ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Θέλει τους εργάτες «λάστιχο» η FIAT

Από τις διαδηλώσεις που έγιναν το φετινό Μάρτη, ενάντια στη διάλυση εργασιακών σχέσεων στη FIAT
Από τις διαδηλώσεις που έγιναν το φετινό Μάρτη, ενάντια στη διάλυση εργασιακών σχέσεων στη FIAT
ΡΩΜΗ.--

Αποχωρεί από την Ενωση Βιομηχάνων Ιταλίας «Confindustria» η αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» από την 1η Γενάρη του 2012, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο διευθυντής της Σέρτζιο Μαρκιόνε, υποστηρίζοντας πως μόνο έτσι θα παραμείνει «ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο». Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη απόφαση της εργοδοσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την οποία πλέον δε θα δεσμεύεται να τηρεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και «ελεύθερα» θα μπορεί να συνάπτει «επιχειρησιακές συμβάσεις» σε βάρος φυσικά των εργαζομένων. Αφορά τη μέθοδο «ξεχωριστών συμφωνιών» που η «Fiat» ήδη εφαρμόζει στις εγκαταστάσεις της στο Μιραφιόρι, Πομιλάνο και Γκρολιάσκο.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μαρκιόνε, η πρόεδρος της «Confindustria», Εμα Μαρτσεγκάλια, υποστήριξε πως «σέβεται την απόφαση αλλά δε συμμερίζεται τις αιτίες στις οποίες στηρίζεται, από τη στιγμή που οι συμφωνίες της "Confindustria" με τα συνδικάτα δεν αποδυναμώνουν τις κατά τόπους συμβάσεις που έχει υπογράψει η "Fiat"».

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του Γενάρη διεξήχθη ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα στη βιομηχανική μονάδα της «Fiat» στο Μιραφιόρι, στο οποίο εγκρίθηκε η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη συμβολή των συμβιβασμένων συνδικάτων και των «αριστερών ανανεωτών» που για χρόνια έχουν αφοπλίσει το εργατικό κίνημα. Με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα εγκρίθηκε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, μειώθηκαν τα διαλείμματα στο ωράριο εργασίας, περικόπηκαν οι ημέρες αναρρωτικής άδειας και μειώθηκαν οι αποδοχές λόγω αναρρωτικής άδειας, ενώ παράλληλα απαγορεύονται οι απεργίες ως τρόπου διαπραγμάτευσης.

ΚΟΥΒΑ
Ο σοσιαλισμός εξάλειψε τον παιδικό υποσιτισμό

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού, επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή της η UNICEF, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα παιδιά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση που φέρει το τίτλο «Πρόοδος για τα Παιδιά, μια έκθεση για τη Διατροφή» υπογραμμίζεται πως σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη 146 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε χρόνων που πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό. Το 28% αυτών βρίσκονται στην Αφρική, το 17% στη Μέση Ανατολή, το 15% στην Ασία, το 7% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το 5% στην Κεντρική Ευρώπη και το 27% σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Κούβα, ωστόσο, αποτελεί εξαίρεση καθώς είναι η μοναδική χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που έχει εξαλείψει τον παιδικό υποσιτισμό, χάριν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τη διατροφή, κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει ήδη αναγνωρίσει την Κούβα ως χώρα με τις περισσότερες προόδους στην Λατινική Αμερική σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του υποσιτισμού, παρά τον επιβαλλόμενο για σχεδόν 50 χρόνια απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά του Νησιού.

Αυτό οφείλεται στη φροντίδα που παρέχει το σοσιαλιστικό κράτος, στα παιδιά και στις μητέρες και την εξασφάλιση για όσες μητέρες θηλάζουν ως τουλάχιστον τον 4ο μήνα του βρέφους, με προμήθεια τροφίμων σε ειδικά κέντρα για τη μητρότητα. Επίσης, καθημερινά διανέμεται ένα λίτρο γάλα σε όλα τα παιδιά έως επτά ετών καθώς και άλλα, όπως χυμοί, λαχανικά κ.λπ. στους παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

ΚΥΠΡΟΣ - ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Δεν παραιτείται ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του προέδρου της μονομελούς Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, αναφορικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κοντέινερ με πυρομαχικά, που είχαν προορισμό τη Συρία με αποστολέα το Ιράν και κατασχέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα του Π. Πολυβίου, το οποίο γεννά σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα του συμπεράσματός του, αποδίδει κατηγορηματικά την κύρια ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δίνοντας έναυσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση παραίτησή του και πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ τη στήριξη στο πρόσωπό του εξέφρασε και το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη συνεδρίασή του προχτές.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το πόρισμα, μέσα από επαναλαμβανόμενες, εκτενείς αναφορές, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο αποδίδεται σχεδόν η αποκλειστική ευθύνη». Ο ίδιος αναγνώρισε τη θεσμική ευθύνη που του αναλογεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης και του κράτους, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν παραιτείται καθώς κάτι τέτοιο θα «οδηγήσει σε περίοδο αστάθειας και εντάσεων που είναι ό,τι χειρότερο τούτη την ώρα».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκλογική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι «όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως ζήτησαν σήμερα (σ.σ. προχτές) την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή το πόρισμα του κ. Πολυβίου. Δικαίωμά τους», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς όμως απαντούμε με το ίδιο δημοκρατικό δικαίωμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραιτηθεί», καθώς «ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι φυγόμαχος, ούτε και το ΑΚΕΛ στα 85 χρόνια ζωής του φυγομάχησε ποτέ από τις ευθύνες του έναντι στον τόπο και στο λαό».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκβιασμοί Καρζάι και νέες επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον σιιτών μουσουλμάνων στο Πακιστάν, ενισχύοντας την εσωτερική βία και αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το λαό της χώρας. Χτες ένοπλος στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, σταμάτησε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι σιίτες έβαλε τους επιβάτες σε σειρά και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας περισσότερους από 12 ανθρώπους. Η αστυνομία αποδίδει την επίθεση σε αυτονομιστές, ενώ τα συγκεκριμένα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η «ένταση» μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ως συνέχεια των κατηγοριών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ προς το Ισλαμαμπάντ για ολιγωρία όσον αφορά την καταπολέμηση των «Ταλιμπάν», που βρίσκουν καταφύγιο σε πακιστανικό έδαφος. Ο εγκάθετος της κατοχής Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, κατηγόρησε χτες το Πακιστάν για διπλό παιχνίδι όσον αφορά τους «Ταλιμπάν», καθώς επίσης και για μη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες με το Ισλαμαμπάντ πρέπει να συνεχιστούν. Χτες, ο Χ. Καρζάι ξεκίνησε επίσκεψη στην Ινδία, γεγονός που θεωρείται κρίσιμο σε μία περίοδο «έντασης» με το Πακιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απεργία πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Διευρύνεται το κύμα διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές για τις συνθήκες κράτησης. Παρά την αρχική ανακοίνωση ότι πρόκειται για μια τριήμερη απεργία πείνας, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός για τις υποθέσεις των κρατουμένων, Ισα Καράκι, υποστήριξε ότι πλέον απεργία πείνας κάνουν περισσότεροι από 500 κρατούμενοι.

Από την άλλη, εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών επέμεινε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος και ότι κανείς δε βρίσκεται σε κίνδυνο. Η απεργία πείνας άρχισε την περασμένη βδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ακόμη αυστηρότερους κανόνες κράτησης που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου ως μέσο πίεσης κυρίως προς τη «Χαμάς» στη Γάζα ν' απελευθερώσει τον Γκιλάτ Σαλίτ, τον Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε τον Ιούνιο του 2006. Υπενθυμίζεται ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων ή του Σαλίτ, πάντως, δεν αναμενόταν να συζητηθεί ιδιαίτερα στις συναντήσεις που έχει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Λίον Πανέτα, αφού συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπαράκ, αναμενόταν να δει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Βασικοί άξονες των επαφών Πανέτα οι πιέσεις για επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και για βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με Τουρκία - Αίγυπτο, καθώς όπως υποστήριξε «εν μέσω τόσο σημαντικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα περισσότερο και αυτό δεν είναι θετικό». Στη συνέχεια ο Πανέτα θα μεταβεί, πιθανότατα, και στην Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ