Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Δε θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθούν οι αγώνες»
  • Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών και σπουδαστών χτες, με κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που κατέληξε στον Αρειο Πάγο
  • Σήμερα συνεχίζουν με κινητοποιήσεις για δωρεάν πάσο

Αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των νέων να αγωνιστούν για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Με την κινητοποίησή τους δήλωσαν ότι οι αγώνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο συνεχίζονται και φτάνουν μέχρι τη διεκδίκηση μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του. Δήλωσαν παράλληλα ότι στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών και απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταστολής: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε να σηκωθεί χέρι σε μαθητή, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθούν ο αγώνας και η πάλη» φώναξαν οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ και των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων. Δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές πορεύτηκαν μέσω των οδών Γ' Σεπτεμβρίου, Πατησίων και Αλεξάνδρας προς τον Αρειο Πάγο από όπου εκδόθηκε και η εισαγγελική παρέμβαση για τις μαθητικές καταλήψεις.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στην Ομόνοια, εκπρόσωποι του ΜΑΣ, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων αναφέρθηκαν στους αγώνες που έγιναν και που βρίσκονται μπροστά, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν κανένας σπουδαστής να διακόψει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους, ότι δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ για σπουδές, σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, ούτε ευρώ για την κρίση που δημιούργησαν άλλοι. Αναφέρθηκαν στο διαρκή αγώνα ενάντια στην παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις, δηλώντας πως «δείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη να αμφισβητούμε αντιλαϊκούς νόμους και Συντάγματα, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική».


Στη διαδήλωση που ακολούθησε κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην πολιτική που γονατίζει τα νοικοκυριά και καλούσαν σε πάλη. «Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου», «Οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι, τώρα με το ΜΑΣ οργάνωση και πάλη».

«Ούτε ευρώ για την πλουτοκρατία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε όταν η πορεία περνούσε έξω από την Ι' ΔΟΥ στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου, ενώ φτάνοντας στη ΓΣΕΕ οι διαδηλωτές την κατήγγειλαν ότι βάζει «πλάτη» στα αντεργατικά μέτρα.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε όταν η πορεία έφτασε έξω από την έδρα του Αρείου Πάγου. Φοιτητές και σπουδαστές ανανέωσαν το ραντεβού για τους αγώνες που έρχονται.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα για τα πάσο

Σήμερα οι δυνάμεις του ΜΑΣ στην Αθήνα οργανώνουν συμβολικές κινητοποιήσεις σε 13 καταστήματα της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ» (σε Δάφνη, Αμπελόκηπους, Γκύζη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Πειραιά, Περιστέρι, Αιγάλεω, Κέντρο). Το ΜΑΣ υπενθυμίζει ότι «έχει υπογραφεί συμφωνία που δίνει τη διανομή των πάσο στην εταιρεία "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ" με το χαράτσι των 2,50 ευρώ. Την ίδια ώρα φτιάχνουν μία νέα βάση ηλεκτρονικών δεδομένων με τα προσωπικά στοιχεία όλων των φοιτητών. Δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα και τεράστιο πελατολόγιο για την εταιρεία».


Το ΜΑΣ απαιτεί:

  • Να δοθούν άμεσα τα πάσο σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές δωρεάν. Κανείς να μην πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη του.
  • Εξω οι εταιρείες - καμία εμπλοκή της «Γερμανός ΑΕ». Τα πάσο να μοιραστούν δωρεάν από τις γραμματείες των σχολών.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ