ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέα δεδομένα στους ανταγωνισμούς

Αναβαθμίζει τη στρατιωτική παρουσία της η Ρωσία. Επανέρχεται η συζήτηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Γάζας

Νέα δεδομένα στην περιοχή δημιουργεί η αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο

Motion Team

Νέα δεδομένα στην περιοχή δημιουργεί η αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο
Στον ΟΗΕ στρέφεται τώρα η Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ. Το ζήτημα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως διακρατική διαφορά και να παραπεμφθεί σε επιδιαιτησία.

Νέα δεδομένα στους ανταγωνισμούς προσθέτει και η ανακίνηση του θέματος με τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας, στα χωρικά ύδατα των παλαιστινιακών εδαφών. Το ζήτημα επαναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», υπενθυμίζοντας ότι τα κοιτάσματα είχε εντοπίσει η βρετανική εταιρεία British Gas Group. Τα ευρήματα κάνουν λόγο για κοιτάσματα τουλάχιστον 1,4 τρισεκατομμυρίων κ.μ., αξίας τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων, λιγότερο από 20 μίλια από την ακτή της Γάζας.

Η βρετανική εταιρεία, σε συνεργασία με τη λιβανική (κυρίως παλαιστινιακών κεφαλαίων) εταιρεία υποδομών CCC, που εδρεύει στην Αθήνα, είχαν από το 1999 υπογράψει συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για να αναλάβουν τα δικαιώματα εξόρυξης των κοιτασμάτων. Η εξέλιξη δεν ικανοποίησε το Ισραήλ, το οποίο έκανε ό,τι μπορούσε για να παρακωλύσει τη συγκεκριμένη ενέργεια, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων και αυστηρό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η βρετανική εταιρεία φέρεται να προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για συνεργασία στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των παλαιστινιακών φυσικών πόρων. Οι προσπάθειες ναυάγησαν και η βρετανική εταιρεία έκλεισε την αντιπροσωπεία της στο Ισραήλ το 2008. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η ύπαρξη των κοιτασμάτων αυτών δεν είναι διόλου άσχετη με το «ξαφνικό» ενδιαφέρον που από τα τέλη του 2008 και μετά δείχνει η τουρκική ηγεσία για το Παλαιστινιακό.

Αναβαθμισμένο ρόλο στους ανταγωνισμούς διεκδικεί τώρα και η Ρωσία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να στείλει πέντε πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλανοφόρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ Συρίας και Κύπρου. Το Κρεμλίνο δικαιολογεί την αποστολή ως στήριξη στη Συρία, ωστόσο το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα κυπριακά κοιτάσματα είναι γνωστό, μπροστά και στις νέες αδειοδοτήσεις για έρευνες σε κυπριακά θαλάσσια «οικόπεδα».

Οι ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, που επικροτούσε την πρόταση του ΟΗΕ για «μεσολάβηση στη διανομή των εσόδων», χτες ανασκεύασαν τη θέση τους. Η ίδια όμως απέφυγε να πάρει θέση επί των τουρκικών απειλών, επιμένοντας στην πολιτική ίσων αποστάσεων. Για παρερμηνεία των δηλώσεών του έκανε λόγο και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, αναφορικά με την τηλεφωνική συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το τουρκικό επιτελείο στρατού διέψευσε χτες ως «εξωπραγματικές» πληροφορίες που αναφέρονταν σε παρενοχλήσεις του «Πίρι Ρέις» από ισραηλινά μαχητικά. Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία διέψευσε και η Λευκωσία. Ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμία πολιτική απόφαση να δοθεί άδεια σε πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ομιλία του, τέλος, για τη σημερινή επέτειο για τα 51 χρόνια της Κυπριακής ανεξαρτησίας από τη Βρετανία, ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τις προσπάθειες διασύνδεσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ, ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» από την πλευρά του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Τα ίδια επανέλαβε και σε διάγγελμά του χτες βράδυ. Σε ανακοίνωσή για την επέτειο, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε επανάληψη φαινομένων που οδήγησαν στην καταστροφή του 1974».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται τις ιμπεριαλιστικές λυκοφιλίες

Ενεργός η εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην Αν. Μεσόγειο

Αποκαλυπτική για την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο και τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας Π. Μπεγλίτη χτες στην Βουλή, με αφορμή Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με το Ισραήλ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις.

Στηρίζοντας πλήρως τον επιθετικό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή και εξισώνοντας το θύτη με το θύμα, είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτή τη χώρα το δικαίωμα «στην επιβίωση και την ύπαρξή του σε ασφαλή διεθνή σύνορα», χωρίς να πει κουβέντα για την κατοχή των Παλαιστινιακών και άλλων αραβικών εδαφών.

Υποκριτικά συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος και την ίδια στιγμή ταυτίστηκε με τη θέση του Ισραήλ ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει με μονομερείς ενέργειες (σ.σ. προσφυγή στην Γενική Συνέλευση) αλλά με διαπραγματεύσεις, ακυρώνοντας επί της ουσίας το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ για αναγνώριση κυρίαρχου κράτους.

Απαντώντας στους υπουργικούς ισχυρισμούς, ότι οι επιλογές στην εξωτερική πολιτική «υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας», ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής, στην παρέμβασή του είπε οι επιλογές της κυβέρνησης «εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων». Στην περιοχή μας, είπε, «οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για επικίνδυνες εξελίξεις και γενικευμένες συγκρούσεις και αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ με αιχμή τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Το ΚΚΕ, συνέχισε, «έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για τις στρατιωτικοπολιτικές συμφωνίες με το Ισραήλ οι οποίες ενισχύουν την επιθετικότητα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, για τους οποίους η κυβέρνηση στο θέμα της ίδρυσης του κράτους τους, ταυτίζεται με τις θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Κινητοποίηση αποστράτων στο ΥΠΕΘΑ

Με κορόνες περί εκτροπής απάντησε η κυβέρνηση

Συγκέντρωση καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής, που πλήττει τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι έξω από την κεντρική πύλη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οδό Μεσογείων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), που μέλη του είναι εν ενεργεία στελέχη και από τους τρεις κλάδους, σημειώνει ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, οι στρατιωτικοί έχουν χάσει 30% των αποδοχών τους.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχαν απευθύνει Ενώσεις Αποστράτων των τριών κλάδων και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνας (ΚΕΘΑ). Προς το τέλος της εκδήλωσης, ομάδα περίπου 150 ατόμων, έσπασε την είσοδο και παραμερίζοντας τους στρατονόμους μπήκε μέσα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, ζητώντας άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία. Μετά από αρκετή ώρα και ενώ οι συγκεντρωμένοι δήλωναν ότι δεν αποχωρούν, κατέβηκε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φρ. Φράγκος και συζήτησε μαζί τους, ενώ του επέδωσαν τα σχετικά υπομνήματα. Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά από κάποια ώρα.

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση, ο υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης από το βήμα της Βουλής και ενώ απαντούσε σε Επερώτηση της αρμοδιότητάς του, βρήκε την ευκαιρία με αφορμή την είσοδο τμήματος των διαδηλωτών στο προαύλιο του υπουργείο Αμυνας, να επιτεθεί στους αποστράτους κάνοντας λόγο για «τραμπουκισμούς» και «αντιδημοκρατική εκτροπή». Τέτοιες ενέργειες είπε προκλητικά «θα παταχθούν» και ανέφερε ότι εάν δεν αποχωρήσουν από το προαύλιο του υπουργείου, θα δώσει εντολή να εκδιωχθούν με τη βία. Αργά το απόγευμα, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων στρατιωτικών οργάνων.

Παρεμβαίνοντας για το θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι προφανώς και οι απόστρατοι έχουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και υπογράμμισε ότι οι κορόνες ότι «θα παταχθούν» οι κάθε είδους ενέργειες, χρειάζονται προσοχή. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να συζητήσει μαζί τους, να αντιμετωπίσει το θέμα με πολιτικά μέσα αφού η οικονομική της πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα τους εργαζόμενους και την μεγάλη πλειοψηφία του λαού. ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. καταδίκασαν «τον οποιοδήποτε τραμπουκισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ