Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρή κλιμάκωση

ΣΑΝΑ'Α.--

Κλιμάκωση των συγκρούσεων πυροδότησε, τελικά, το διάγγελμα του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, την Κυριακή το απόγευμα, το οποίο υπήρξε και η πρώτη του εμφάνιση μετά την αιφνιδιαστική του επιστροφή στη χώρα μετά από τρίμηνη παραμονή στη Σαουδική Αραβία, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του σε επίθεση που δέχτηκε το τέμενος του Προεδρικού Μεγάρου τον Ιούνη. Ο Σάλεχ επιτέθηκε, εκ νέου, στους διαδηλωτές και στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τους ταραχοποιούς που θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, και αρκέστηκε να δηλώσει γενικόλογα ότι αποδέχεται το διαμεσολαβητικό σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Το σχέδιο προβλέπει σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ και προετοιμασία διενέργειας εκλογών. Εξ αυτών των τριών βασικών σημείων, ο, επί δεκαετίες, Πρόεδρος της Υεμένης δεν διευκρίνισε τι και αν το αποδέχεται, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, κατά την παραμονή του στη Σ. Αραβία, συνομιλώντας με Ευρωπαίους διπλωμάτες (κυρίως Γερμανούς) άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται για «εκλογές τον Ιανουάριο του 2012».

Η εμφάνιση Σάλεχ έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά, λίγες ώρες μετά τις σφοδρότατες συγκρούσεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, το Σάββατο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Χτες, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Σάνα'α, ενώ έγινε γνωστό ότι ένοπλοι φυλών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατέλαβαν στρατιωτική βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς (που είναι το επίλεκτο σώμα των πιστών στο Σάλεχ στρατευμάτων και βρίσκεται υπό την ηγεσία του γιου του). Κατά την επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της βάσης και αιχμαλωτίστηκαν 19 (ή κατά ορισμένες άλλες πηγές 30) στρατιώτες. Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ένοπλοι και τραυματίστηκαν 27.

Πρόκειται για τη δεύτερη βάση που καταλαμβάνεται μέσα σε μια εβδομάδα γεγονός που αποδεικνύει ότι γίνεται ολοένα εντονότερο το κλίμα εμφυλίου. Παρόλα αυτά, αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Σάλεχ δε θα γυρνούσε στην Υεμένη χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση απλώς διαπραγματεύεται περαιτέρω την αποχώρησή του από την εξουσία. Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε, εκ νέου, άμεσο τερματισμό της βίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την αποχώρηση Σάλεχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ