ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δράση για οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή

Μαζική σύσκεψη με συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Οργανώνουμε και συντονίζουμε τη δράση μας αποφασιστικά για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Δημιουργούμε μαζικό ρεύμα απειθαρχίας και ανυπακοής στα νέα χαράτσια και τις μαζικές απολύσεις της κυβέρνησης και στα υπόλοιπα άγρια μέτρα. Αυτή την κατεύθυνση, που συζητήθηκε σε σύσκεψη με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, μελών ΔΣ και εργαζόμενων, βάζει εντατικά στη ζωή το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, όπου έγινε η σύσκεψη, εκφράστηκε η διάθεση και η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για να μπει φρένο στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας. Αυτός ο αγώνας, όπως τονίστηκε, θα ενταχθεί στην πορεία προς τις εκλογές του Συνδικάτου στις αρχές Νοέμβρη, για τις οποίες πρέπει να αναπτυχθεί δράση με μετρήσιμα κριτήρια και αποτελέσματα.

Οπως τονίστηκε εισηγητικά από τον Μπάμπη Βορτελίνο, η δράση του Συνδικάτου θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις: Στην οργάνωση της στάσης πληρωμών των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο μαζικό κίνημα που θα εκφράσει μαχητικά απειθαρχία και ανυπακοή και θα δυσκολέψει την κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε να διοργανωθεί κάθε μορφής διαμαρτυρία έξω από εφορίες και αλλού, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 28 Σεπτέμβρη έξω από τη Βουλή.

Ακόμη, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να διώξει 200.000 εργαζομένους από το Δημόσιο, να μη δεχτούν καμία απόλυση εργαζόμενου, να εκφραστεί η συλλογική αλληλεγγύη με διάφορες μορφές πάλης, όπως καταλήψεις Δημαρχείων κ.ά. Ταυτόχρονα, να μπλοκάρουν οι εργαζόμενοι προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και να απαιτήσουν μαζί με όσους κάνουν αίτηση, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μέσα από τη δράση, να ενισχυθεί αποφασιστικά το κλαδικό συνδικάτο.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταφέρθηκε η έντονη αγανάκτηση και ο θυμός του λαού για τα βάρβαρα μέτρα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθεί μαζικό κίνημα αντίστασης και ανυπακοής, μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές κλπ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πέτυχε την επανασύνδεση ρεύματος σε εργάτη

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στα κεντρικά της ΔΕΗ

Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικοδόμο, πέτυχε χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ο οικοδόμος, μετανάστης από τη Γεωργία, πατέρας δύο παιδιών - εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας - μένει με τη σύζυγό του σε μια ημιυπόγεια γκαρσονιέρα στον Κολωνό, 35 τετραγωνικών μέτρων, όλη κι όλη, για την οποία πληρώνει ενοίκιο 200 ευρώ.

Αδυνατώντας να πληρώσει το ρεύμα, αφού η εργοδοσία, όχι μόνο του χρωστάει 800 ευρώ, αλλά επιπλέον πληρώνει με ...δόσεις και μάλιστα κάτω απ' την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, άφησε ανεξόφλητους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Συνέπεια αυτών ήταν να μαζευτεί το ποσό των 426 ευρώ στον τελευταίο λογαριασμό και η ΔΕΗ να του κόψει το ρεύμα από την περασμένη Πέμπτη. Ετσι, για περίπου μία βδομάδα, ο οικοδόμος και η οικογένειά του, ζούσαν στο σκοτάδι.

Προχτές, ο οικοδόμος πήγε στη ΔΕΗ, προκειμένου να κάνει διακανονισμό, λέγοντας πως μπορεί να πληρώσει 200 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα δώσει αργότερα. Ωστόσο, οι υπάλληλοι δήλωσαν αναρμόδιοι και πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Χτες, και αφού απευθύνθηκε στο Συνδικάτο του, ο οικοδόμος, μαζί με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, πήγαν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστοτέλους και απαίτησαν την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία και έγινε λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τρομοκρατική απόλυση στην «Probank»

Την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του εργαζόμενου Νίκου Θεοδωράκη από την εργοδοσία της «Probank» («Πρόμπανκ») καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της.

Η απόλυση, σημειώνει το Σωματείο, έγινε με τη δικαιολογία της λήξης της σύμβασης εργασίας, όμως στην πραγματικότητα είναι «η συνέχεια της ανοιχτής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της "Πρόμπανκ" στο κλαδικό Σωματείο και το ΠΑΜΕ». Μια επίθεση που έχει εκφραστεί με τις προσπάθειες της εργοδοσίας να εμποδίσει την επαφή του Σωματείου με τους εργαζόμενους και «με απειλές στο συγκεκριμένο συνάδελφο να σταματήσει τη συνδικαλιστική του δράση μέσα στο χώρο της τράπεζας».

«Από την πρώτη φορά - τονίζει το Σωματείο - που μοίρασε ανακοινώσεις του έγιναν "συστάσεις"» και μετά «του ανακοίνωσαν ότι "το μοίρασμα ανακοινώσεων απαγορεύεται εντός της τράπεζας". Οι απειλές προς το συνάδελφο κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της 48ωρης απεργίας του Ιούνη στη "Πρόμπανκ", στην προετοιμασία αλλά και υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε ο συνάδελφος. Εκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας απείλησε ξεκάθαρα ότι θα τον διώξει. Ο φόβος της εργοδοσίας απέναντι στην απήχηση που βρίσκει η φωνή και η δράση του σωματείου την οδήγησε στη μη ανανέωση της σύμβασης του συναδέλφου».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στις τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας, να απομονώσουν τις λογικές του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, να συσπειρωθούν στο Σωματείο και στο ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινδύνευσαν εργαζόμενοι

Από τύχη δεν τραυματίστηκαν εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτέμβρη, σε γραφείο του τετάρτου ορόφου του δημαρχείου, κατέρρευσε το σύστημα εξαερισμού που είναι τοποθετημένο στην οροφή. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, τα συστήματα εξαερισμού στους χώρους του δημαρχείου δεν είναι στερεωμένα όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ) στο Δήμο Θεσσαλονίκης απαιτεί από τη διοίκηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Ζητά από την Επιθεώρηση Εργασίας να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους των κτιριακών εγκαταστάσεων του δήμου, αρχίζοντας από το δημαρχείο. Επίσης, να κάνει ελέγχους ώστε να εφαρμοστούν σε όλες τις υπηρεσίες τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, σημειώνει: «Τα προβλήματα αυτά, αλλά και γενικότερα τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα έχουμε επισημάνει στη διοίκηση τόσο σε συναντήσεις όσο και εγγράφως. Φαίνεται ότι, όπως για τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούσε κόστος και έτσι το αντιμετώπιζε, το ίδιο ισχύει και για τη διοίκηση Μπουτάρη (...) ενώ εξακολουθούν να μην αποδίδονται τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας και να μην τηρείται έστω και αυτή η στοιχειώδης νομοθεσία που υπάρχει για την προστασία των εργαζομένων».

Συζήτηση για τους παιδικούς σταθμούς

Συζήτηση με θέμα «Γονείς, εργαζόμενοι, συνδικάτα, όλοι μια γροθιά για σύγχρονους δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά», οργανώνει την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Αντώνη Τρίτση», Ακαδημίας 50, στις 6 μ.μ.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Πανθεσσαλονίκεια σύσκεψη για τους άνεργους

Την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη

Ανοιχτή πανθεσσαλονίκεια σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για την προστασία των ανέργων, διοργανώνουν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Καλούν όλους τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα, όσους μπαίνουν σε εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, όλους τους εργαζόμενους της πόλης που είναι οι «εν δυνάμει» αυριανοί άνεργοι, τα σωματεία τους και τους άλλους μαζικούς - λαϊκούς φορείς, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρεμπόρους και βιοτέχνες που έβαλαν ή ετοιμάζονται να βάλουν «λουκέτο», να συζητήσουμε και να πάρουμε πρακτικά μέτρα για την οργάνωση του αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή 2 Οκτώβρη η γενική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά και ενεργά στη συνέλευσή τους: «Ολοι για έναν και όλοι μαζί! Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα», υπογραμμίζει το σχετικό σύνθημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ