Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται το τρέχον 48ωρο στις Βρυξέλλες ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με κεντρικά ζητήματα τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την πιθανότητα συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακές συναντήσεις και πρωτοβουλίες.

Αγνωστο παρέμενε ως χτες βράδυ εάν θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ζήτημα της τοποθέτησης Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών σε επίμαχα μεθοριακά φυλάκια στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων σερβικών μπλόκων, αλλά και των αντιδράσεων του τοπικού πληθυσμού παρά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για τις τελωνειακές σφραγίδες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών ο μεσολαβητής της ΕΕ Ρόμπερτ Κούπερ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές αμφοτέρων πλευρών.

Πάντως νωρίτερα ο επικεφαλής της ομάδας των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς είχε επικρίνει τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ αυτών και το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» είναι «πολύ δραστήρια», με συνέπεια να φουντώνουν οι αντιδράσεις των Σέρβων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου και τα οδοφράγματα, με απώτερο στόχο να επωφεληθούν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον ο Βρετανός αναλυτής Τζέιμς Κερ - Λίντσεϊ σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» υποστήριξε σαν «λογική λύση» τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι τους επόμενους μήνες η Σερβία θα έχει την «τελευταία ευκαιρία» να επιλέξει ανάμεσα σε αυτήν ή την αποκατάσταση της αυτονομίας για τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της περιοχής, καταλήγοντας ότι «ενός είδους διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου προφανώς είναι λύση για το πρόβλημα».

Μέσα σε όλα αυτά γνωστοποιήθηκε χτες ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει για δεύτερη φορά - μέσα σε ένα χρόνο - επίσκεψη στη Σερβία (πιθανώς στις 22-23 Οκτώβρη), με μεταξύ άλλων στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ