Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Δεν παραιτείται ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του προέδρου της μονομελούς Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, αναφορικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κοντέινερ με πυρομαχικά, που είχαν προορισμό τη Συρία με αποστολέα το Ιράν και κατασχέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα του Π. Πολυβίου, το οποίο γεννά σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα του συμπεράσματός του, αποδίδει κατηγορηματικά την κύρια ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δίνοντας έναυσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση παραίτησή του και πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ τη στήριξη στο πρόσωπό του εξέφρασε και το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη συνεδρίασή του προχτές.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το πόρισμα, μέσα από επαναλαμβανόμενες, εκτενείς αναφορές, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο αποδίδεται σχεδόν η αποκλειστική ευθύνη». Ο ίδιος αναγνώρισε τη θεσμική ευθύνη που του αναλογεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης και του κράτους, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν παραιτείται καθώς κάτι τέτοιο θα «οδηγήσει σε περίοδο αστάθειας και εντάσεων που είναι ό,τι χειρότερο τούτη την ώρα».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκλογική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι «όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως ζήτησαν σήμερα (σ.σ. προχτές) την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή το πόρισμα του κ. Πολυβίου. Δικαίωμά τους», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς όμως απαντούμε με το ίδιο δημοκρατικό δικαίωμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραιτηθεί», καθώς «ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι φυγόμαχος, ούτε και το ΑΚΕΛ στα 85 χρόνια ζωής του φυγομάχησε ποτέ από τις ευθύνες του έναντι στον τόπο και στο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ