ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, συνδιοργανώνει με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, σήμερα Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της Αντίστασης, από το μουσικό συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου, ενώ κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός και Λίλα Καφαντάρη.

Η ιδρυτική σύσκεψη του ΕΑΜ έγινε στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΚΕ), του κόμματος Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ). Ψυχή, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ, που αν και βαριά πληγωμένο από τις διώξεις της μεταξικής δικτατορίας βρήκε τη δύναμη να σαλπίσει προσκλητήριο λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης και να διαμορφώσει με τη δράση του τους όρους για να υψωθεί, για να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή αντίσταση.

Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ αποτελούν τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και παρακαταθήκη του αγώνα του ΔΣΕ. Αποτέλεσαν και αποτελούν ορόσημο και απόδειξη ότι τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας αποτελεί η εργατική τάξη και το επαναστατικό κόμμα της. Ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η τεράστια προσφορά στις μετέπειτα κατακτήσεις, όπως και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα να φτάσει στην τελική νίκη, με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης, διδαχής και συμπερασμάτων.

Το ΚΚΕ, έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα την άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, από τα κόμματα και τις δυνάμεις του συστήματος, για να σωθεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα της κρίσης, της φτώχειας και των πολέμων.

Οι θυσίες του λαού στον αγώνα κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό, μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο λαός μας θα ζήσει καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα. Ο λαός μπορεί, οργανωμένος, συνειδητοποιημένος για τη δική του εξουσία, να νικήσει.

Στην επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας

Από τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» 12 και 13 Οκτώβρη 1944

Από τους πανηγυρισμούς του λαού της Αθήνας για την απελευθέρωση της πόλης
Από τους πανηγυρισμούς του λαού της Αθήνας για την απελευθέρωση της πόλης
«Χρόνια παλεύαμε νάρθης. Αιματοποτισμένοι οι δρόμοι μας, γεμάτα τα νεκροταφεία μας. Γκρεμισμένα τα σπίτια μας, χτικιό στα στήθη μας και κουρέλια σκεπάζουν το κορμί μας, μα κοίταξέ μας φτερουγίζομε, λάμπομε! Η περηφάνια λάμπει σαν φωτοστέφανος στων αγωνιστών τα κούτελα. Είμαστε εμείς που νικήσαμε τη σκλαβιά! Εμείς που σπάσαμε τις αλυσίδες!».

Με τα λόγια αυτά την Πέμπτη 12 του Οκτώβρη 1944, ο «Ριζοσπάστης» καλωσόριζε την απελευθέρωση της Αθήνας, γράφοντας στην πρώτη σελίδα: «Ωρα έντεκα π.μ. - Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ - Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα - Ο γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν - Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη». Την επομένη, 13 του Οκτώβρη, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στην πρώτη του σελίδα με μεγάλα, κεφαλαία, γράμματα: «ΖΗΤΩ Η ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ», ενώ ο Γ. Ζέβγος, με άρθρο του, εξηγούσε ότι η μεγάλη αυτή μέρα της απελευθέρωσης ήταν ταυτόχρονα και το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ».

«Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη, η αδάμαστη Αθήνα που τρία χρόνια πάλεψε, ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της, να γιορτάσει τη λευτεριά της. Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια, ένα ρεύμα είναι ο κόσμος. Γελούν, δακρύζουν, αγκαλιάζονται.

Λευ-τε-ρω-θή-κα-με!

Νι-κή-σα-με!

Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα, που κλείνει όλους τους σκληρούς τρίχρονους αγώνες, όλη την πίστη στη λευτεριά, όλη τη χαρά της Νίκης: Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη

  • Στις 9.30 π.μ., περιοδεία στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης στη Δελφών με τον Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 11 π.μ., περιοδεία στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με τον Σ. Σερέτη, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στις 11 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, με τον Γ. Νοτάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Περιοδεία στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Λάρισας, στις 6.30 μ.μ, με τον Π. Σπήλιο, Γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Στον ΟΤΕ (οδός Σαρίμβεη), στις 7.30 μ.μ., με την Δήμητρα Σίσκου, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Στη ΔΕΗ, στο Λιβαδάκι, στις 7.30 π.μ., με τον Δ. Τζιμούλη, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Στο εργοστάσιο «ΜΠΡΕΤΑ», με τον Θ. Κουτσανικούλη, μέλος του ΝΓ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Στο εργοστάσιο «ΣΕΛΤΕΡ», στις 12.30 το μεσημέρι, με τον Γ. Σκόκα, μέλος του ΝΓ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Στο εμπορικό κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ ΠΛΑΖΑ», στις 6 μ.μ., με τον Μ. Βαγενά, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Εργατοϋπαλλήλων Λάρισας του ΚΚΕ.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816.

Επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στη Ρόδο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Ρόδο την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτώβρη. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Παρασκευή 14/10

11:30 π.μ.: Θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο. Θα συναντηθεί με τη διοίκηση και θα μιλήσει στους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό.

13:00: Θα συναντηθεί με τον δήμαρχο.

13:30: Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο.

18:00: Θα επισκεφθεί τη σχολή του ΟΑΕΔ και θα μιλήσει με σπουδαστές και καθηγητές.

20:00: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα «Ροδίνη».

  • Σάββατο 15

13:00: Θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε ξενοδοχεία και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ