ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ
Περισσότερες δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη

ΠΕΜΕΝ: Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Εντείνεται η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερες δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ομόνοιας στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 11 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Σύσκεψη μαζικών φορέων και σωματείων του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, μπροστά στην απεργία έγινε την Κυριακή στην οποία συμμετείχαν: Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, Σωματεία Εργαζομένων INTERCONTINENTAL, LEDRA MARRIOTT, OLYMPIC ROYAL, Επιτροπές Εμποροϋπαλλήλων και Αυτοαπασχολούμενων 2ου Διαμερίσματος, Σύλλογος Γυναικών Γούβας, Ομάδες Γυναικών Ν. Κόσμου και Παγκρατίου, Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος, Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Εκεί, αποφάσισαν:

  • Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, παράσταση διαμαρτυρίας στη ΙΖ Εφορία, στις 11 π.μ.
  • Την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, παράσταση διαμαρτυρία στην ΙΗ Εφορία, στις 11 π.μ.
  • Μαζική προπαγάνδιση για την απεργία τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. (Φιλολάου και Μετεώρων, στην πλ. Πλυτά).
  • Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση.
Να μη λύσει κάβος

Χτες η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ αποφάσισε πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για τις 19 Οκτώβρη, ανταποκρινόμενη πλήρως στις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται σε όλα τα καράβια. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, καλεί τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους «να απαιτήσουν να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων τους, με την παρουσία τους, σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτώβρη. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και του διοικητικού συμβουλίου του ΝΑΤ».

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης τα τρία σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 10 το πρωί θα γίνει η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου μέσα στο χώρο της Ζώνης. Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας. Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» ΟΛΠ καλεί λιμενεργάτες και υπαλλήλους της ΟΛΠ ΑΕ σε σύσκεψη την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για την προετοιμασία της απεργίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι στην απεργία

Καλεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί, με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 19 του Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 το πρωί, με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Να μετατρέψουμε σε οργανωμένο αγώνα την αγανάκτηση και την οργή μας, ενάντια στην πολιτική που ληστεύει το εισόδημά μας, κλείνει το μαγαζί μας, λεηλατεί τον ασφαλιστικό μας οργανισμό, μετατρέπει τις όποιες υποβαθμισμένες παροχές Υγείας σε εμπόρευμα, στερεί από τα παιδιά μας τα βιβλία, τα πανεπιστήμια τα κάνει επιχειρήσεις, καταργεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση των εργαζόμενων, κατεβάζοντας τους μισθούς σε επίπεδο Κίνας».

Προσθέτει ότι «οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο πέρασμα αυτής της πολιτικής, αφού καλλιέργησαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν την αυταπάτη ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τα πολυκαταστήματα, ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει ευκαιρίες σε "όλους". Σήμερα αναγκάζονται να βγάλουν αντιπολιτευτικές κορόνες για να μη χάσουν την επαφή τους με τους μικρούς ΕΒΕ. Λειτουργούν σαν ο Δούρειος Ιππος για το συνδικαλιστικό μας κίνημα».

Και καταλήγει: «Θα δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τα Σωματεία μας, μετατρέποντάς τα σε κάστρα αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Κανένας επαγγελματοβιοτέχνης να μην είναι έξω από το Σωματείο του και όλοι συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΕΒΕ να αγωνιστούμε ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα μαζί με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους σπουδαστές, τις γυναίκες για πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, για να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο που τη δημιούργησε».

ΠΑΣΥ
Αγωνιστικό κάλεσμα στην αγροτιά

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά να συμμετάσχει μαζικά στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 19 του Οκτώβρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η φτωχομεσαία αγροτιά μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών σφυρηλατούν την κοινωνική συμμαχία, δίνουν, από κοινού, τη μάχη για την απόκρουση της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης, με προοπτική την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Επισημαίνεται πως: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να πληρώσουν τα κυβερνητικά φορολογικά χαράτσια σε μια περίοδο που, λόγω ΚΑΠ, το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί και μειώνεται συνεχώς, καθώς οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλές, οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται, το κόστος παραγωγής διογκώνεται».

Η ΠΑΣΥ καλεί τον αγροτικό κόσμο, που αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, για την επιβίωσή του, να μην πληρώσει, με οργανωμένο τρόπο, τα χαράτσια, ν' αντισταθεί, με όλες τις δυνάμεις του, με όλες τις μορφές πάλης, στην ΚΑΠ και στη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι: «Παλεύουμε για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία».

ΙΟΒΕ
Αντεργατικά σχέδια και για τις επικουρικές

Τη μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε επαγγελματικές χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου και καθορισμένο ποσό στο ύψος της σύνταξης και την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε αυτό τον τομέα, προκρίνει το ασφαλιστικό κεφάλαιο. Σε ημερίδα του ΙΟΒΕ, που έγινε με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου, του προέδρου της Ενωσης της επιτροπής συντάξεων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Α. Σαρρηγεωργίου και του καθηγητή Πλ. Τήνιου παρουσιάστηκε μελέτη υπό τον εύγλωττο τίτλο «Συντάξεις: Πέρα από τον πρώτο πυλώνα», στην οποία τονίζεται ότι «το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που προσφέρουν ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας», δηλαδή το ασφαλιστικό κεφάλαιο θέλει να πατήσει πόδι στις επικουρικές συντάξεις και να βρει πεδίο ανάπτυξης για την ιδιωτική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα προτείνεται «ο μετασχηματισμός της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική», χωρίς όμως να είναι και υποχρεωτική η συμμετοχή σε αυτή. Στη νέα αυτή επικουρική ασφάλιση, η οποία θα έχει μετατραπεί σε επαγγελματική, δηλαδή δεν θα καθορίζεται το ύψος της σύνταξης, αλλά θα εξαρτάται από το ύψος των αποδόσεων στα χρηματιστήρια που θα έχουν οι εισφορές των εργαζομένων, η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει «να έχει σαφή θεσμικό ρόλο και πλήρη ελευθερία συμμετοχής»! Μια ματιά στις τεράστιες απώλειες τέτοιων Ταμείων που απογύμνωσαν εκατομμύρια εργαζόμενους από τις συντάξεις τους, έχει αποδείξει την επικινδυνότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Μόνο που οι ασφαλιστικές εταιρείες ουδόλως ενδιαφέρονται για τις συντάξεις αυτών που συμμετέχουν στα επαγγελματικά ταμεία, νοιάζονται μόνο για την κερδοφορία τους και γι' αυτό πασχίζουν. Στα πλαίσια αυτά για άλλη μια φορά διατυπώνεται η αξίωση για νέα φορολογικά προνόμια προκειμένου η επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση να βρουν πεδίο ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ