ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προτεκτοράτο με άλλο τρόπο

Την προσυμφωνημένη απόφαση «αποχώρησης» των μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Την αποχώρηση όλων των μάχιμων μονάδων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε, χθες, επισήμως ο Μπαράκ Ομπάμα, δίνοντας τέλος σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον - Βαγδάτης. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι πρόκειται για κίνηση που αποφασίστηκε σε άμεση συνεννόηση με την ιρακινή ηγεσία με την οποία οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να έχουν στενή συνεργασία», όπως τόνισε.

Η ανακοίνωση αφορά στην αποχώρηση των τελευταίων περίπου 39.000 στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ, η οποία είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας και της προηγούμενης αμερικανικής ηγεσίας, υπό την προεδρία Μπους, στα τέλη του 2008. Εκτοτε, η Ουάσιγκτον βρισκόταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη, η οποία τασσόταν υπέρ της περαιτέρω παραμονής στη Βαγδάτη περίπου 5.000 στρατιωτικών εκπαιδευτών, στους οποίους, όμως, η ιρακινή πλευρά αρνιόταν να χορηγήσει ασυλία (δηλαδή το δικαίωμα να δικάζονται για οποιοδήποτε παράπτωμα στις ΗΠΑ και όχι στο Ιράκ) όπως ζητούσε επιμόνως το Πεντάγωνο. Στη χθεσινή ανακοίνωση Ομπάμα δεν περιέχεται καμία πληροφορία όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και το αν τελικά λύθηκε ή όχι. Φυσικά η εξέλιξη αυτή στο Ιράκ, όπου έγινε ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμος, με χιλιάδες νεκρούς και τώρα εμφανίζεται υποτίθεται να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δηλαδή να έχουν εξασφαλιστεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συμμετείχαν, δεν εξασφαλίζει τίποτε για τον ιρακινό λαό. Ο ανταγωνισμός για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της χώρας θα συνεχιστεί και οπωσδήποτε η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μάλικι, που έχει τώρα πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει την ανοχή των ιμπεριαλιστών και στο μέλλον, πόσο μάλλον που η αντιπαράθεση με το Ιράν είναι ανοιχτό ζήτημα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Κλίντον με ... απαιτήσεις για «Ταλιμπάν»

Η Κλίντον με τον Πακιστανό πρόεδρο
Η Κλίντον με τον Πακιστανό πρόεδρο
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εντείνοντας τις πιέσεις για «καταπολέμηση των Ταλιμπάν και του δικτύου Χάκανι», από το Ισλαμαμπάντ, τις επόμενες μέρες και μήνες. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους του δικτύου Χάκανι, το οποίο χαρακτηρίζουν απειλή για ολόκληρη την περιοχή, για να «εξετάσουν τη διάθεση των μαχητών για συνεργασία»... Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ παραδέχτηκε τις επαφές με το δίκτυο Χάκανι, πριν από μερικούς μήνες, ισχυριζόμενη ωστόσο ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με τη συγκεκριμένη ομάδα. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI), που οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει για συνεργασία με τους Ταλιμπάν (και ιδιαίτερα με το δίκτυο Χάκανι) και προώθηση πληροφοριών.

Η Χ. Κλίντον κατά την επίσκεψή της στο Πακιστάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και την υπουργό Εξωτερικών, Χινά Ραμπανί, προβάλλοντας για ακόμα μια φορά την απαίτηση των ΗΠΑ να υπάρξει άμεση και αποφασιστική πάταξη της «τρομοκρατίας» από το Ισλαμαμπάντ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση ομάδων που δρουν στο Αφγανιστάν, εναντίον των δυνάμεων κατοχής και του αφγανικού στρατού, με ορμητήριο πακιστανικό έδαφος. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ σημείωσε τις δυνατές σχέσεις μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον, παρά τις όποιες διενέξεις, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν στη βοήθεια του Πακιστάν για την περιφερειακή σταθερότητα.

Ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον οργανώθηκε σειρά διαδηλώσεων στο Πακιστάν, καταγγέλλοντας το ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Οι πρώτες εκλογές μετά τον Μπεν Αλι

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στις κάλπες, των πρώτων εκλογών μετά την εκδίωξη Μπεν Αλι από την εξουσία, καλούνται την Κυριακή οι Τυνήσιοι. Εννιά μήνες μετά τις λαϊκές διαδηλώσεις και τον αγώνα του τυνησιακού λαού, που οδήγησε στον εξοστρακισμό του Μπεν Αλι και της οικογένειάς του από την εξουσία αλλά και στη διάλυση του κόμματός του, αυτό που πολλοί Τυνήσιοι ονομάζουν «μηχανισμό του προηγούμενου καθεστώτος» παραμένει πάντα «παρών», ενώ οι διαγκωνισμοί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας μέσα από τα διάφορα κόμματα που συνέστησαν, για την κατάληψη της εξουσίας και τη διαφύλαξη του συστήματος και των συμφερόντων τους, είναι πιο έντονοι από ποτέ, γι' αυτό και οι κινητοποιήσεις των Τυνήσιων εργαζομένων συνεχίζονται.

Ενδεικτικό είναι ότι ως επικρατέστεροι νικητές εμφανίζονται το ισλαμιστικό «Ενάχντα» αλλά και τα αυτοχαρακτηριζόμενα ως «κεντρώα» ή σοσιαλδημοκρατικά, το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Φόρουμ για την Εργασία και τις Ελευθερίες. Τα δύο τελευταία κόμματα λειτουργούσαν, έστω και αν προσπαθούν να ενδυθούν το μανδύα του καινούργιου, και επί ηγεσίας Μπεν Αλι. Οσο για το «Ενάχντα», έχει δώσει διαβεβαιώσεις τόσο σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (υπήρχαν επαφές και με εκπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων), αλλά και στην αστική τάξη, καθώς είναι σαφές ότι δεν αμφισβητεί την αστική εξουσία.

Από τις κάλπες της Κυριακής θα προκύψει μια 217μελής Βουλή (οι 18 θα κριθούν από τους Τυνήσιους που θα ψηφίσουν στο εξωτερικό) και αφού εκλέξει πρωθυπουργό, έχει ως κύριο καθήκον την εκπόνηση νέου συντάγματος.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν περίπου 1.000 κόμματα. Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 3,8 εκατομμύρια, αλλά έχει ανακοινωθεί ότι ακόμη και όσοι δεν συγκαταλέγονται στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν δείχνοντας την αστυνομική τους ταυτότητα.

ΛΙΒΥΗ
Το ΝΑΤΟ ... «προστάτης» αρχαιοτήτων!

θα ήταν μόνο γελοίο, αν δεν ήταν καταρχήν επικίνδυνο: Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, δήλωσε: «Δώσαμε στο ΝΑΤΟ έναν φάκελο με τη γεωγραφική θέση όλων των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών αγαθών στη Λιβύη για την αποφυγή επιθέσεων και σημαντικών ζημιών»!

Ολα αυτά μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση της χώρας με την εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 32) και τη «νέα σελίδα για τη Λιβύη».

Δηλαδή, η «ΟΥΝΕΣΚΟ» έδωσε πλήρη αναφορά σε αυτούς που κατέστρεψαν και λεηλάτησαν την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ... για το πού βρίσκεται η πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης! Βέβαια, το έκαναν στο όνομα της «προστασίας» των αρχαιολογικών χώρων από τους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, είναι σίγουρα κυνισμός να ζητάς από αυτούς που μετέτρεψαν την αρχαία Βαβυλώνα σε όρχο (σ.σ. γκαράζ) βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων... να «προστατεύσουν» τις αρχαιότητες της Λιβύης.

Πάντως, η «ΟΥΝΕΣΚΟ» έχει δίκιο στο ότι «ο κίνδυνος παραμένει» για την κληρονομιά, διότι, «όπως το έχουμε δει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι η φάση μετά τη σύγκρουση που είναι η πιο επικίνδυνη, γιατί υπάρχουν πολλά όπλα σε κυκλοφορία, πολλές ένοπλες ομάδες, πολλή αστάθεια. Είναι αυτή τη στιγμή που γίνονται οι λεηλασίες». Αυτό που δε λέει είναι ότι όλα αυτά γίνονται, ενώ κυριαρχούν στις χώρες αυτές οι ιμπεριαλιστές.

Επιπλέον η ΟΥΝΕΣΚΟ διεξάγει έρευνα, για την εξαφάνιση του «θησαυρού της Βεγγάζης». Πρόκειται για χιλιάδες αρχαία νομίσματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, τα οποία έχουν κλαπεί από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Βεγγάζης, όπου οι αρχές τα είχαν εναποθέσει το 1961, αφότου τα είχε επιστρέψει η Ιταλία.

Η Λιβύη διαθέτει πέντε περιοχές ενταγμένες στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η οργάνωση, πάντως, δεν έχει πληροφορίες για την κατάσταση απομακρυσμένων τοποθεσιών στο νότο, συμπεριλαμβανομένων των χώρων τέχνης βραχογραφίας της Acacus Tadrart, κοντά στην Αλγερία, που περιέχουν χιλιάδες τοιχογραφίες σπηλαίου που χρονολογούνται απο το 12000 π.Χ. έως το 100 μ.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ