Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Τσακίζει μισθούς και μεροκάματα και στον ιδιωτικό τομέα

Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ομολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά συζήτηση που είχε ανοίξει η κυβέρνηση για την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας»!

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν ήταν «αίτηση ή απαίτηση της τρόικας» η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τόνισε: «Είναι συζήτηση που εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (...) Επομένως, αυτό το θέμα τίθεται επί τάπητος. Πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Ενα από αυτά, τα οποία πρέπει να γίνουν, είναι η μείωση του κόστους εργασίας». Δηλαδή, η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που θα εξασφαλίσει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

Ο Ηλ. Μόσιαλος σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τα «πάντα σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα με τη ΓΣΕΕ, αλλά και με τις εργοδοτικές οργανώσεις». Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει με νόμο το «μικρότερο μισθολογικό κόστος» για «τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας» (με μισθούς των 500 ευρώ) και με τις «συμβάσεις μαθητείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, όσο και της ενημέρωσης των δημοσιογράφων προέταξε παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μέσω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (...) όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες επιβαρύνσεις, που μπορεί να υπάρχουν στο κόστος εργασίας». Δηλαδή, με μέτρα που θα μειώσουν περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και νέα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας. «Είμαστε σε επαφές με τους εργοδότες, και θα βρούμε ένα πλαίσιο στο πώς μπορεί να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στους κεφαλαιοκράτες για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους σημείωσε: «Ηδη, έχουμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις στο πεδίο του τουρισμού. Εχουμε δει, επίσης, να δίνονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στις τουριστικές επιχειρήσεις σαν μέρος του μισθού, έτσι ώστε να συνεχίζεται η τουριστική περίοδος (...) Στις ασφαλιστικές εισφορές, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να υπάρχει επιδότηση, μπορεί να υπάρχει μείωση».

Με την ανταγωνιστικότητα και το χαμηλό μισθολογικό κόστος γειτονικών χωρών συνέδεσε το ζήτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Βήμα FM», σημείωσε ότι πρέπει «να γίνει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εταίρους για το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί εκεί υπάρχει θέμα. Υπάρχει ουσιαστικά αθέμιτος ανταγωνισμός, επειδή γειτονεύουμε με χώρες που έχουν πολύ χαμηλό μισθολογικό κόστος και άρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει»! Η σύνδεση του ζητήματος με την ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν είναι τυχαία. Πολύ περισσότερο, όταν η σύγκριση γίνεται με τις γειτονικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός των νέων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης κυμαίνεται από 123 μέχρι 349 ευρώ. Ειδικά στη Βουλγαρία είναι 123 ευρώ και στη Ρουμανία 157 ευρώ. Να με ποιους θέλει να κάνει τη σύγκριση η κυβέρνηση. Να προς τα πού στρώνει το δρόμο. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίζεται να βιάζεται και τάσσεται υπέρ του να κλείσουν «όσο πιο γρήγορα κάποια θέματα και σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις...».

Κόψιμο κατά 25% στις επικουρικές

Για το Ασφαλιστικό ο υπουργός δεν απέκλεισε νέες ανατροπές αφού συνέδεσε το σημερινό επίπεδο των ήδη κομμένων συντάξεων «με τη συνεπή καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών», ενώ δεν απέκλεισε δυσχέρειες στην καταβολή τους αφού έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη «σταθεροποίηση τον επόμενο χρόνο». Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για μείωση των επικουρικών συντάξεων μέχρι 25% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ) και των επικουρικών ταμείων των τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Πάγωμα μισθών αλλά και ωριμάνσεων για τα επόμενα τρία χρόνια ζητά προκλητικά και ο ΣΕΛΠΕ (μεγαλέμποροι), μπαίνοντας και αυτός στο χορό με τους άλλους φορείς της εργοδοσίας, που απαιτούν τη συρρίκνωση των μισθών και την ανατροπή των Συμβάσεων Εργασίας. Ευθυγραμμιζόμενος μάλιστα με την κυβέρνηση, προτείνει αυτό να γίνει «με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων» και το ίδιο να γίνει και με τη μείωση των κατώτατων μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ