ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μείωση των αποδοχών κατά 35% στις πρώην ΔΕΚΟ
  • Η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο στα ΕΛΠΕ ανέστειλε την απεργία στο όνομα της εξαίρεσης
  • Ιάσιμη ασθένεια, θεωρεί η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ την καρατόμηση των μισθών

Προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο διακινεί η κυβέρνηση στα συνδικάτα των πρώην ΔΕΚΟ, με την οποία πετσοκόβει τις αποδοχές κατά 35%. Η προσθήκη δεν είχε κατατεθεί μέχρι αργά το βράδυ στη Βουλή. Στόχος της είναι να αξιοποιηθεί ως πρόσχημα και άλλοθι από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για να φρενάρουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την προσθήκη:

«Το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009». Δηλαδή, ο μέσος όρος των αποδοχών σε μια επιχείρηση πρέπει να μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το μέσο όρο των αποδοχών που ίσχυε το 2009.

Αυτό αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται «στο κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: αα) το δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του ν. 3429/2005 διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, ββ) το δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και γγ) η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από το μέτοχο της μειοψηφίας».

«Σε διατεταγμένη υπηρεσία»

Ηδη, οι πλειοψηφίες σε ΓΕΝΟΠ και επιχειρησιακό σωματείο στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) έσπευσαν να «αξιοποιήσουν» την εξέλιξη αυτή.

Η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ θεωρεί ότι η μείωση κατά 35% είναι καλύτερη από την άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ο μέσος όρος των αποδοχών «απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα». Σε κάθε περίπτωση και οι δύο διατάξεις επιφέρουν συντριπτικές μειώσεις στους μισθούς.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος είπε πως «πιστεύαμε ότι έχουμε καρκίνο όμως έχουμε μια αρρώστια που είναι ιάσιμη»! Τη θέση αυτή στηρίζουν ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Την πλειοψηφία καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζοντας πως «όλος ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός από τη ΓΣΕΕ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις άλλες ΔΕΚΟ βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να υλοποιηθεί η αντεργατική λαίλαπα».

Η πλειοψηφία στο ΠΣΕΕΠ αποφάσισε να μη συμμετέχει στην επ' αόριστο απεργία που ξεκίνησε από χτες και κήρυξε η Ομοσπονδία, απαιτώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Ο λόγος που επικαλείται - ότι τα ΕΛΠΕ εξαιρούνται από την νομοσχέδιο - δείχνει και τον επιζήμιο ρόλο της. Ηδη το ΠΑΜΕ Ενέργειας έχει κάνει σαφές: «Η όποια εξαίρεση θα διευκολύνει να περάσουν τα μέτρα και στη συνέχεια θα τσακίσει και όσους σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν από επιμέρους πλευρές. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη πείρα». Υστερα από αυτήν την εξέλιξη τα άλλα σωματεία του κλάδου θα συνεδρίαζαν για να επανακαθορίσουν τη στάση της. Το μόνο Σωματείο που έκανε από νωρίς γνωστό ότι θα συνεχίσει ήταν στη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Από σήμερα σε κινητοποιήσεις

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας με στάση εργασίας από την έναρξη του πρωινού ωραρίου ως τις 11 το πρωί στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στα γραφεία της διοίκησης των λιμανιών. Στον Πειραιά θα γίνει συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ ΑΕ.

Θα ακολουθήσουν τρεις 24ωρες, η μία στις 19 Οκτώβρη, ενώ οι άλλες δύο - ημερομηνίες των οποίων δεν έχουν οριστικοποιηθεί - αναμένεται να είναι στις 18 Οκτώβρη και κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ενδιάμεσα θα γίνουν δύο ακόμα στάσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα αποφάσισαν χτες κάτω από το βάρος των εξελίξεων και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών. Ωστόσο, οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, προβάλλουν ως ...διεκδίκηση το αόριστο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ ότι θα υπερασπιστούν «τα λιμάνια και τους εργαζόμενους σε αυτά»! Δηλαδή λέξη για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, ενώ ήδη, με την υπογραφή τους, το λιμάνι του Πειραιά παραχωρείται τμηματικά στις πολυεθνικές όπως την COSCO, «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα. Χώρια ότι αυτές οι δυνάμεις μέχρι προχτές προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους στα λιμάνια ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν τους αφορούν.

Η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ σε ανακοίνωσή της, αφού παραδίδει στην κρίση των εργαζομένων τις δυνάμεις του συμβιβασμού, τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 19 Οκτώβρη και σε όλες τις κινητοποιήσεις με τις δυνάμεις και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα χρειάζεται γενικευμένη σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και να παλέψουν την κατάργηση αυτών των μέτρων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο λιμάνι καλούν σε πανεργατικό ξεσηκωμό. Σήμερα απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα από γενικές συνελεύσεις να παρθούν πρωτοβουλίες με όλες τις μορφές ώστε οι εργαζόμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ

«Ο αγώνας μας είχε επιτυχία γιατί απαντήσαμε άμεσα, ενωμένα, απέναντι στην απόλυση». Με αυτά τα λόγια το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΜΕΒΓΑΛ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή την τελευταία τριήμερη απεργία των εργαζομένων στο υποκατάστημα της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, για την επαναπρόσληψη του απολυμένου, κάτι που τελικά πέτυχαν. Ταυτόχρονα, καλούν όλους τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, σε σύσκεψη την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ, «για να ανασυγκροτήσουμε το σωματείο μας».

«Η μοιρολατρία και ο φόβος που προσπαθούν να μας καλλιεργήσουν ένα στόχο έχει: να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν με στόχο στο μέλλον να φέρουν και νέα. Τους απαντάμε ενωτικά - αγωνιστικά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπου δεκάδες εργαζόμενοι από άλλους κλάδους βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων συμπαραστεκόμενοι στο δίκαιο αγώνα των εργατών της ΜΕΒΓΑΛ. Από την άλλη, υπογραμμίζεται ότι «η στάση του πανελλαδικού σωματείου απέναντι σε αυτήν την απόλυση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, μάλλον έβαζε πλάτη να μην επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος, γι' αυτό σας καλούμε να τους παραμερίσετε».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες αύριο και μεθαύριο με απόφαση που έλαβαν σε κοινή σύσκεψη χτες το πρωί τα ΔΣ των σωματείων στον κλάδο. Το Σάββατο μετά την απεργία θα γίνει νέα σύσκεψη για να προγραμματίσουν την παραπέρα δράση τους. Συγκεκριμένα, απεργούν μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στη σύσκεψη που έγινε οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - επιδόθηκαν σε μια πλειοδοσία «υπεραγωνιστικών» προτάσεων περί τριών και πέντε ημερών απεργίας, η οποία μάλιστα θα ξεκινούσε από σήμερα! Χωρίς καμιά ενημέρωση και κυρίως χωρίς γενικές συνελεύσεις των ίδιων των εργαζομένων. Οι ίδιες πλειοψηφίες πριν από λίγες μέρες ακύρωσαν απεργιακές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων (μπλε λεωφορεία), αποφάσισαν να μην απεργήσουν στις 5 Οκτώβρη (μέσα σταθερής τροχιάς). Ολοφάνερος στόχος των μεθοδεύσεών τους είναι να εκφυλίσουν τον αγώνα των εργαζομένων, να εμποδίσουν την οργανωμένη ανάπτυξη της πάλης και τη συγκροτημένη κλιμάκωσή της.

Την τακτική αυτή κατήγγειλαν ευθέως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποκαλύπτοντας το ρόλο που παίζουν. Ταυτόχρονα, απαίτησαν να γίνουν γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ώστε η οργάνωση του αγώνα και η συνέχισή του να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Πρόταση που ήδη απέρριψε η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συνδικάτου ΟΑΣΑ.

Συγκέντρωση - συζήτηση για τα προβλήματα και την οργάνωση της δράσης των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων οργανώνει η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ταξικού πόλου συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων Αττικής, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων (Μητροπόλεως 10 και Αγ, Φιλοθέης).

Στην τηλεόραση του «902»

Η εκπομπή της τηλεόρασης του «902», «ΠΑΜΕ ΤΑΞΙΚΑ» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Ζήσης Νούσιας και μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 10 μ.μ., εκτάκτως αυτήν την βδομάδα θα μεταδοθεί την Πέμπτη 13/10 την ίδια ώρα (10 μ.μ.). Θέμα της εκπομπής είναι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και η απεργία της 19ης Οκτώβρη. Φιλοξενούμενος ο Κώστας Ζιώγας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ