ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Τσακίζει μισθούς και μεροκάματα και στον ιδιωτικό τομέα

Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ομολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά συζήτηση που είχε ανοίξει η κυβέρνηση για την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας»!

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν ήταν «αίτηση ή απαίτηση της τρόικας» η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τόνισε: «Είναι συζήτηση που εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (...) Επομένως, αυτό το θέμα τίθεται επί τάπητος. Πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Ενα από αυτά, τα οποία πρέπει να γίνουν, είναι η μείωση του κόστους εργασίας». Δηλαδή, η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που θα εξασφαλίσει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

Ο Ηλ. Μόσιαλος σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τα «πάντα σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα με τη ΓΣΕΕ, αλλά και με τις εργοδοτικές οργανώσεις». Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει με νόμο το «μικρότερο μισθολογικό κόστος» για «τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας» (με μισθούς των 500 ευρώ) και με τις «συμβάσεις μαθητείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, όσο και της ενημέρωσης των δημοσιογράφων προέταξε παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μέσω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (...) όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες επιβαρύνσεις, που μπορεί να υπάρχουν στο κόστος εργασίας». Δηλαδή, με μέτρα που θα μειώσουν περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και νέα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας. «Είμαστε σε επαφές με τους εργοδότες, και θα βρούμε ένα πλαίσιο στο πώς μπορεί να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στους κεφαλαιοκράτες για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους σημείωσε: «Ηδη, έχουμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις στο πεδίο του τουρισμού. Εχουμε δει, επίσης, να δίνονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στις τουριστικές επιχειρήσεις σαν μέρος του μισθού, έτσι ώστε να συνεχίζεται η τουριστική περίοδος (...) Στις ασφαλιστικές εισφορές, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να υπάρχει επιδότηση, μπορεί να υπάρχει μείωση».

Με την ανταγωνιστικότητα και το χαμηλό μισθολογικό κόστος γειτονικών χωρών συνέδεσε το ζήτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Βήμα FM», σημείωσε ότι πρέπει «να γίνει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εταίρους για το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί εκεί υπάρχει θέμα. Υπάρχει ουσιαστικά αθέμιτος ανταγωνισμός, επειδή γειτονεύουμε με χώρες που έχουν πολύ χαμηλό μισθολογικό κόστος και άρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει»! Η σύνδεση του ζητήματος με την ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν είναι τυχαία. Πολύ περισσότερο, όταν η σύγκριση γίνεται με τις γειτονικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός των νέων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης κυμαίνεται από 123 μέχρι 349 ευρώ. Ειδικά στη Βουλγαρία είναι 123 ευρώ και στη Ρουμανία 157 ευρώ. Να με ποιους θέλει να κάνει τη σύγκριση η κυβέρνηση. Να προς τα πού στρώνει το δρόμο. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίζεται να βιάζεται και τάσσεται υπέρ του να κλείσουν «όσο πιο γρήγορα κάποια θέματα και σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις...».

Κόψιμο κατά 25% στις επικουρικές

Για το Ασφαλιστικό ο υπουργός δεν απέκλεισε νέες ανατροπές αφού συνέδεσε το σημερινό επίπεδο των ήδη κομμένων συντάξεων «με τη συνεπή καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών», ενώ δεν απέκλεισε δυσχέρειες στην καταβολή τους αφού έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη «σταθεροποίηση τον επόμενο χρόνο». Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για μείωση των επικουρικών συντάξεων μέχρι 25% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ) και των επικουρικών ταμείων των τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Πάγωμα μισθών αλλά και ωριμάνσεων για τα επόμενα τρία χρόνια ζητά προκλητικά και ο ΣΕΛΠΕ (μεγαλέμποροι), μπαίνοντας και αυτός στο χορό με τους άλλους φορείς της εργοδοσίας, που απαιτούν τη συρρίκνωση των μισθών και την ανατροπή των Συμβάσεων Εργασίας. Ευθυγραμμιζόμενος μάλιστα με την κυβέρνηση, προτείνει αυτό να γίνει «με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων» και το ίδιο να γίνει και με τη μείωση των κατώτατων μισθών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΒΓΑ»
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στις απολύσεις

Δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και συλλαλητήριο στο υπουργείο Εργασίας

Με αίτημα να ανακληθούν άμεσα οι 10 απολύσεις των συναδέλφων τους και με στόχο να μπει φραγμός σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό της εργοδοσίας, όπως και αν αυτός εκφραστεί (π.χ. νέες απολύσεις), οι εργαζόμενοι στην «ΕΒΓΑ» προχωρούν αύριο Παρασκευή σε δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, και σε συλλαλητήριο στο υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής γενικής συνέλευσης, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας (12μ. - 4 μμ.) και έρχεται δυο μέρες μετά από την επιτυχημένη 24ωρη απεργία και τη μάχη της περιφρούρησης που έδωσαν οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι μαχητικά στο κάλεσμα του σωματείου τους. Η προχτεσινή άλλωστε απεργιακή μάχη όπως φάνηκε και χτες, στη συνέλευση, θορύβησε ιδιαίτερα την εργοδοσία που επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας, να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να σκύψουν το κεφάλι, να μην βγάλουν «τσιμουδιά» για να συνεχίσει ακάθεκτη και χωρίς εμπόδια τα αντεργατικά της σχέδια.

Είναι ενδεικτικό ότι επιχειρήθηκε από διάφορους «ανθρώπους» της εργοδοσίας μέσα από τις παρεμβάσεις τους στη συνέλευση να δημιουργηθεί κλίμα απογοήτευσης στους εργαζόμενους, φόβου για το μέλλον της επιχείρησης και άρα της δουλειάς τους και τελικά να αμφισβητηθεί το ίδιο το σωματείο που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στις επιδιώξεις της. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Κώστας Λιαπάτης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της συσπείρωσης των εργαζομένων, όλοι μαζί να παλέψουν αποφασιστικά για την ανάκληση τόσο των απολύσεων των συναδέλφων τους όσο και για να βάλουν φραγμό στα σχέδια της εργοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η εργοδοσία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε νέες απολύσεις, να χτυπήσει τις εργασιακές σχέσεις, να εντείνει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να διαφυλάξει τα κέρδη της.

Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας προχωρούν αύριο, Παρασκευή στη 1 μ.μ. εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, γονείς ασθενών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεσογειακής Αναιμίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Η συγκέντρωση γίνεται ενάντια στην κατάργηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος, που είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα, στη συγχώνευση του τμήματος Ινοκυστικής και του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας, εξέλιξη που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών, εφήβων και ενήλικων ασθενών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας

Σε πικετοφορία καλεί σήμερα Πέμπτη 6 Οκτώβρη τους εργαζόμενους στις κατασκευές το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 6 μ.μ., ενάντια στα χαράτσια.

Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο, την Τρίτη 11 Οκτώβρη, 11 π.μ., καλεί όλους τους άνεργους οικοδόμους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Με ανακοίνωσή του για το θέμα, το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Συναγερμός. Ολοι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε το μπόι μας. Να πούμε δεν πάει άλλο. Να βγούμε στο δρόμο για να μη μας καταντήσουν ζητιάνους. Να απαιτήσουμε τώρα να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στους οικοδόμους. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΝΑΟΥΣΑ
Επέστρεψαν το χαράτσι του νοσοκομείου

Χαράτσι είσπραξης νοσηλίων που στάλθηκε σε ανασφάλιστο αυτοαπασχολούμενο, επέστρεψαν χτες στο Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, με δυναμική και μαζική παρέμβαση, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στελέχη σωματείων.

Ο Βασίλης Ζιώτας, δούλευε επί 20 χρόνια ως κλωστοϋφαντουργός. Τα τελευταία 7 χρόνια δουλεύει ως αυτοαπασχολούμενος υδραυλικός. Εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν μπόρεσε να καταβάλει τις εισφορές του στο ΤΕΒΕ και έμεινε ανασφάλιστος. Πριν λίγους μήνες υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά από παρέμβαση του ΕΚ Νάουσας. Προχθές, τους ήρθε ειδοποιητήριο από το νοσοκομείο προκειμένου να προσέλθει στα ταμεία του και να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας του. Στο ειδοποιητήριο δεν αναγράφεται το ποσό.

Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη, οργανωμένα, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα στελέχη των σωματείων μελών του πήγαν στο διοικητή του νοσοκομείου και του επέστρεψαν το χαράτσι. Δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να μείνει αγιάτρευτος, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε ένας ανασφάλιστος και άνεργος. Οργανωμένα και συλλογικά θα αντιμετωπίζουν κάθε τέτοια περίπτωση και τις συνέπειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ