ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για την αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστή

Την αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστή στην Θεσσαλονίκη που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης το περασμένο Σάββατο, έφερε χτες στην Βουλή το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή. Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας, Θόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου αναφέρεται:

«

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση για συλλήψεις μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στα σωματεία τους. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (01.10.2011) δύο αστυνομικοί της ομάδας "Ζ" της Αστυνομίας ζήτησαν να κάνουν έλεγχο ταυτότητας και έρευνα στην τσάντα εργαζόμενου και μέλους του Συνδικάτου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνίας και Πληροφορικής (ΣΕΤΥΠ), έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο εργαζόμενος έδωσε την ταυτότητά του και αφού δήλωσε την ιδιότητά του, ζήτησε να υπάρχει άδεια εισαγγελέα για τον έλεγχο της τσάντας του. Μέσα σε δευτερόλεπτα μαζεύτηκαν περίπου 40 αστυνομικοί των ομάδων "Ζ" και "ΔΙ.ΑΣ.", οι οποίοι με βρισιές, προπηλακισμούς, τρομοκρατία και βία προσπαθούσαν να απωθήσουν δεκάδες στελέχη του Εργατικού Κέντρου που έτρεξαν να προστατεύσουν τον εργαζόμενο.

Η περίπτωση αυτή, της πρόκλησης της Αστυνομίας έξω από το ΕΚΘ, είναι χαρακτηριστική της προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων που οργανώνονται στα σωματεία τους και έρχεται να προστεθεί στην καθημερινή τρομοκρατία που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Σε μια περίοδο που το ένα αντιλαϊκό μέτρο διαδέχεται το άλλο, που οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει την κρατική καταστολή, για να τους τρομοκρατήσει, ώστε να μείνουν μακριά από τα σωματεία τους και να μην οργανώνουν την αντίστασή τους στα νέα μέτρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι πάσης φύσεως διώξεις των εργαζομένων».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ
Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης για μανάδες με τα παιδιά τους

Ανατριχιαστικές είναι οι καταγγελίες που κάνει η Πόλα Ρούπα μέσα από τις φυλακές όπου είναι έγκλειστη εδώ 17 μήνες ως μέλος (έχει αναλάβει την ευθύνη) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η γυναίκα βρίσκεται στη φυλακή με το 14μηνο παιδί της, που γέννησε στη διάρκεια του εγκλεισμού της σε νοσοκομείο και καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής της, αλλά και των άλλων γυναικών και μωρών, στις φυλακές της Θήβας και του Κορυδαλλού. Μιλά για συνθήκες «παντελώς ακατάλληλες για παιδιά, καταστροφικές για την ψυχολογική και πνευματική τους ανάπτυξη, καταστροφικές για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή».

Στο πολυσέλιδο κείμενο καταγγέλλεται η έκθεση παιδιών σε σοβαρές και ανίατες ασθένειες. Είναι υποχρεωμένα αυτά και οι μητέρες τους να συμβιώνουν σε κοινούς χώρους με γυναίκες που έχουν προσβληθεί από λοιμώδεις αρρώστιες. Ακόμα, αναφέρεται στην άρνηση των φυλακών να παρέχουν στις κρατούμενες κάθε είδους ιατρική φροντίδα όπως εξέταση και εμβολιασμό για λοιμώδη νοσήματα. Από το κείμενο ενδεικτικά αναφέρουμε περίπτωση εγκύου κρατούμενης με ηπατίτιδα C, η οποία διέμεινε μαζί με την Π. Ρούπα, το παιδί της και άλλες κρατούμενες και παιδιά για 4 μήνες. Οπως αναφέρεται: «Η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο όπου γέννησε και ενώ η υπηρεσία της φυλακής κατά την επιστροφή της την απομόνωσε, αρνήθηκε να μας ενημερώσει για το περιστατικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαγριωτικό το γεγονός ότι όχι μόνο συμβίωνα εγώ, το παιδί μου και άλλες κρατούμενες και παιδιά με μια γυναίκα που έπασχε από ηπατίτιδα C στον ίδιο θάλαμο για 4 μήνες, όχι μόνο "αμέλησαν" να της κάνουν τις εξετάσεις αυτές που είναι βασικές για κάθε έγκυο αλλά και όταν "ανακάλυψαν" το πρόβλημα, φρόντισαν να το κουκουλώσουν, λέγοντας ψέματα όλοι για το λόγο που είχε η συγκεκριμένη κρατούμενη να μεταφερθεί στην απομόνωση».

Για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Θηβών καταγγέλλεται ότι «κατά το χρονικό διάστημα που κρατήθηκα στις φυλακές, έζησα αρκετά περιστατικά άρρωστων παιδιών που δεν τα έβγαζαν για να εξεταστούν σε νοσοκομείο. Το εγκληματικό, δεν είναι μόνο ότι απουσιάζουν οι γιατροί, αλλά και ότι οι ίδιες οι υπάλληλοι της φυλακής αναλαμβάνουν το ρόλο του γιατρού, κάνοντας διαγνώσεις απέναντι σε περιπτώσεις ασθενών κρατουμένων και παιδιών! Οι περισσότερες, φυσικά, από αυτές τις διαγνώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "δεν υπάρχει ασθένεια" ή ότι "δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να μεταφερθεί κάποιο άρρωστο άτομο σε νοσοκομείο για εξέταση". "Είναι πραγματικά εξοργιστικό να βλέπεις μωρό να ψήνεται στον πυρετό για πολλές ημέρες, η μάνα του να παρακαλεί να κάνουν κάτι και να μην γίνεται τίποτα. Είναι φανερό πως στις φυλακές της Θήβας οι υπάλληλοι έχουν ρητή εντολή, είτε από τη διεύθυνση είτε από το ίδιο το Υπουργείο, ότι πρέπει να αποφεύγουν τις μεταγωγές σε νοσοκομεία».

Σε άλλο σημείο καταγγέλλονται από την κρατούμενη οι χυδαίες μέθοδοι έρευνας μωρών και παιδιών κατά την είσοδο στις φυλακές της Θήβας «μέθοδο που επιδίωκε η προηγούμενη διεύθυνση της φυλακής του Κορυδαλλού να επιβάλλει και για το δικό μου παιδί». «Η πρακτική αυτή της έρευνας παιδιών περιλαμβάνει γδύσιμο του παιδιού σε τραπέζι της έρευνας, πέταγμα της πάνας και άνοιγμα του στόματος του παιδιού με τη βία». Η Π. Ρούπα καταγγέλλει και την «απαράδεκτη πρακτική των ένοπλων φρουρών, που συνοδεύουν στο νοσοκομείο τις έγκυες κρατούμενες και οι οποίοι επιδιώκουν πάντα να εισέρχονται και στο χώρο του τοκετού. Μόνο η απαγόρευση των γιατρών ορισμένων νοσοκομείων αποτρέπει αυτή την πρακτική. Ετσι, πολλές γυναίκες, ίσως οι περισσότερες, είναι υποχρεωμένες να γεννούν μπροστά στα μάτια ανδρών αστυνομικών που τις παρακολουθούν».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Παραβάσεις από ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης

Σοβαρές περιβαλλοντικές - υγειονομικές παραβάσεις από όλες τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (με αποστείρωση, αποτέφρωση ή διασυνοριακή μεταφορά) διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος από το Φλεβάρη του 2009 μέχρι σήμερα. Αυτό παραδέχτηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπως όμως διαφαίνεται και η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζεται δεν θα προβλέπει δημόσιο φορέα διαχείρισης των επικίνδυνων για την υγεία αυτών αποβλήτων.

Επίσης πρόσθεσε πως σοβαρές και λιγότερο σοβαρές παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση και στη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Οπως ανάφερε επίσης, οι διαπιστώσεις όλων των ανωτέρω ελέγχων και επιθεωρήσεων οδήγησαν μέχρι σήμερα στην εισήγηση επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμων), συνολικού ύψους 183.300 ευρώ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζεται το αλισβερίσι

Εκδόθηκαν και επίσημα τα αποτελέσματα από τις προχτεσινές αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Η ανακοίνωσή τους επιβεβαιώνει το αλισβερίσι ανάμεσα στις δυνάμεις της ενσωμάτωσης ώστε να μοιράζονται μεταξύ τους τις θέσεις του ΔΣ. Επιβεβαιώνει επίσης ότι συνεχίστηκε η συνεργασία που είχαν από πέρσι στις δημοτικές εκλογές με τα «κοινά» και «πολύχρωμα» ψηφοδέλτιά τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σε μπροσούρα που διανεμήθηκε προχτές στη ΓΣ της ΚΕΔΕ η υπογραφή του εμφανιζόταν ανάμεσα σε πέντε δημάρχους «με κοινό χαρακτηριστικό ότι ηγήθηκαν σχημάτων συνεργασίας που εξασφάλισαν τη στήριξη δυνάμεων ευρέος κοινωνικού και πολιτικού φάσματος», στο δε κείμενο έβγαζαν «λάδι» την άγρια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, τόσο στα ψηφοδέλτια όσο και στα επισήμως ανακοινωμένα αποτελέσματα το όνομά του φιγουράρει (δεύτερο σε σταυρούς) ανάμεσα στα άλλα της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Εκεί στοιχίζουν και πλείστα όσα δημοσιεύματα του Τύπου τον δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη που μετέχει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ αυτοδικαίως, και υπέγραφε μαζί με τον Μπουτάρη τη σχετική μπροσούρα.

Ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Τατοΐου 10, στη Μεταμόρφωση, κλειδώθηκε χτες το μεσημέρι μέσα στο γραφείο του και απειλούσε να αυτοκτονήσει. Λίγο πριν είχε δεχτεί την επίσκεψη δικαστικού κλητήρα που του επέδωσε έγγραφο έξωσης. Ισχυριζόταν πως κρατούσε δύο φιάλες προπανίου και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πρατηρίου. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Αστυνομίας καθώς και διαπραγματευτής αστυνομικός, προκειμένου να τον μεταπείσουν. Αίσιο τέλος είχε τελικά το γεγονός μετά την παρέμβαση του αδελφού του ιδιοκτήτη.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ κοντά στο Καρπενήσι

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 12.26' το μεσημέρι με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Καρπενησίου και με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους νομούς Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας, χωρίς ωστόσο να είχαν αναφερθεί ως το απόγευμα κάποιες ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ