηση για την ανάγκη δανεισμού της κυβέρνησης, είτε από το ΔΝΤ, είτε από την ΕΕ, είτε και από τους δυο. Εγραφε τότε ο «Ρ» σε ένα από τα πολλά σχετικά άρθρα του:

«Τα ελλείμματα, τα χρέη και οι δυσκολίες δανεισμού της Ελλάδας χρησιμοποιούνται για υπονόμευση του ευρώ στις παγκόσμιες καπιταλιστικές αγορές. Η κυβέρνηση εμφανίζει αυτό το δεδομένο σαν παράγωγο ενός κερδοσκοπικού πολέμου. Η ίδια δηλώνει αμέτοχη και ζητάει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση, επειδή η συγκεκριμένη επίθεση δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά το σύνολο των χωρών που έχουν σαν κοινό νόμισμα το ευρώ. Πότε οξύνθηκε αυτή η αμφισβήτηση; Οταν μετά τις ελληνικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ανεβάζοντάς το στο 12,7% του ΑΕΠ (τα κριτήρια του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ δεν επιτρέπουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ). Η παρουσίαση ενός τόσο υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος λέγεται ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, και πάντως της χρειαζόταν για να επιβάλει στις λαϊκές συνειδήσεις τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, που είχε συνδιαμορφώσει με τους εταίρους στην ΕΕ.

(...) Είναι κοινό μυστικό ότι όλες οι χώρες εντός και εκτός της ΕΕ έχουν ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δημοσιοποιούν. Τα λογιστικά και στατιστικά μαγειρέματα είναι διαχρονικά, αφορούν σε όλες τις κυβερνήσεις και αποτελούν εργαλείο για το χτύπημα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό ομολογεί και η Α. Μέρκελ, όταν λέει πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης "πρέπει να διαμορφώνουν τα μεγέθη των προϋπολογισμών τους με τον ίδιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση του ευρώ". Παραδέχεται, δηλαδή, ότι το στατιστικό μαγείρεμα είναι δεδομένο ακόμα και εντός της Ευρωζώνης, όπου υποτίθεται ότι τα κριτήρια είναι αυστηρότερα λόγω της ΟΝΕ. Ορισμένα ακόμα παραδείγματα: Καθόλου τυχαία, στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και σύσσωμη η ΕΕ, τείνουν να χαρακτηρίσουν "νομότυπο" το 1 δισ. δολάρια που εκταμίευσε η κυβέρνηση Σημίτη το 2001 από τη "Goldman Sachs" για να συγκαλύψει το δημόσιο χρέος και να πιάσει (και τότε) τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας της ΟΝΕ (...) Το 2004, η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε την περιβόητη "απογραφή", αξιοποιώντας τη δική της στατιστική, για να χρεώσει κρυφά ελλείμματα στο ΠΑΣΟΚ και το ίδιο κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ. Ο καθένας κόβει και ράβει τους στατιστικούς δείκτες στα μέτρα του και όλοι μαζί στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου.

***

Συμπέρασμα: Αν τα προηγούμενα χρόνια τα συμφέροντα της αστικής τάξης επέβαλλαν οι δημοσιονομικοί δείκτες να παρουσιάζονται μειωμένοι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, ότι επέλεξε να τους παρουσιάσει ιδιαίτερα αυξημένους. Το "γιατί" μένει να αποδειχτεί. Το βέβαιο είναι ότι και την περίοδο που τα ελλείμματα στρογγυλεύονταν προς τα κάτω, και τώρα που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα, οι εργαζόμενοι και ο λαός ήταν αυτοί που πλήρωναν τη νύφη, με θυσία των δικαιωμάτων τους στο βωμό της καπιταλιστικής υπερκερδοφορίας. Η τρομοκράτηση του λαού με εργαλείο το υψηλό έλλειμμα βοηθάει, βέβαια, την κυβέρνηση να περάσει με τις μικρότερες αντιδράσεις τα προαποφασισμένα ταξικά μέτρα (...) Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως τα δημοσιονομικά δεδομένα μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η ταυτόχρονη ανάγκη να βρεθεί άμεσα ζεστό (δανεικό) χρήμα, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα, αποτέλεσαν την Κερκόπορτα που αναζητούσαν τα ανταγωνιστικά κεφάλαια για να οξύνουν τον πόλεμο».

***

Αυτά έγραφε ο «Ρ» το 2010. Δυο σχεδόν χρόνια μετά, οι καταγγελίες των πλέον αρμόδιων στελεχών του κρατικού μηχανισμού, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι το έλλειμμα του 2009, το οποίο έκλεισε τελικά στο 15,4%, ήταν τεχνητά διογκωμένο, για να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος σε βάρος του λαού, με έναν τυφώνα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων που κάνουν πάμφθηνους τους εργάτες για να αντιμετωπίσει το κεφάλαιο την κρίση σε όφελός του, που αποκρατικοποιούν τη δημόσια περιουσία για να επενδυθούν αδιάθετα συσσωρευμένα κεφάλαια. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της αλήθειας που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια συζήτηση, και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο επίσημες καταγγελίες, πρέπει να υποψιάσει το λαό για τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες του, για να του βάλουν θηλιά στο λαιμό και να τον εκβιάσουν. Το ΚΚΕ επαληθεύεται, γιατί ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια από το λαό. Να πάψει ο λαός να τους φοβάται. Με ισχυρό ΚΚΕ να τους φοβίσει, να τους ανατρέψει.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ