Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιέζει για τις γεωτρήσεις μέσω Κυπριακού

Νέε απειλές, ενώ κορυφώνεται και το ρώσικο ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής

ΑΓΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στόχο να «πλήξουν την ηρεμία στην περιοχή» έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο «οικόπεδο 12», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΕ, Ε. Μπαγίς, ο οποίος παραμένει σταθερός στην πολιτική των προκλήσεων. Ο Ε. Μπαγίς χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «Δούρειο Ιππο» των χωρών που δε θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι διατηρεί τον ίδιο ρόλο και στις σχέσεις με το Ισραήλ, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι επιχειρεί να επηρεάσει την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, απαιτώντας άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στο διαπραγματευτικό κύκλο.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το 2012, ο Ε. Μπαγίς απειλεί ότι «εάν οι Ευρωπαίοι δώσουν την προεδρία στους Ελληνοκύπριους, που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί, εμείς θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε σχέσεις με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου κατηγόρησε την τουρκική πλευρά και το ψευδοκράτος ότι επιχειρούν να συνδέσουν τις έρευνες με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αμφισβητώντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξισώνοντας το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος.

Ενδεικτική, του πώς περιπλέκεται το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναφορικά με την ενέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, είναι η στάση της Βρετανίας, έναντι των ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η υφυπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Βιλιέρς, ανέφερε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου «θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ευρώπη», ενώ Βρετανοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν «πλήρη υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», που αφήνει να διαφανεί το βρετανικό ενδιαφέρον για την ανακάλυψη ενεργειακών πόρων στην Κύπρο.

Χτες, τέλος, εγκρίθηκε από το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο η συμφωνία για δάνειο από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,5%, διάρκειας 4,5 χρόνων, το συντομότερο δυνατό. Η Μόσχα ενισχύει οικονομικά την Κύπρο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις νέες άδειες για έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ