Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ενισχύουν τη δράση για το αιματοκύλισμα λαών

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την έως τώρα πορεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Λιβύη και Αφγανιστάν, την πιθανότητα μεσοπρόθεσμης «ολοκλήρωσης» των ΝΑΤΟικών αποστολών σε Κοσσυφοπέδιο και Σομαλία για να «απελευθερωθούν» δυνάμεις σε άλλες και την προώθηση της ατζέντας της «Εξυπνης Αμυνας» - δηλαδή της αποτελεσματικότερης πραγματοποίησης επιχειρήσεων με μειωμένο κόστος και λιγότερες αμυντικές δαπάνες - εξετάζουν από χτες οι υπουργοί Αμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Π. Μπεγλίτης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε Αφγανιστάν και Λιβύη «δείχνουν πως το ΝΑΤΟ είναι μία απαραίτητη συμμαχία». Ειδικότερα, για την περίπτωση της επέμβασης στη Λιβύη, την οποία αιματοκυλούν και διαλύουν εδώ και 6 μήνες τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, ο Ράσμουσεν είπε πως «εμείς και οι σύμμαχοί μας είμαστε σημαντικά επιτυχείς γιατί σώσαμε αμέτρητες ζωές και βοηθήσαμε... το λιβυκό λαό να πάρει το πεπρωμένο στα χέρια του»! Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως η διαδικασία μεταβίβασης της ευθύνης «για την ασφάλεια» στους Αφγανούς είναι «εντός προγράμματος» και ότι δε θα επιτρέψουν στους Ταλιμπάν να την εκτροχιάσουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα, κάλεσε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στενότερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες των επιχειρήσεων σε Αφγανιστάν και Λιβύη, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς τα επιχειρησιακά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στους εναέριους βομβαρδισμούς στη Λιβύη ειδικότερα στους τομείς της επιμελητειακής βοήθειας, των μεταφορών, της εναέριας παρακολούθησης και ανεφοδιασμού βομβαρδιστικών εν πτήσει και της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Πανέτα δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή των άλλων συμμάχων στο πρόγραμμα περικοπών των στρατιωτικών δαπανών στις ΗΠΑ έως και 450 δισ. δολάρια μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θα μπορέσει στο μέλλον να συνεχίσει να καλύπτει τις περισσότερες δαπάνες στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στην «ανάγκη» ολοκλήρωσης επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο (λέγοντας μάλιστα ότι το θέμα της εκεί 12χρονης ΝΑΤΟικής αποστολής θα πρέπει να κλείσει «γρήγορα, επιτυχώς και μία διά παντός») όπως και στη Σομαλία (με πρόσχημα τη διώξη των πειρατών στον Κόλπο του Αντεν).

Η διήμερη υπουργική σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα. Είναι η πρώτη μίας σειράς παρόμοιων συνόδων μέχρι τη διάσκεψη κορυφής το Μάη του 2012 στο Σικάγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ