Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αντιπαράθεση για την αλιεία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον Νορβηγό πρέσβη στη Μόσχα, Κνουτ Χάουγκ, μετά την επέμβαση της νορβηγικής ακτοφυλακής, που στις 28 Σεπτέμβρη με τη βία ρυμούλκησε το ρωσικό αλιευτικό «Σαπφίρ-2» και το οδήγησε στο νορβηγικό λιμάνι Τρομς. Η νορβηγική ακτοφυλακή, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, απαγόρευσε στον Ρώσο καπετάνιο του αλιευτικού να επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές, ενώ του αφαίρεσε τη δυνατότητα πλοήγησης του πλοίου του.

«Οι νορβηγικές ενέργειες ήταν απαράδεκτες και προκλητικές», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που υπογραμμίζει πως «τέτοιες ενέργειες περικλείουν τον κίνδυνο έντασης στον τομέα της αλιείας». Το ρωσικό ΥΠΕΞ ζητά την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και την επίλυση των όποιων προβλημάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών.

Πριν, ωστόσο, την παρέμβαση του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε προηγηθεί μια οργισμένη επιστολή της «Ενωσης των Ρώσων βιομηχάνων αλιείας του Βορρά», που απευθυνόταν στη ρωσική Βουλή και η οποία κατηγορούσε τη Νορβηγία για προσπάθεια «εξόντωσης» της ανταγωνιστικής ρωσικής βιομηχανίας αλιείας. Στην επιστολή σημειωνόταν πως η νορβηγική ακτοφυλακή έχει αποθρασυνθεί απέναντι στα ρωσικά αλιευτικά κι επιδιώκει την εκδίωξή τους από μια περιοχή στην οποία ψαρεύεται το 80% της ρωσικής αλιείας στη Βόρεια Θάλασσα, με διάφορα προσχήματα, όπως το ψάρεμα σε «απαγορευμένες ζώνες» ή η ανάγκη εκσυγχρονισμού των εργαλείων αλιείας, που διαθέτουν τα ρωσικά αλιευτικά.

Να σημειωθεί πως στα μέσα Οκτώβρη στο Καλίνινγκραντ θα πρέπει να συνεδριάσει η διακρατική ρωσο-νορβηγική επιτροπή, για την επίλυση των προβλημάτων της αλιείας, που εμφανίζονται παρά το γεγονός πως από την περασμένη άνοιξη Ρωσία και Νορβηγία έχουν προσχωρήσει σε συμφωνία τόσο για την υφαλοκρηπίδα, όσο και για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στην περιοχή.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ