ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Δε θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθούν οι αγώνες»
  • Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών και σπουδαστών χτες, με κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που κατέληξε στον Αρειο Πάγο
  • Σήμερα συνεχίζουν με κινητοποιήσεις για δωρεάν πάσο

Αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των νέων να αγωνιστούν για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Με την κινητοποίησή τους δήλωσαν ότι οι αγώνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο συνεχίζονται και φτάνουν μέχρι τη διεκδίκηση μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του. Δήλωσαν παράλληλα ότι στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών και απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταστολής: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε να σηκωθεί χέρι σε μαθητή, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθούν ο αγώνας και η πάλη» φώναξαν οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ και των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων. Δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές πορεύτηκαν μέσω των οδών Γ' Σεπτεμβρίου, Πατησίων και Αλεξάνδρας προς τον Αρειο Πάγο από όπου εκδόθηκε και η εισαγγελική παρέμβαση για τις μαθητικές καταλήψεις.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην Ομόνοια, εκπρόσωποι του ΜΑΣ, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων αναφέρθηκαν στους αγώνες που έγιναν και που βρίσκονται μπροστά, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν κανένας σπουδαστής να διακόψει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους, ότι δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ για σπουδές, σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, ούτε ευρώ για την κρίση που δημιούργησαν άλλοι. Αναφέρθηκαν στο διαρκή αγώνα ενάντια στην παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις, δηλώντας πως «δείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη να αμφισβητούμε αντιλαϊκούς νόμους και Συντάγματα, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική».

Στη διαδήλωση που ακολούθησε κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην πολιτική που γονατίζει τα νοικοκυριά και καλούσαν σε πάλη. «Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου», «Οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι, τώρα με το ΜΑΣ οργάνωση και πάλη».

«Ούτε ευρώ για την πλουτοκρατία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε όταν η πορεία περνούσε έξω από την Ι' ΔΟΥ στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου, ενώ φτάνοντας στη ΓΣΕΕ οι διαδηλωτές την κατήγγειλαν ότι βάζει «πλάτη» στα αντεργατικά μέτρα.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε όταν η πορεία έφτασε έξω από την έδρα του Αρείου Πάγου. Φοιτητές και σπουδαστές ανανέωσαν το ραντεβού για τους αγώνες που έρχονται.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα για τα πάσο

Σήμερα οι δυνάμεις του ΜΑΣ στην Αθήνα οργανώνουν συμβολικές κινητοποιήσεις σε 13 καταστήματα της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ» (σε Δάφνη, Αμπελόκηπους, Γκύζη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Πειραιά, Περιστέρι, Αιγάλεω, Κέντρο). Το ΜΑΣ υπενθυμίζει ότι «έχει υπογραφεί συμφωνία που δίνει τη διανομή των πάσο στην εταιρεία "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ" με το χαράτσι των 2,50 ευρώ. Την ίδια ώρα φτιάχνουν μία νέα βάση ηλεκτρονικών δεδομένων με τα προσωπικά στοιχεία όλων των φοιτητών. Δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα και τεράστιο πελατολόγιο για την εταιρεία».

Το ΜΑΣ απαιτεί:

  • Να δοθούν άμεσα τα πάσο σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές δωρεάν. Κανείς να μην πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη του.
  • Εξω οι εταιρείες - καμία εμπλοκή της «Γερμανός ΑΕ». Τα πάσο να μοιραστούν δωρεάν από τις γραμματείες των σχολών.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ).
«Μας θέλουν να σκεφτόμαστε σαν επιχειρηματίες»

Συγκέντρωση δυνάμεων του ΜΑΣ στο Βόλο ενάντια στα μαθήματα «επιχειρηματικότητας» που διοργανώνει το πανεπιστήμιο

Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο Βόλο, έξω από Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, όπου γίνονταν τα μαθήματα του «1ου Εντατικού Σχολείου Επιχειρηματικότητας», που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων της περιοχής. Με την κινητοποίησή τους οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ κατήγγειλαν ότι πρόκειται για μαθήματα υποταγής στα κέρδη του κεφαλαίου, στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εμπορευματοποιεί τη γνώση. Εκεί έμειναν για, σχεδόν, δύο ώρες μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και φωνάζοντας συνθήματα για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, όπως «Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές».

Σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ κατήγγειλε ότι «αυτό είναι το πανεπιστήμιο που έχει διαμορφώσει η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια». Τόνιζε πως «τη στιγμή που οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των οικογενειών μας, ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο που ενισχύει ακόμη περισσότερο την υποταγή των ιδρυμάτων στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οργανωτές των εκδηλώσεων διαφημίζουν την επιχειρηματικότητα, τις "έξυπνες ιδέες" και "πατέντες", υπογραμμίζοντας ότι "θέλουν οι φοιτητές να σκέφτονται σαν επιχειρηματίες και όχι σαν αυριανοί εργαζόμενοι, να μάθουν να σκύβουν το κεφάλι, να σκέφτονται και να ανησυχούν για τα κέρδη του κεφαλαίου, να γίνουν ενεργοί υποστηρικτές της εμπορευματοποίησης της γνώσης και της έρευνας».

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κόβει τη σίτιση στους οικότροφους της ΦΕΑ!

Παράσταση διαμαρτυρίας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τη Δευτέρα 1 ώρα το μεσημέρι, στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας

Εκοψαν τη σίτιση στους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, που στεγάζονται στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ)! Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καταγγέλλουν πως «το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε να κόψει τη χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών που στεγάζονται στην εστία. Μάλιστα γνωστοποίησαν στους σπουδαστές ότι από δω και πέρα, αν θέλουν να τρώνε στη λέσχη της εστίας θα πληρώνουν 4,5 ευρώ»! Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως στο εστιατόριο της εστίας κάποιοι θα τρώνε και κάποιοι... όχι, αν δεν έχουν τα 4,5 ευρώ την ημέρα. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί και το αντίτιμο για τη μετακίνηση μέχρι το ΤΕΙ της Αθήνας, αλλά και όλα τα άλλα έξοδα.

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα, 1 ώρα το μεσημέρι, στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, «για να παρθεί πίσω η άθλια απόφαση». Απευθύνουν κάλεσμα αγώνα στους οικότροφους σπουδαστές ενάντια στην απόφαση αυτή και σε κάθε απόφαση που πλήττει τα δικαιώματά τους. Τονίζουν ότι πρόκειται για απόφαση που συνδέεται με την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, ο οποίος πρέπει να μείνει στα χαρτιά και υπογραμμίζουν: «Με το νόμο - πλαίσιο σαρώνουν ό,τι απέμεινε από το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Η διαχείριση της περιουσίας και οι υποδομές των ιδρυμάτων, η φοιτητική μέριμνα περνούν σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δίνεται το τελειωτικό χτύπημα σε δωρεάν σίτιση και στέγαση, στα δωρεάν συγγράμματα. Το κράτος απαλλάσσεται ολοκληρωτικά από τη φοιτητική μέριμνα, που ανατίθεται στα ιδρύματα και γίνεται ανταποδοτική. Πιο μεγάλα βάσανα περιμένουν τη λαϊκή οικογένεια που ήδη ακριβοπληρώνει τις σπουδές του παιδιού της».

Ελλείψεις καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι έδωσε - έδωσε!

Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απ' τις συνεχόμενες περικοπές σε πιστώσεις και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες καλύπτονταν και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα. Το πρόβλημα προκύπτει λόγω μειωμένων διορισμών και μειωμένων πιστώσεων για τις ελαστικές θέσεις απασχόλησης. Το υπουργείο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει, αλλά απαντάει: Αυτά δώσαμε κι άμα σας αρέσει!

Μάλιστα, σε απάντηση στην ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων για το θέμα υποστήριξε: «Ολα τα ΑΕΙ της χώρας και οι διοικήσεις τους είναι ενήμερες, από την αρχή του χρόνου, για όλες τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας για την κατοχύρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού πιστώσεων, βάσει του ΠΔ 407/80, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι τόσο μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της χώρας»! Στην ανακοίνωση υποστηριζόταν πως εγκρίθηκε η κατανομή 250 πιστώσεων και 400 διορισμών.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στα ΤΕΙ. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος, σε επιστολή του στην υπουργό, υποστηρίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απ' τις «επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών, το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία». Στην επιστολή παρουσιάζονται συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στο ίδρυμα.

Αναφέρεται πως με απόφαση του υπουργείου (28 Σεπτέμβρη) κατανεμήθηκαν «1.300 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012» και με βάση την κατανομή, στο ΤΕΙ Αθήνας αντιστοιχούν 220 θέσεις, ενώ την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά (2010-2011), δόθηκαν 498 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ίδρυμα 215 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και οι υπηρετούντες σήμερα είναι 503. Παράλληλα, στο ΤΕΙ Αθήνας λειτουργούν 73 τμήματα όπου φοιτούν 28.000 σπουδαστές. Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εισήχθησαν 3.874 σπουδαστές όλων των κατηγοριών, όσοι και πέρσι. Επίσης, ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 60% περίπου, ενώ από τις 400 εγκεκριμένες θέσεις ΕΠ, στα ΤΕΙ δόθηκαν 50. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων ΕΠ που αντιστοιχούν στο ίδρυμα είναι... 9!

ΚΝΕ
Εκδήλωση στην Ξάνθη

Εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Προκάτ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στην απογραφή

Το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλούν σε σύσκεψη όλους τους εργαζόμενους που δούλεψαν στην απογραφή, απογραφείς και τομεάρχες, την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, Αθήνα). Θέμα της σύσκεψης θα είναι η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι εξακολουθούν ύστερα από πέντε μήνες να παραμένουν απλήρωτοι, να βρίσκονται στον αέρα όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη και την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας. «Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις Υπουργείων και της Διοίκησης της Στατιστικής Aρχής, το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσά τους συνεχίζεται, κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, δε λύνουν το πρόβλημα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Μέχρι 14 Οκτώβρη οι εγγραφές

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως παρατείνονται οι εγγραφές των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέχρι και τις 14 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ