ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Ζητά από δικαστήριο να απαγορεύσει τις γενικές συνελεύσεις!

Να μην υποκύψουν στην τρομοκρατική δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους

Να απαγορευτεί στο σωματείο του νοσοκομείου να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες και συχνές γενικές συνελεύσεις ζητά από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», η οποία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο σύλλογο των εργαζομένων! Η διοίκηση του νοσοκομείου θορυβημένη από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες συγκαλούνταν ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, για να οργανώσουν τη δράση για την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών της έκτακτης εισφοράς, για τις μειώσεις των μισθών, επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να σπάσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Η διοίκηση στην αίτηση ισχυρίζεται υποκριτικά πως το διάστημα που διεξάγονται οι γενικές συνελεύσεις «αναστέλλονται κρίσιμες λειτουργίες των νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου και ιδίως αυτές του χειρουργείου. Αποτέλεσμα της τακτικής τους αυτής είναι να τίθενται σε δυνητικό κίνδυνο η ζωή των ασθενών»!

Αλήθεια ποιος θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αν όχι η κυβερνητική πολιτική που: Εξαιρεί από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων φάρμακα και εξετάσεις, αποκλείει τους ανασφάλιστους και τους άνεργους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναγκάζει τον κόσμο να πληρώνει 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σπρώχνει τους ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία με 75 - 80 ευρώ την επίσκεψη, επειδή δεν μπορούν να περιμένουν στις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργεί κρεβάτια, συγχωνεύει και καταργεί τμήματα νοσοκομείων και μάλιστα εξειδικευμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συγχώνευση του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ με το «Αγιος Σάββας», οι καρκινοπαθείς ασφαλισμένοι του ΙΚΑ σπρώχνονται προς τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ για τις απαραίτητες εξετάσεις και πρέπει να περιμένουν μήνες μέχρι να κλείσουν ραντεβού!

«Πληρώνουμε αντί να πληρωνόμαστε!»

Τον τελευταίο μήνα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις γενικές συνελεύσεις, τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων. Από καιρό υπήρχε αναβρασμός στο νοσοκομείο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των συνεπειών της. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήρθε με τα εξοφλητικά της μισθοδοσίας των εργαζομένων για το μήνα Οκτώβρη. Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι αναδρομικές κρατήσεις από 1/1/2011 υπέρ αλληλεγγύης κατά 3% του μισθού και κατά 50% του κινήτρου αποδοτικότητας.

«Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν πάρει δάνεια και τα αποπληρώνουν μέσα από τις μισθοδοσίες τους και οι οποίοι στο 15ήμερο δεν θα παίρνουν καν λεφτά αλλά θα πρέπει να πληρώσουν κι από πάνω! Υπάρχουν εργαζόμενοι που θα παίρνουν 7 ή 10 ευρώ το δεκαπενθήμερο. Οι περικοπές ξεκινούν από 280 ευρώ το μήνα και ανάλογα με την παλαιότητα και τα κλιμάκια φτάνουν μέχρι 400 ευρώ», είπε στο «Ρ» η Δήμητρα Μολώνη, εκλεγμένη στη διοίκηση του σωματείου με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. «Εγώ που δουλεύω δύο χρόνια ως νοσηλεύτρια, από 960 ευρώ καθαρά θα παίρνω 658 ευρώ και οι κρατήσεις μου συνολικά θα είναι 537 ευρώ. Δηλαδή δουλεύω για τις κρατήσεις!», συμπληρώνει. Οπως εξηγεί, «μπήκαμε σε μια διαδικασία γενικών συνελεύσεων για να οργανωθεί ο αγώνας μας, να κουβεντιάσουμε πώς θα κινητοποιηθούμε, με τι διεκδικητικό πλαίσιο. Η μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων θορύβησε τη διοίκηση του νοσοκομείου και θέλησε να σπάσει τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις με την τρομοκρατία».

Τη Δευτέρα το πρωί ο Σύλλογος Εργαζομένων προχωρά σε νέα Γενική Συνέλευση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο καλούν όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή τόσο στη συνέλευση όσο και στις απεργιακές μάχες που έρχονται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απανωτά χτυπήματα στους ναυτεργάτες

Δύο ακόμα ισχυρά χτυπήματα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των ναυτεργατών, ο οποίος όπως όλοι οι εργαζόμενοι δέχεται την ανελέητη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας (στη Νέα Μηχανιώνα), καταρχήν για ένα μήνα, λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων ενώ «εάν στο διάστημα αυτό - όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - δεν επιλυθεί το πρόβλημα τότε οι σπουδαστές Πλοίαρχοι και Μηχανικοί θα φοιτήσουν φέτος σε άλλες σχολές της χώρας». Με άλλα λόγια, η Ακαδημία θα κλείσει!

Επιπλέον, χτες το ΔΣ του ΕΛΟΕΝ (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων) εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει ότι: «Ο β' αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, σε επιστολή του προς τους φορείς μεταξύ των οποίων και ο ΕΛΟΕΝ, ζήτησε αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία καθώς και το προσωπικό και κάθε άλλου είδους δαπάνες του ΕΛΟΕΝ, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα της διατήρησής του ως αυτοτελούς λογαριασμού»! Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΟΕΝ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησής του έχει δικό του προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από «ιδίους πόρους» οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον ιδρώτα των ναυτεργατών μέσα στα καράβια των εφοπλιστών. Με στοιχεία του 2003 τα αποθεματικά του Λογαριασμού υπολογίζονταν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. (6 δισ. δραχμές).

Οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) σε δελτίο Τύπου σημειώνουν ότι: «Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στην ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, συντρίβοντας εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, διαλύοντας τη δημόσια Παιδεία και Υγεία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Συνεχίζουν συντονισμένα τον αγώνα

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΙΝ, ΠΟΘΑ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΗΔΙΚΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά.) που καταργούνται ή συρρικνώνονται και το προσωπικό σε αυτούς οδηγείται άμεσα στην απόλυση ή έμμεσα, μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Οπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Ομοσπονδιών και Σωματείων του χώρου προχωρούν την ερχόμενη βδομάδα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να αποσταλούν από διοικήσεις λίστες με ονόματα εργαζομένων που προωθούνται για εφεδρεία, να γίνουν συνελεύσεις - συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας και 3ωρες συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία οργανισμών και φορέων. Σε παρόμοια αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση θα βρίσκονται και τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ την Τρίτη το Συντονιστικό θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. θα διοργανωθεί συλλαλητήριο με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος όπου θα γίνει συναυλία διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, επανέλαβαν ότι και το κάθε σωματείο αποφασίζει και προχωράει και με δικές του αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με Συνδικάτο Οικοδόμων Σουηδίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με το Συνδικάτο της Σουηδίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με το Συνδικάτο της Σουηδίας
Συνάντηση με το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού GESTRIKLANT της Σουηδίας (DYGGNADS), είχε χτες η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, στα γραφεία της, με θέμα την ανταλλαγή εμπειριών.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Πάσουλας, αφού είπε λίγα λόγια για την ιστορία της ομοσπονδίας, στάθηκε κυρίως στη συρρίκνωση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα καθώς και στην κύρια δράση που αναπτύσσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την Κοινωνική Ασφάλιση. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου της Σουηδίας αναφέρθηκαν στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας τους, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια αλλάζουν οι συμβάσεις, μειώνονται οι μισθοί, κόβονται τα επιδόματα και αυτά αν και υπάρχει, ειδικά στον κλάδο των κατασκευών, ανάπτυξη με την κατασκευή πολλών έργων υποδομής ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, αλλά και τις γύρω περιοχές.

Μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου είχαν συναντήσεις με το ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον τόπο θυσίας του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, όπου και εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του '44, από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές, καθώς και την περιοχή της Λαυρεωτικής, όπου και ενημερώθηκαν για την ιστορία της καθώς και για την ιστορία της Μακρονήσου.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ» ενώ προγραμματίζουν και 24ωρη απεργία την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλει η επιχείρηση και αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας που θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις, μειώσεις μισθών της τάξης του 10% και να τους βάλει να δουλεύουν τις υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ