Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Οι μάχες μαίνονται, οι ενεργειακοί κολοσσοί στη ... θέση τους

TΡΙΠΟΛΗ.--

Μπορεί οι μάχες για την απόκτηση του ελέγχου και στα τελευταία προπύργια των δυνάμεων Καντάφι να είναι σφοδρότατες, και το Μεταβατικό Συμβούλιο να μην έχει καταφέρει ακόμη να συστήσει μεταβατική κυβέρνηση, όμως οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί επέστρεψαν και επανεκκίνησαν, ήδη, τις δραστηριότητές τους εκμεταλλευόμενες τον πλούτο της χώρας. Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε, χθες, ότι ξανάρχισε την παραγωγή στο κοίτασμα Αμπού Ατίφελ, νοτίως της Βεγγάζης, και ότι προσπαθεί να δρομολογήσει την επαναλειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Η γαλλική TOTAL ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων της την περασμένη Παρασκευή, σε συνεργασία με τη λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία και με τη γερμανική «Wintershall» στο υποθαλάσσιο κοίτασμα αλ Τζουρφ, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν προχώρησε και σε επανέναρξη της παραγωγής. Από την πλευρά της, η ισπανική «Repsol», που, προπολεμικά, διατηρούσε από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιστρέψει στη χώρα και ότι οι Λίβυοι εργαζόμενοί της κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις της. Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, πάντως, η παραγωγή της χώρας δεν πρόκειται να επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα, δηλαδή στο 1,6 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πριν περάσει ένας χρόνος.

Παράλληλα με αυτά, βέβαια, συνεχίζονται και οι σκληρές μάχες στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι. Σύμφωνα με το Μεταβατικό Συμβούλιο, δυνάμεις του κατάφεραν, αργά χθες, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες, να εισέλθουν στον ανατολικό τομέα της πόλης και μάχονται στους δρόμους υπό την κάλυψη των συνεχών και σφοδρών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Εντούτοις, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το πότε και για το αν θα καταφέρουν να ελέγξουν την πόλη. Σε σχόλιό του, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του Συμβουλίου, εκτίμησε ότι όσο ο Καντάφι και οι γιοι του δε συλλαμβάνονται, αποτελούν κίνδυνο και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο, επίσης, ανακοίνωσε, χθες, ότι εντόπισε στην Τρίπολη έναν ομαδικό τάφο με 1.270 σορούς που ισχυρίζεται ότι ανήκουν σε κρατούμενους της φυλακής Αμπού Σαλίμ, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας εξέγερσης το 1996. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν, βέβαια, στην παρούσα φάση να διασταυρωθούν ούτε για το μέγεθος, ούτε για την «ταυτότητα» του τάφου, πόσο μάλλον που το Μεταβατικό Συμβούλιο δε φημίζεται, μέχρι στιγμής, για την αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ