ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προκλητική πριμοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών!

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους τους με επιβάρυνση μόνο κατά 50% σε σχέση με τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια

Με μια προκλητική πριμοδότηση υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών - την οποία θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία - συνοδεύεται η εκχώρηση 556 κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία, η είσοδος για τη νοσηλεία όσων έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η σύμβαση των δημόσιων νοσοκομείων με 15 ασφαλιστικές εταιρείες υπογράφτηκε χτες από τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) και υπό τις ευλογίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Τελικά, η «εισροή πόρων» στο σύστημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είναι μια φενάκη: Και τούτο γιατί η τελική σύμβαση είναι πολύ πίσω και απ' αυτά που ζητούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Με τη σύμβαση που υπογράφτηκε προβλέπονται σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Εστω κάποιος που έχει κοινωνική ασφάλιση -πχ ΙΚΑ- και ταυτόχρονα έχει και ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ας δεχτούμε ότι θα εισαχθεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για εγχείριση λαγώχειλου, η οποία σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης (τα λεγόμενα DRGs) στοιχίζει 1.281 ευρώ για ορισμένες μέρες νοσηλείας και στη λεγόμενη Γ' θέση. Αν λοιπόν ο ασφαλισμένος κάνει χρήση της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να νοσηλευτεί σε καλύτερη θέση «σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια ή θέση πολυτελείας», όπως προβλέπει η σύμβαση. Το κόστος νοσηλείας σε αυτή την περίπτωση θα πληρωθεί ως εξής: Το ΙΚΑ θα καταβάλει τα 1.281 ευρώ και η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μια προσαύξηση κατά 50%. Δηλαδή 640,5 ευρώ.
  • Αν κάποιος δεν έχει κοινωνική ασφάλιση και έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση. Τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει ποσό ίσο με το DRGs προσαυξημένο κατά 20%. Δηλαδή στην περίπτωση της επέμβασης για λαγώχειλο, η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει στο δημόσιο νοσοκομείο: 1.281 ευρώ + 20% = 1.281 + 256,2 = 1.537,2 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι το αρχικό σχέδιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον τρόπο τιμολόγησης (7/9/2011) προέβλεπε ότι το συνολικό νοσήλιο για την ασφαλιστική εταιρεία - στην περίπτωση που κάποιος ήταν ασφαλισμένος του ΙΚΑ - θα το πλήρωνε η ίδια η ασφαλιστική εταιρεία. Δηλαδή στην περίπτωση της επέμβασης για λαγώχειλο θα πλήρωνε 1.921,5 ευρώ. Αντί αυτού η κυβέρνηση προέκρινε να εισπράξει μόνο 640,5 ευρώ και αυτό το εμφανίζει ως «εισροή εσόδων», κατά την έκφραση του υπουργού υγείας. Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να διευκολυνθούν στις πληρωμές τους με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου οι νοσηλείες είναι πανάκριβες σε σχέση με τους κανόνες της αγοράς.

Νέος τρόπος χρέωσης

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ισχύσει ο νέος τρόπος χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή τα λεγόμενα DRGs, που θα προκαλέσουν δυσβάσταχτα για τα ταμεία νοσήλια, τα οποία θα φτάσουν μέχρι και 29,4% αύξηση σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια».

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, μετά την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ίδια τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, το κάθε νοσοκομείο αναγκάζεται να λειτουργήσει σαν επιχείρηση, να βρει έσοδα πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Ενας τέτοιος μηχανισμός κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες είναι και τα DRGs.

Στα DRGs κατατάχτηκαν περισσότερες από 700 ιατρικές κατηγορίες που κοστολογήθηκαν από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φτάνουν μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης). Το κόστος αυτό ισχύει αν η θεραπεία δεν υπερβεί την προβλεπόμενη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ). Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί παραπάνω από τη ΜΔΝ, τότε το Ταμείο θα επιβαρύνεται με αντίστοιχο ποσό της θέσης που νοσηλεύεται.

Οπως αναφέρθηκε χτες στη συνάντηση, υπάρχουν 10.467 πράξεις, από τις οποίες είναι κοστολογημένες 2.182 πράξεις με βάση Εφημερίδες της Κυβερνήσεως. Κοστολογήθηκαν ακόμα 105 ιατρικές πράξεις για λογαριασμό του ΟΠΑΔ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Ζήτησε τα ονόματα όσων συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Σε νέα προσπάθεια ανοιχτού εκφοβισμού των εργαζομένων προχώρησε χτες η διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», θορυβημένη από τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα προκειμένου να οργανώσουν την πάλη τους. Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα για να απαγορευτούν οι Γενικές Συνελεύσεις, χτες το νομικό τμήμα της διοίκησης ζητούσε τα ονόματα όσων εργαζομένων συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο προαύλιο του νοσοκομείου ενάντια στην πολιτική που πετσοκόβει τους μισθούς, στη φοροεπιδρομή και την εργασιακή εφεδρεία, ενάντια στις λίστες αναμονής στις οποίες μπαίνουν οι καρκινοπαθείς, στις καταργήσεις τμημάτων και κλινών. Επιπλέον, με τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «επέστρεψαν» τις απειλές και τις συκοφαντίες της διοίκησης ότι οι Γενικές Συνελεύσεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και γι' αυτό πρέπει να καταργηθούν.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης το Σωματείο Εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα» πληροφορήθηκε πως όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν πάρει εντολή από τη νομική υπηρεσία να μαζέψουν τα ονόματα όσων εργαζομένων πήραν μέρος στη συγκέντρωση. Η αντίδραση ήταν άμεση. Το Σωματείο ξεκαθάρισε πως κανένα όνομα δε θα δοθεί και παρεμπόδισαν αυτή την επαίσχυντη διαδικασία. «Αυτή η πρακτική θυμίζει άλλες, "μαύρες" εποχές», σημείωσε στον «Ρ» η Δήμητρα Μολώνη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, εκλεγμένη με τις ταξικές δυνάμεις. «Μας είπαν ότι δήθεν θεώρησαν την κινητοποίηση σαν στάση εργασίας και γι' αυτό ζήτησαν τα ονόματα των συναδέλφων. Ομως, σε περίπτωση στάσης εργασίας δεν δίνονται τα ονόματα όσων συμμετέχουν, αλλά μόνο του προσωπικού ασφαλείας. Αποκαλύφθηκε πως άλλες είναι οι προθέσεις τους. Υπάρχει μεγάλη οργή στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να οργανώνουν την πάλη τους. Επιδιώκουν να μην εκφραστεί αυτή η οργή βάζοντας εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες μπορούν οι εργαζόμενοι να βρουν διέξοδο στον αγώνα τους».

«Η προσπάθεια εκφοβισμού της διοίκησης εναντίον των εργαζομένων που αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας πέφτει στο κενό», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις. Σήμερα, στις 8 π.μ., θα γίνει νέα συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου και στάση εργασίας 9 - 11 το πρωί με πορεία διαμαρτυρίας στην Α' Υγειονομική Περιφέρεια.

Στο μεταξύ, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης του «Αγίου Σάββα», για απαγόρευση των Γενικών Συνελεύσεων, εκδικάζεται στις 12 Οκτώβρη 2011.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΣΥ
Αντίθετο το ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την «ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» που ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Το νομοσχέδιο πιθανότατα θα έχει τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Ο Χ. Χαραλάμπους ανέφερε πως «οι συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων» και στόχος είναι να «προσαρμοστεί το σύστημα υγείας στις ανάγκες του κεφαλαίου». Ο Χ. Χαραλάμπους σημείωσε πως «το ΚΚΕ αξιολογεί την κατεύθυνση των μέτρων με κριτήριο το αν ωφελείται η λαϊκή οικογένεια» και το αν διατίθενται «σύγχρονες υποδομές Υγείας - Πρόνοιας για όλους».

Αναφερόμενος στις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής επισήμανε ότι οδηγούν στη «λειτουργία δημόσιων μονάδων με ενισχυμένα επιχειρηματικά κριτήρια και την παροχή υπηρεσιών ανάλογα με τις δυνατότητες πληρωμής από τους ασθενείς» και έτσι «θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των οικογενειών που δεν θα έχουν υπηρεσίες Υγείας». Ενδεικτικά σημείωσε πως «62 ιδρύματα καταργούνται ως αυτοτελή, ενώ τα 32 εντάσσονται στις νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής τους», διευκρινίζοντας ότι «τα ιδρύματα που συγχωνεύονται αποτελούν στην πλειοψηφία τους ιδρύματα για βαριά περιστατικά», που ούτως ή άλλως πλήττονται από «ελλείψεις προσωπικού και υποδομών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις την Πέμπτη

Σε τρίωρη στάση εργασίας (11.00 - 14.00), με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες στην επαρχία προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Σήμερα έχει οριστεί Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στα φοροχαράτσια.

Σε γενική συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και συναφών χώρων αύριο, Πέμπτη στις 5 μ.μ. στον 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνης και Γ' Σεπτεμβρίου 48β).

«ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης και ενημερώνουν ότι θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά με προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (σ.σ. είναι απλήρωτοι από το Μάη), προσλήψεις για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ, για ένταξή τους στα ΒΑΕ, ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, τα χαράτσια και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ