ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η Γουόλ Στριτ στο στόχαστρο των διαδηλωτών

Από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη. «Φορολογήστε τη Γουόλ Στριτ, σταματήστε τους πολέμους» λέει το πλακάτ της αγωνίστριας από την Ενωση Νοσοκόμων
Από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη. «Φορολογήστε τη Γουόλ Στριτ, σταματήστε τους πολέμους» λέει το πλακάτ της αγωνίστριας από την Ενωση Νοσοκόμων
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Αμερική ξύπνα», «Χρειαζόμαστε δουλειές, όχι περικοπές» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν το περασμένο Σάββατο από χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν συμβολικά έξω από το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη. Ηταν κυρίως άνεργοι, εργαζόμενοι μεσήλικες και νεότεροι και φοιτητές. Για άλλη μια φορά η δημοκρατία στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού θριάμβευσε. Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εκ μέρους της Αστυνομίας προκειμένου να αποτραπεί μία νέα μεγάλη διαδήλωση και ίσως «κατάληψη» της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη. Οχι απλώς συνελήφθησαν αλλά τους «ψέκασαν» με σπρέι πιπεριού και, όπως κατήγγειλαν και μετάδωσε ακόμη και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κρατήθηκαν επί ώρες, δεμένοι με τις πλαστικές χειροπέδες, δίχως δυνατότητα επικοινωνίας και άρνηση εκ μέρους των αστυνομικών αρχών να τους παρέχουν τροφή, ακόμη και νερό... Οι αστυνομικές αρχές ήταν απολύτως σαφείς: Συνελήφθησαν γιατί δεν υπάκουσαν τις εντολές να μείνουν στα πεζοδρόμια και εμπόδιζαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων... Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι διαδηλωτές, που ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Γουόλ Στριτ από την πλατεία Γιούνιον, σύμβολο των εργατικών αγώνων της πόλης, αρκετοί από τους συλληφθέντες ήταν και περαστικοί, γεγονός που αποκαλύπτει τη μανία των αστυνομικών αρχών.

Ανάλογη στρατιωτική επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί και την περασμένη Τρίτη, κατά τη δεύτερη κατά σειρά διαδήλωση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς το προηγούμενο Σάββατο 5.000 έως 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τρίνιτι Πλέις, μερικές δεκάδες μέτρα από την έδρα του χρηματιστηρίου. Και πρόκειται για τον αριθμό των διαδηλωτών που ανακοινώθηκαν επισήμως από τις αρχές της Νέας Υόρκης.

Στη «χώρα της ελευθερίας» το να πραγματοποιηθεί κάποια διαδήλωση είναι μία πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, αφού θα πρέπει να πάρουν άδεια «κατάληψης χώρου» από τις αρχές πολύ καιρό πριν, ακόμη και με σχέδια και κάτοψη του χώρου, και συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες και φυσικά να παραχωρηθεί η άδεια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η «αίτηση» για τη διαδήλωση του Σαββάτου που αναμένεται να επαναληφθεί στις 6 και 15 Οκτώβρη είχε κατατεθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν!

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται το τρέχον 48ωρο στις Βρυξέλλες ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με κεντρικά ζητήματα τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την πιθανότητα συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακές συναντήσεις και πρωτοβουλίες.

Αγνωστο παρέμενε ως χτες βράδυ εάν θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ζήτημα της τοποθέτησης Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών σε επίμαχα μεθοριακά φυλάκια στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων σερβικών μπλόκων, αλλά και των αντιδράσεων του τοπικού πληθυσμού παρά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για τις τελωνειακές σφραγίδες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών ο μεσολαβητής της ΕΕ Ρόμπερτ Κούπερ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές αμφοτέρων πλευρών.

Πάντως νωρίτερα ο επικεφαλής της ομάδας των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς είχε επικρίνει τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ αυτών και το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» είναι «πολύ δραστήρια», με συνέπεια να φουντώνουν οι αντιδράσεις των Σέρβων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου και τα οδοφράγματα, με απώτερο στόχο να επωφεληθούν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον ο Βρετανός αναλυτής Τζέιμς Κερ - Λίντσεϊ σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» υποστήριξε σαν «λογική λύση» τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι τους επόμενους μήνες η Σερβία θα έχει την «τελευταία ευκαιρία» να επιλέξει ανάμεσα σε αυτήν ή την αποκατάσταση της αυτονομίας για τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της περιοχής, καταλήγοντας ότι «ενός είδους διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου προφανώς είναι λύση για το πρόβλημα».

Μέσα σε όλα αυτά γνωστοποιήθηκε χτες ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει για δεύτερη φορά - μέσα σε ένα χρόνο - επίσκεψη στη Σερβία (πιθανώς στις 22-23 Οκτώβρη), με μεταξύ άλλων στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

ΡΩΣΙΑ
Εναρξη προεκλογικής περιόδου

Αλλαγή ρόλων Προέδρου - πρωθυπουργού

Με τα έκτακτα συνέδρια των 7 πολιτικών κομμάτων, όσων δηλαδή έχουν καταφέρει να πάρουν άδεια λειτουργίας, η Ρωσία μπαίνει στην επίσημη προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκέμβρη. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκαν τόσο το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» (ΕΡ), όσο και το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με σκοπό την έγκριση των ψηφοδελτίων των κομμάτων, όπως απαιτεί ο ρωσικός εκλογικός νόμος.

Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε από το βήμα του συνεδρίου της ΕΡ ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος, αφού αρχικά συμφώνησε με την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής λίστας της ΕΡ για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, αντιπρότεινε στη συνέχεια ως υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν το Μάρτη του 2012, τον προκάτοχό του και νυν πρωθυπουργό της χώρας, Βλ. Πούτιν. Στο μεταξύ, παραιτήθηκε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, όπως ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα από το Κρεμλίνο. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, είχε ζητήσει από τον Κούντριν να παραιτηθεί, μετά από δηλώσεις του τελευταίου από την Ουάσιγκτον όπου υποστήριξε ότι «θα αρνούνταν οπωσδήποτε» να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μεντβέντιεφ.

Στο έκτακτο συνέδριο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας εγκρίθηκαν οι 600 υποψήφιοι του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές, μ' επικεφαλής τον πρόεδρο του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος, παρουσιάζοντας το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, υποστήριξε την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε πως το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στο ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες στη Ρωσία. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας νέας ένωσης των χωρών, που έχουν εμφανιστεί στα εδάφη της ΕΣΣΔ, υποστηρίζοντας ως πρώτο βήμα την Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, Ουκρανίας, που, ωστόσο, σήμερα αποτελεί μια ένωση που συγκροτείται πάνω στην καπιταλιστική οικονομική βάση αυτών των χωρών και υποστηρίζεται έντονα από τις δυνάμεις του ρωσικού κεφαλαίου.

Δεύτερος στην εκλογική λίστα του ΚΚΡΟ είναι ο ναύαρχος εν αποστρατεία Β. Κομοέντοφ, πρώην διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα τελευταία χρόνια βουλευτής του ΚΚΡΟ, ενώ ως «έκπληξη» θεωρήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ η υποψηφιότητα στην 1η δεκάδα του Βίκτορ Τσερκέσοφ, Α' αναπληρωτή του Β. Πούτιν, την περίοδο που εκείνος ήταν επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας) και στενού του συνεργάτη έως το 2007, οπότε φέρεται να ήρθε σε σύγκρουση με άλλους «συνεργάτες» του Πούτιν κι απομακρύνθηκε.

Να σημειωθεί, τέλος, πως οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν κι οδήγησαν στο αυτόφωρο, όπου καταδικάστηκε σε τριήμερη φυλάκιση (για 5η φορά φέτος), τον Σεργκέι Ουνταλτσόφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Αριστερό Μέτωπο», επειδή εμφανίστηκε με μια μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από το κτίριο του συνεδρίου της ΕΡ κρατώντας ένα πένθιμο στεφάνι, θέλοντας να δείξει πως οι εκλογές στη Ρωσία δεν είναι ελεύθερες και δημοκρατικές. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας, που έχει συγκροτήσει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) με άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς, ωστόσο, να ξεπεράσει την αυθαιρεσία των ρωσικών αρχών, που δεν του επέτρεψαν (για 6η συνεχή φορά) την κάθοδο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.


Ι.Π.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκρυθμη κατάσταση στα βορειοανατολικά της χώρας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μυρίζει μπαρούτι, για άλλη μια φορά, στη βορειοανατολική Βολιβία. Ομως, αυτή τη φορά στο προσκήνιο δεν είναι ούτε οι τοπικοί κυβερνήτες, ούτε το ζήτημα της αυτονομίας, αλλά ιθαγενείς που εδώ και ένα μήνα κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους για το σχέδιο μιας βραζιλιάνικης εταιρείας να κατασκευάσει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 300 χιλιομέτρων που θα διασχίζει τη Βολιβία, συνδέοντας λιμάνια της Βραζιλίας με αυτά της Χιλής και του Περού και αναμένεται να διασχίσει και τις περιοχές τους στο Εθνικό Πάρκο Ισίδρο - Σέκουρε (Territorio Indigena y Parque Nacional Isiboro - Secure - TIPNIS).

Οι κινητοποιήσεις έφτασαν σε επίπεδο μετωπικής σύγκρουσης, όταν σύμφωνα με βολιβιάνικα μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεουάνκα Σέσπεδες, ο οποίος είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τους ιθαγενείς, κρατήθηκε όμηρος επί αρκετές ώρες το Σάββατο και τελικά επενέβη η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσει τους ιθαγενείς - μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά - οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στο χωριό Γιουκούμο. Πάντως, χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, σε συνέντευξή του κατήγειλε ότι «οι αρχές έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις επαφές και τις σχέσεις κάποιων εκ των στελεχών των ιθαγενών με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας». Επίσης, ο Πρόεδρος Μοράλες τόνισε ότι το σχέδιο θα προχωρήσει καθώς είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως προς όφελος των ίδιων των ιθαγένικων κοινοτήτων.

Εν τω μεταξύ, χτες, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση της αστυνομίας η υπουργός Αμυνας της Βολιβίας, Σεσίλια Τσακόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ